Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Οίκος μόδας δημιούργησε τσάντα που αποτελείται κατά 99% από αέρα με τη βοήθεια Έλληνα επιστήμονα

Οίκος μόδας δημιούργησε τσάντα που αποτελείται κατά 99% από αέρα με τη βοήθεια Έλληνα επιστήμονα

Η Coperni παρουσιάζει τη νέα Air Swipe Bag στην επίδειξη FW24, κατασκευασμένη κατά 99% από αέρα και κατά 1% από γυαλί. Ο παριζιάνικος οίκος μόδας χρησιμοποιεί το νανοϋλικό silica aerogel της NASA, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το ελαφρύτερο στερεό στον πλανήτη Γη, για να δημιουργήσει τη φορητή τσάντα που μοιάζει με CD player. Η Coperni ανέπτυξε τη νέα Air Swipe Bag μαζί με τον καθηγητή Ιωάννη Μιχαλούδη.

Αντέχει;

Με την πρώτη ματιά, η τσάντα έχει μια θολή όψη και μια εικόνα που θυμίζει παγωμένα και παγιδευμένα σύννεφα. Φαίνεται εξαιρετικά ελαφριά, οπότε οι φαν της τσάντας ίσως θα πρέπει να τη «χειριστούν» με προσοχή, δεδομένου ότι το γυαλί του 1% μπορεί να μην αντέξει αν την κουνάνε μπρος-πίσω όπως κάποιος που κυνηγάει το τρένο σε ώρα αιχμής.

Ο Coperni παίζει με αυτή την ιδέα μετατρέποντας το αεροπήκτωμα της NASA σε μια ομιχλώδη και νεφελώδη τσάντα Air Swipe, η οποία χαρακτηρίζεται ως το σπουδαιότερο αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί ποτέ από αυτό το νανοϋλικό διαστημικής τεχνολογίας

Αν οι χρήστες βάλουν αντικείμενα μέσα στη νέα Air Swipe Bag της Coperni, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν να φέρουν μόνο ελαφριά είδη πρώτης ανάγκης, αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να τα κουβαλήσουν όλα στα χέρια τους.

Η νέα Air Swipe Bag της Coperni ζυγίζει μόνο 33 γραμμάρια, δεδομένου ότι το νανοϋλικό της NASA, το silica aerogel, είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και μη εύθραυστο νανοϋλικό. Η διαστημική υπηρεσία το χρησιμοποίησε στην αποστολή stardust, το πρώτο διαστημικό σκάφος που έφερε δείγματα από κομήτη στη Γη το 1999, καθώς αντέχει σε ακραία θερμότητα έως και 1.200 βαθμούς Κελσίου και σε πίεση 4.000 φορές το βάρος του.

 

 

Διαστημική τεχνολογία

Ο Coperni παίζει με αυτή την ιδέα μετατρέποντας το αεροπήκτωμα της NASA σε μια ομιχλώδη και νεφελώδη τσάντα Air Swipe, η οποία χαρακτηρίζεται ως το σπουδαιότερο αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί ποτέ από αυτό το νανοϋλικό διαστημικής τεχνολογίας. Η Coperni δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τη διαθεσιμότητα της νέας της κυκλόφορίας, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της επίδειξης FW24.

Η NASA έχει διερευνήσει τη χρήση του αερογέλου με διάφορους τρόπους, με μια από τις πρώτες προσπάθειες να είναι η ενίσχυσή του με πολυμερή

Η NASA περιγράφει το αεροπήκτωμα ως ένα από τα ελαφρύτερα στερεά υλικά που υπάρχουν στη Γη. Δημιουργείται με το συνδυασμό ενός πολυμερούς με έναν διαλύτη και το μείγμα αυτό σχηματίζει μια γέλη. Στη συνέχεια, το υγρό αφαιρείται ή εξάγεται από το μείγμα για να αντικατασταθεί με αέρα.

 

Εύθραυστη εμφάνιση, ανθεκτική τσάντα

Τα αερογέλη θεωρούνται πορώδη, χαμηλής πυκνότητας και στερεά στην αφή. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να παρακίνησαν την Coperni να πειραματιστεί με αυτό για τη νέα, νεφελώδη τσάντα Air Swipe Bag, καθώς αυτό το ημιδιαφανές υλικό δίνει στη τσάντα τη διαφανή της μορφή, επιτρέποντας στον καπνό στο εσωτερικό της να φαίνεται παγιδευμένος και παγωμένος.

Η NASA έχει διερευνήσει τη χρήση του αερογέλου με διάφορους τρόπους, με μια από τις πρώτες προσπάθειες να είναι η ενίσχυσή του με πολυμερή. Αυτό καθιστά το αερότζελ λιγότερο εύθραυστο, ώστε να μην διαλύεται.

Η δεύτερη μέθοδος περιλαμβάνει τη δημιουργία αερογελών εξ ολοκλήρου από πολυμερή, η οποία δίνει στους ερευνητές ένα ακόμη πιο ισχυρό και εύκαμπτο αερογέλο. Αυτές οι μέθοδοι, σε συνδυασμό με άλλες έρευνες που διεξήγαγε η NASA, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της νέας Air Swipe Bag του Coperni, της οποίας η εύθραυστη εμφάνιση μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτική για να συγκρατεί αντικείμενα, χάρη στην ενίσχυση από γυαλί.

*Mε πληροφορίες από DesignBoom | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram | Coperni

Πηγή: in.gr

Δες επίσης

Κώστας Κωστόπουλος: Αθώος ο σκηνοθέτης για τον βιασμό της ηθοποιού Έλενας Αθανασοπούλου

Ομόφωνα αθώο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Κώστα Κωστόπουλο με την κατηγορία του βιασμού της ...