Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
trikaladay.gr / Κόσμος / Νεογέννητο είχε μέσα στην κοιλιά του το δίδυμο αδερφάκι του και η περίπτωσή του είναι μία στις 500 χιλιάδες
rpt

Νεογέννητο είχε μέσα στην κοιλιά του το δίδυμο αδερφάκι του και η περίπτωσή του είναι μία στις 500 χιλιάδες

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι γιατροί στο νοσοκομείο Αssuta όταν είδαν στην κοιλιά ενός εμβρύου να υπάρχει ένα άλλο έμβρυο. Γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, στην κοιλιά του οποίου βρέθηκε το παρασιτικό δίδυμο αδερφάκι του. Μόλις το ανακάλυψαν οι γιατροί, αφαίρεσαν το έμβρυο και τώρα όλα είναι καλά με το νεογέννητο παιδί.

Η κατάσταση, που ονομάζεται «fetus-in-fetu» (έμβρυο μέσα σε έμβρυο) και πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει διεθνώς περίπου μία φορά ανά 500.000 γεννήσεις σύμφωνα με έρευνες.

Οι γιατροί κατάλαβαν για πρώτη φορά ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το κοριτσάκι πριν ακόμα αυτό γεννηθεί. Είχαν κάνει ένα υπερηχογράφημα προς τα τέλη της εγκυμοσύνης και είδαν ότι το στομάχι του μωρού ήταν διογκωμένο.

Έτσι, όταν γεννήθηκε το κορίτσι, οι γιατροί έκαναν μια σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων υπερήχων και ακτινογραφιών, και εντόπισαν ένα μερικώς αναπτυγμένο έμβρυο μέσα στην κοιλιά του μωρού.

Δεν είναι ακριβώς σαφές τι προκαλεί το «fetus-in-fetu», αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το έμβρυο είναι ένας σπάνιος τύπος «παρασιτικού δίδυμου». Τέτοια παρασιτικά δίδυμα σχηματίζονται όταν, κατά τη διάρκεια μιας δίδυμης κύησης, το ένα από τα έμβρυα απορροφάται από το άλλο νωρίς στην εγκυμοσύνη.

«Συμβαίνει ως μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης του εμβρύου όταν υπάρχουν κοιλότητες που κλείνουν κατά την ανάπτυξη και ένα από τα έμβρυα εισέρχεται σε τέτοιο χώρο», δήλωσε ο Δρ Omer Globus, διευθυντής νεογνολογίας στο ιατρικό κέντρο Assuta. Πρόσθεσε ακόμη «Το έμβρυο μέσα του αναπτύσσεται μερικώς αλλά δεν μπορεί να ζήσει και να παραμείνει εκεί».

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το «fetus-in-fetu», είναι ένα είδος τερατώματος, ένας τύπος όγκου που μπορεί να περιέχει και τους τρεις κύριους τύπους κυττάρων που βρίσκονται σε ανθρώπινο έμβρυο σε πρώιμο στάδιο. Μερικοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η παρουσία μιας σπονδυλικής στήλης διαχωρίζει την περίπτωση «fetus-in-fetu» από ένα τεράτωμα, με το τελευταίο να στερείται σπονδυλικής στήλης.

 

 Enimerotiko.gr

Δες επίσης

Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό: Δολοφονήθηκε η Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Άγκνες Τίροπ

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι η Ολυμπιονίκης Άγκνες Τζέμπετ Τίροπ βρέθηκε νεκρή, πιθανότατα μαχαιρωμένη από τον ...