Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Οι επιστήμονες μίλησαν: Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο (τελικά) – Η ιδανική συχνότητα

Οι επιστήμονες μίλησαν: Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο (τελικά) – Η ιδανική συχνότητα

Το ντους το καλοκαίρι είναι σαν δεύτερο σπίτι μας. Κάτι που θέλουμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, κάτι να καθαριστούμε από τον ιδρώτα, μπορεί να κάνουμε και πάνω από μία φορά την ημέρα. Αυτό μπορεί να είναι καλό για την καθαριότητά μας, όμως, έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή «Today». Οι παρουσιαστές κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Πόσο συχνά πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε ντους την εβδομάδα, σύμφωνα με τους δερματολόγους;».

Οι απαντήσεις που είχαν απέναντί τους ήταν «Κάθε μέρα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πέντε φορές την εβδομάδα ή μία φορά την εβδομάδα». Με τους περισσότερους να απαντούν στο «κάθε μέρα» ή στο «πέντε φορές την εβδομάδα». Όμως, καμία από τις δύο απαντήσεις δεν ήταν κοντά στην πραγματικότητα, σύμφωνα και πάλι με τους δερματολόγους.

Ποια είναι, τελικά, η σωστή απάντηση;

Οι δερματολόγοι, λοιπόν, μας συμβουλεύουν να κάνουμε ντους δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες είναι ο τρόπος ζωής, ο τύπος του δέρματος, η ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες, επίσης, υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα η βέλτιστη συχνότητα ντους μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις καθημερινές του δραστηριότητες και τις προσωπικές του προτιμήσεις.

Μάλιστα, ορισμένα άτομα λόγω της σωματικά απαιτητικής εργασίας ή της ρουτίνας άσκησης, μπορεί να θεωρούν απαραίτητο να κάνουν ντους πιο συχνά για να αισθάνονται αναζωογονημένοι και καθαροί. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με λιγότερο δραστήριο τρόπο ζωής ή ειδικές δερματικές παθήσεις μπορεί να νιώθουν άνετα να κάνουν ντους λιγότερο συχνά.

Τελικά, δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση για το ερώτημα πόσο συχνά πρέπει να κάνει κάποιο ντους, που να ταιριάζει σε όλους. Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν πως ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να “ακούει” το σώμα του και να προσαρμόζει το ντους στις συνήθειές του, τις δικές τους ανάγκες και τα επίπεδα στα οποία αυτός νιώθει άνετος.

athensmagazine.gr

Δες επίσης

Συναγερμός ΕΟΔΥ για κοκκύτη: Σοβαρή έξαρση στα κρούσματα – Ανησυχητικοί αριθμοί

Tον κώδωνα του κινδύνου για τον κοκκύτη κρούει ο ΕΟΔΥ με σημερινή του ανακοίνωση, καθώς τα ...