Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Μνημόνιο; Όχι για όλους! Αναδρομικά έως και 100.000 σε συνταξιούχους βουλευτές

Μνημόνιο; Όχι για όλους! Αναδρομικά έως και 100.000 σε συνταξιούχους βουλευτές

Μπορεί να συζητάμε για το πως θα σώσουμε τις κύριες συντάξεις και να κόψουμε όσο λιγότερα στις επικουρικές, όμως αυτό που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι τουλάχιστον εξοργιστικό!

Η διάταξη που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπει ότι το Δημόσιο αποδέχεται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνουν αναδρομική αύξηση που μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές!

Οι συντάξεις λοιπόν των βουλευτών θα πρέπει να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με το νόμο 3691/08 στους δικαστικούς λειτουργούς, αφού οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζονται κάθε φορά με τους εκάστοτε μισθούς των δικαστών.

Και μπορεί το Δημόσιο να είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνοντας τους συνταξιούχους βουλευτές οι οποίοι προσέφυγαν για να διεκδικήσουν αναλογικά τις αυξήσεις των εν ενεργεία δικαστικών, όμως, άνοιξε παράθυρο για να δοθούν άμεσα οι αναδρομικές αυξήσεις μέσω της τριμελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Τριμελούς Επιτροπής είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησής τους από το Δημόσιο!

Η διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αναφέρει ότι γίνονται αποδεκτές όλες οι αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους βουλευτές και το μόνο που απομένει, είναι να ρυθμιστεί όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Το πιο εξοργιστικό απ’ όλα όμως είναι ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό – δηλαδή από τις τσέπες μας – είναι δυσθεώρητο. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος η καταβολή των αναδρομικών μπορεί να αφορά σε μικρό αριθμό συνταξιοδοτηθέντων βουλευτών, όμως τα ποσά που προκύπτουν ανά περίπτωση είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100.000 ευρώ!

Τα ποσά αυτά περιλαμβάνουν αναδρομικές αυξήσεις από το 2008 και μετά. Αν αφαιρέσει κανείς τις μειώσεις που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 ως 60.000 ευρώ!

πηγη: eleutherostypos

Δες επίσης

Απόστολος Λύτρας: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης – Θα οδηγηθεί στη φυλακή

Eνταλμα σύλληψης σε βάρος του Απόστολου Λύτρα εκδόθηκε από τις δικαστικές αρχές μετά την παραβίαση των ...

Αφήστε μια απάντηση