Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2025
trikaladay.gr / Διατροφή / Οι πιο διαφορετικοί Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες Φούρνου

Οι πιο διαφορετικοί Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες Φούρνου

Οι πιο διαφορετικοί Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες Φούρνου 😋 Η συνταγή τα σπάει!! Σήμερα φτιάχνω μια διαφορετική εκδοχή λαχανοντολμά, χωρίς κιμά, αλλά τόσο νόστιμη που δεν της λείπει τίποτα. Τρυφερά φυλλαράκια λάχανου γεμισμένα με μανιτάρια, ρύζι και μυρωδικά, σχηματισμένα σε μεγάλες μπαλίτσες που ψήνονται αργά μέσα σε σάλτσα ντομάτας και ζωμό λαχανικών. Το λάχανο λιώνει, η γέμιση μένει ζουμερή και το αποτέλεσμα είναι ένα ζεστό, χειμωνιάτικο πιάτο που σε χορταίνει και σε κάνει να θες κι άλλο. Αν το σερβίρεις με λίγο γιαούρτι δίπλα, απογειώνεται. Ένα απλό φαγητό που θυμίζει σπίτι, αλλά βγαίνει εντυπωσιακό στο τραπέζι.
Το βίντεο εδώ: https://youtu.be/3n9_qzLs8yI
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
  • Ζεματισμένα φύλλα από 1,5 κιλό λάχανο
Για τη γέμιση
  • 500 γρ μανιτάρια portobello
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ ρύζι γλασέ
  • 400 γρ ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 πρέζες αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
Για τη σάλτσα
  • 300 γρ ζωμό λαχανικών
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεμάτισμα λάχανου
  1. Ζεσταίνεις μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και λίγο αλάτι.
  2. Βγάζεις το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζεις ολόκληρο μέσα στο νερό.
  3. Όσο μαλακώνουν τα εξωτερικά φύλλα, τα τραβάς ένα ένα με μια λαβίδα.
  4. Τα ακουμπάς σε μια πετσέτα να στραγγίξουν και είναι έτοιμα για γέμισμα.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμυδι και τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, το πελτέ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Ρίχνουμε τη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε το ρύζι, το ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να τραβήξει τα υγρά.
  6. Ρίχνουμε το μαϊντανό έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Σε ένα μπολάκι βάζουμε ένα ζεματισμένο φύλλο από το λάχανο, φτιάχνοντας μια θήκη και γεμίζουμε με τη γέμιση.
  8. Βάζουμε τους λαχανοντολμάδες σε ταψί 30 εκ. με λαδόκολλα.
  9. Στο Ζωμό λαχανικών ρίχνουμε, το πελτέ, τη πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  10. Ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200c για 1 ώρα, έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά.
  11. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή σας επιτυχία!

Δες επίσης

Αυτή τη Μακαρονόπιτα Θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά

Αυτή τη Μακαρονοπιτα Θα την φτιάχνετε ξανά και ξανάΕίναι τόσο Νόστιμη Αυτή είναι η Μακαρονόπιτα ...