Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Μόνο ένα δάνειο θα σώσει τον Δήμο Τρικκαίων από τις κατασχέσεις

Μόνο ένα δάνειο θα σώσει τον Δήμο Τρικκαίων από τις κατασχέσεις

Ως «θηλιά» στο λαιμό του Δήμου Τρικκαίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση ο δήμαρχος Δημ. Παπαστεργίου.

Όπως είπε στη «Νέα Σελίδα» οι οφειλές του Δήμου προς προμηθευτές αγγίζουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και έχουν γίνει απαιτητές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ενώ υπάρχει κίνδυνος να γίνουν ακόμη και κατασχέσεις

Την ίδια ώρα στον προϋπολογισμό για την αποπληρωμή οφειλών είναι εγγεγραμμένο το ποσό μόλις των 350.000 ευρώ.

Επίσης εκκρεμούν κι’ άλλες προσφυγές προμηθευτών και πρώην εργαζομένων από παρελθόντα έτη στη δικαιοσύνη, οπότε το παραπάνω ποσό υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο

Όμως το οικονομικό άνοιγμα δεν παραμένει εκεί, καθώς η νέα δημοτική αρχή «ανακάλυψε» και ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τη μη καταβολή Φ.Π.Α και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Η κατάσταση λίαν επιεικώς χαρακτηρίζεται τραγική κι’ αν δεν γίνει ρύθμιση των οφειλών τότε το οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου θεωρείται δεδομένο.

Μπορεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Τρικκαίων να εμφανίζεται ισοσκελισμένος, αυτό όμως δεν απηχεί την ωμή πραγματικότητα, καθώς βασίζεται σε μια λογιστική ασάφεια!

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου η νέα δημοτική αρχή έχει τη διάθεση να πληρώσει τα χρέη του Δήμου προς την αγορά αλλά αυτό υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατο.

Ο δήμαρχος εντός της εβδομάδας θα κατέβει στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείος Εσωτερικών καθώς και με τη διοίκηση του ταμείου παρακαταθηκών.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιήσει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών του δήμου με την σύναψη δανείου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των προμηθευτών και των πρώην εργαζόμενων.

Η νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνησης κατά παρέκκλιση του άρθρου του νόμου «Καλλικράτης» δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ που δεν έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να συνάψουν δάνεια.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μην έχει την άμεση δυνατότητα να το κάνει ο Δήμος Τρικκαίων καθώς εμφανίζει, όπως προαναφέρθηκε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όμως θα επιδιώξει την ένταξη σε ειδικό πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του προς τρίτους.

Σε ότι αφορά τα ιδία έσοδα του δήμου Τρικκαίων αυτά είναι ίσα ίσα για να καλύψουν, μαζί με την ούτως ή άλλως μειωμένη κρατική επιχορήγηση το κόστος λειτουργίας, δηλαδή τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνες των δημοτικών υπηρεσιών.

Το θέμα πάντως κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό για την βιωσιμότητα του Δήμου Τρικκαίων και σε περίπτωση που θα επιτευχθεί συμφωνία με το ταμείο παρακαταθηκών η όποια απόφαση θα πρέπει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιοπ.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων είναι βέβαιο ότι θα είναι αρνητικοί οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που χρόνια τώρα ζητούν από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές να διεκδικήσουν τους παρακρατηθέντες πόρος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τη στάση της δημοτικής παράταξης του «Φυσάει Κόντρα» που πρόσκειται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή θα συναινέσει στην σύναψη ενός νέου δανείου ή όχι.

Πάντως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και τη γενναία χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση όπως μιλούσε και για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ήταν αντίθετος με τους συμβασιούχους.

Ομως αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας μάλλον άλλαξε άποψη καθώς είδε ότι άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη.

Πηγή:εφημερίδα «Νέα Σελίδα»/Κώστας Καραποστόλης.

Δες επίσης

Ευχαριστήριο για τη δημιουργία γηπέδου μπασκετ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Ο Σύλλογος Διδασκόντων, οι μαθητές/-τριες και η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Δωρόθεος Σχολάριος» ...

Αφήστε μια απάντηση