Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Νέο Voucher για 26.000 ανέργους με αμοιβή 5.500€

Νέο Voucher για 26.000 ανέργους με αμοιβή 5.500€

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση του αναθεωρημένου προγράμματος επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης «Voucher 29-64», συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, που θα προσφέρει σε 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Στο πρόγραμμα voucher που πρόκειται να ανακοινωθεί περιλαμβάνονται αλλαγές, με στόχο οι ωφελούμενοι να λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, σε σχέση με παλαιότερα, αλλά και να τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες.Η βασική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα voucher, είναι ότι όλοι οι ωφελούμενοι θα πρέπει να λάβουν, εκτός από τις πιο υψηλές αποδοχές, και εγγυημένη απασχόληση για ένα εξάμηνο. Για να επιτευχθούν υψηλότερες αποδοχές για τους ωφελούμενους, υπήρξε διαφοροποίηση στην αναλογία κατανομής των κονδυλίων. Στο εξής το 80% του προϋπολογισμού των προγραμμάτων voucher θα καταλήγει για την ενίσχυση των ανέργων και το 20% θα αποδίδεται στους φορείς κατάρτισης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το 75% του προϋπολογισμού κατέληγε στους φορείς κατάρτισης και μόλις το 25% στους ανέργους -ωφελούμενους. Ετσι, υπολογίζεται ότι, τα προγράμματα voucher, θα αποφέρουν στους ωφελούμενους έως 5.500 ευρώ, μαζί με την εργοδοτική εισφορά, ποσό αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τα 1.600 ευρώ που λάμβανε έως τώρα. Μία ακόμα σημαντική αλλαγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των 26.000 ωφελούμενων είναι ότι θα αφορά, όχι τρεις κλάδους, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά οκτώ κλάδους, μεταξύ των οποίων και το εμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών και τα logistics. Το πρόγραμμα αφορά σε οκτώ κλάδους σε 43 ειδικότητες, όπως εμπόριο (ειδικότητες όπως στέλεχος εξαγωγικού εμπορίου), logistics (ειδικότητες όπως στέλεχος διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας), έργα υποδομής και τεχνικά επαγγέλματα (ειδικότητες όπως τεχνικός συγκολλήσεων και κοπής μετάλλων, τεχνίτης ελασματουργός), ενέργεια (ειδικότητες όπως τεχνίτης φυσικού αερίου), τουρισμός (ειδικότητες όπως υπάλληλος κρατήσεων ξενοδοχείου), τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών (ειδικότητες όπως τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων, τεχνικός ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής), τρόφιμα- Ποτά (ειδικότητες όπως στέλεχος διαχείρισης και εμπορίας βιολογικών προϊόντων) και περιβάλλον Διαχείριση Στερεών και υγρών αποβλήτων (ειδικότητες όπως τεχνικός λειτουργίας και ελαφριάς συντήρησης συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων και βιολογικών καθαρισμών).

Προσοχή εφιστά το υπ. Εργασίας

Το υπ. Εργασίας ωστόσο εφιστά προσοχή αναφορικά με τοσυγκεκριμένο πρόγραμμα voucher. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διάφοροι πάροχοι κατάρτισης προσελκύουν ανέργους μέσω παρελκυστικών πρακτικών, ενώ επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονα το φαινόμενο προσέλκυσης ανέργων από Παρόχους Κατάρτισης, μέσω παρελκυστικών πρακτικών καθώς αναρτούν στις ιστοσελίδες τους, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγγελίες έναρξης του προγράμματος οι οποίες συνοδεύονται από φόρμες υποβολής αιτήσεων και φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων με τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων. Το υπουργείο Εργασίας εφιστά την προσοχή στους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ καθώς πρώτον, το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Δεύτερον, οι αιτήσεις των εγγεγραμμένων ανέργων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά και μόνο από τον άνεργο, στην ειδική ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr όπου θα λαμβάνουν αποδεικτικό της αίτησής τους. Τρίτον, οι άνεργοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι απευθυνόμενοι στους παρόχους κατάρτισης, ζητώντας να τους συμπληρώσουν τις αιτήσεις, παρέχουν ουσιαστικά τα προσωπικά τους δεδομένα, χωρίς κανείς να τους διασφαλίζει την ορθή χρήση αυτών» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Δες επίσης

Διακοπή ρεύματος σε περιοχές των Τρικάλων την Πέμπτη 27/6

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ...

Αφήστε μια απάντηση