Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας και η θεολογία τους

Οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας και η θεολογία τους

Η θεολογία είναι μία επιστήμη που μελετάει τις θρησκείες και τα δόγματα. Αν και σε γενικές γραμμές τα θεολογικά βιβλία μπορεί να είναι πολύ «πολύπλοκα» και δυσνόητα για κάποιον που δεν έχει κάποιο σχετικό πτυχίο Πανεπιστήμιου, χρησιμοποιούνται συχνά για την επίλυση δογματικών ή θρησκευτικών ζητημάτων. Το «πρόβλημα» που έχουν αυτά τα βιβλία και άρθρα, είναι το γεγονός ότι δεν είναι πολύ πνευματικά. Αντιμετωπίζουν την θρησκεία με έναν επιστημονικό τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι την μελετούν σαν φαινόμενο. Τα βιβλία αυτά δεν μπορούν να βοηθήσουν ένα Χριστιανό με την πίστη του και πιο πιθανό είναι να τον μπερδέψουν ή ακόμη και να του δημιουργήσουν παρανοήσεις που μπορεί να αλλάξουν δραματικά τη πίστη και τη σκέψη του και να την κάνουν σχεδόν αιρετική.

Σε ποια βιβλία όμως μπορεί να καταφύγει ένας Χριστιανός που θέλει να ενισχύσει τη πίστη του ή να «λύσει» κάποιο πνευματικό ζήτημα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλή και θα είναι η ίδια όποιον ιερέα ή Πνευματικό και να ρωτήσει κανείς: στα βιβλία των πατέρων της εκκλησίας μας. Τα βιβλία αυτά στην ουσία είναι η θεολογία των Πατέρων και η εκκλησία τους δίνει πολύ μεγάλη σημασία καθώς τα θεωρεί πιο πολύτιμα από τα βιβλία των θεολόγων του Πανεπιστημίου, ακόμη και αν είναι πολύ πιστοί, ή και άλλων ανθρώπων της πίστης μας που έχουν διακριθεί για το έργο και την πνευματικότητα τους.

Τι κάνει τους Άγιους πατέρες τόσο ξεχωριστούς;

Ο λόγος που η Ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί το έργο των άγιων πατέρων τόσο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι για να θεωρείται κάποιος Άγιος πατέρας θα πρέπει να πληροί τρεις πολύ συγκεκριμένες αλλά και αυστηρές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να ζει τηρώντας πλήρως και απαρεγκλίτως τους κανόνες του βίου που επιβάλλει η θρησκεία μας. Η δεύτερη είναι ότι θα πρέπει να έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή και το έργο στη διάδοση και τη προστασία της Ορθοδοξίας ειδικότερα και του Χριστιανισμού γενικότερα. Η Τρίτη προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να μιλούν και να γράφουν με την φώτιση και την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, πράγμα που σημαίνει και ότι είναι πραγματικά «εκλεκτοί».

Οι περισσότεροι απόν τους Άγιους Πατέρες μας έζησαν σε καιρούς που η Ορθοδοξία και η Χριστιανοσύνη γενικότερα ήταν αντιμέτωπη με μεγάλες κι επικίνδυνες αιρέσεις που αλλοίωναν τελείως τον χαρακτήρα της θρησκείας αλλά και τα λόγια των Γραφών, όπως για παράδειγμα ο Αρειανισμός. Οι πατέρες με τον λόγο και τα έργα τους συνεισέφεραν σημαντικά στη διατήρηση της Πίστης μας και μάλιστα κάποιοι το πλήρωσαν ακόμη και με τη ζωή τους. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα λόγια τους προέρχονται από το Άγιο Πνεύμα, είναι απόλυτα φυσικό ο λόγος τους να έχει μεγάλη σημασία σε θέματα που άπτονται όχι μόνο του δογματικού αλλά και του Πνευματικού τομέα.

Πώς μπορεί η θεολογία των αγίων πατέρων να βοηθήσει έναν πιστό;

Τα λόγια των Αγίων πατέρων μας, όπως είπαμε και παραπάνω, πηγάζουν κατευθείαν από το Άγιο Πνεύμα, οπότε τα βιβλία τους αποτελούν την καλύτερη πηγή για οποιοδήποτε Πνευματικό ή θρησκευτικό ζήτημα μπορεί να «βασανίζει» κάποιον. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Άγιοι πατέρες δεν ήταν επιστήμονες αλλά απλοί άνθρωποι και πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση, ο λόγος τους όπως καταγράφεται στα βιβλία τους είναι απλός και πολύ εύκολος στην κατανόηση, σε αντίθεση με τον «στεγνό» επιστημονικό λόγο που θα βρούμε στα καθαρά θεολογικά βιβλία. Με άλλα λόγια, τα βιβλία των Αγίων πατέρων μας μπορεί να τα καταλάβει ακόμη και κάποιος που ξέρει μόνο ανάγνωση και δεν έχει τελειώσει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι λόγια που μιλούν στην καρδιά και τη ψυχή καθώς γράφτηκαν για να είναι αιώνια κληρονομιά όλων των πιστών και όχι για κάποιο σύγγραμμα ή συνέδριο.

Τα βιβλία των αγίων πατέρων μας θα τα βρείτε σε όλες τις βιβλιοθήκες των εκκλησιών αλλά και σε βιβλιοπωλεία που ειδικεύονται στην πώληση Χριστιανικών βιβλίων.

Δες επίσης

Έτσι θα κάνετε τα ντουλάπια σας να μυρίζουν υπέροχα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διώξετε τις άσχημες μυρωδιές από την κουζίνα σας αλλά εμάς ...