Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Νέα ευκαιρία για ρύθμιση σε 120 δόσεις περιμένει την έγκριση των δανειστών

Νέα ευκαιρία για ρύθμιση σε 120 δόσεις περιμένει την έγκριση των δανειστών

Σχέδιο για να δοθεί «ανάσα» σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και βιώσιμες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και προτίθεται να δώσει μία ακόμη ευκαιρία και σε όσους έχασαν την ρύθμιση των 100 δόσεων με επανένταξη σε ρύθμιση αλλά σε 120 δόσεις

Στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και βιώσιμες επιχειρήσεις να εξοφλούν σε ως και 120 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία και τα ταμεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του οφειλέτη στην προωθούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι η συνέπεια στην εκπλήρωση των τρεχουσών υποχρεώσεών του. Κάθε περίπτωση θα είναι απολύτως προσωποποιημένη και θα εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η εισφοροδοτική και φοροδοτική ικανότητα.

Οσο μικρότερο αριθμό δόσεων (αρχής γενομένης από τις 12) επιλέξει ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό μείωσης των προσαυξήσεων και των προστίμων. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερος γίνεται ο αριθμός των δόσεων (έως και τις 120) που θα καθοριστούν, τόσο θα περιορίζεται το «κούρεμα». Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφού υποβάλουν τη σχετική αίτηση θα πρέπει να αναμένουν την ανταπόκριση των πιστωτών τους. Η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας είναι το έντυπο Ε1 της τελευταίας τριετίας ή πενταετίας καθώς και το έντυπο Ε9 που θα απεικονίζει την ακίνητη περιουσία. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα τότε θα θεωρείται ότι ο οφειλέτης δεν είναι βιώσιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κριτήρια βιωσιμότητας για τους μικρούς επιχειρηματίες θα είναι τόσο τα θετικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων όσο και ένα κριτήριο βασιζόμενο στο αριθμητικό αποτέλεσμα της διαίρεσης των συνολικών υποχρεώσεων τους προς τα ως άνω αποτελέσματά τους. Ευνοούμενοι θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που στο παρελθόν είχαν αποκλειστεί από τον νόμο Δένδια, ο οποίος έβαζε όρια σχετικά με τον τζίρο. Το σύστημα θα είναι απόλυτα αυτοματοποιημένο σ3ε όλα τα στάδια προκειμένου να μην υπάρχουν παράθυρα ευνοϊκής μεταχείρισης.

dikaiologitika.gr

Δες επίσης

Μαρία Καρυστιανού: Δεν θα κατέβω στις ευρωεκλογές, σεβαστείτε το πένθος μας

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Μαρία Καρυστιανού τα σενάρια που την ήθελαν να είναι υποψήφια στις προσεχείς ευρωεκλογές, κάνοντας ...

Αφήστε μια απάντηση