Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Μεγάλες απάτες με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Καφενείο προσέλαβε ολόκληρο χωριό για να λάβει ενισχύσεις

Μεγάλες απάτες με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Καφενείο προσέλαβε ολόκληρο χωριό για να λάβει ενισχύσεις

Στα χέρια του Εισαγγελέα βρίσκονται δεκάδες υποθέσεις επιτήδειων που επιχείρησαν να βάλουν «χέρι» στο κρατικό «μέλι» την εποχή της πανδημίας και των έκτακτων ενισχύσεων: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «χτένισε» κάθε επαγγελματία που έλαβε Επιστρεπτέα Προκαταβολή και εντόπισε απίστευτες περιπτώσεις απάτης. Ανάλογοι έλεγχοι έγιναν και στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού όπου και εκεί τα «λαβράκια» ήταν απίθανα. Χαρακτηριστική η υπόθεση καφενείου 25 τετραγωνικών που εμφανίστηκε από τη μια μέρα στην άλλη να απασχολεί… ολόκληρο χωριό.

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ήδη από πριν ολοκληρωθούν όλοι οι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, είχαν εντοπιστεί σχεδόν 120 – 130 περιπτώσεις απάτης που οδηγήθηκαν βεβαίως στον Εισαγγελέα που ήδη έχει καλέσει τους υπεύθυνους για τα … περαιτέρω. Αρκετοί φάκελοι ακόμη όμως συνέχισαν να σχηματίζονται και αυτό το διάστημα οδεύουν προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιες υποθέσεις πάνε… Εισαγγελέα

Όσοι επιχείρησαν να καταστρατηγήσουν τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η Συν-Εργασία και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, πιάστηκαν στην «φάκα» των ελεγκτικών αρχών και τώρα ενδέχεται να κατηγορηθούν ακόμη και για… ποινικά αδικήματα.

Ήδη έχουν παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές υποθέσεις εξόφθαλμων παραβάσεων ενώ σταδιακά αποστέλλονται και νέες υποθέσεις οι οποίες προκύπτουν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ, των αρχείων του Taxisnet με το αρχείο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Λίγο πριν ενεργοποιηθεί ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας είχαν εντοπιστεί περίπου 120-130 περιπτώσεις πιθανής απάτης. Στο σύνολο των περίπου 500.000 επωφεληθέντων το νούμερο φάνταζε μικρό.

Ωστόσο, υπολογίστηκε ότι στην πραγματικότητα συνολικά η απάτη αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό της τάξης του 2%-2,5% της χορηγούμενης βοήθειας.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, μόνο από την επιστρεπτέα προκαταβολή μέσω της οποίας ως τότε είχαν εκταμιευτεί σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ!

Η «κλασική» απάτη με την επιστρεπτέα ήταν η αναθεώρηση του τζίρου του 2019, χωρίς βεβαίως αντίστοιχα κέρδη, για να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση.

Προσέλαβε 150 άτομα σε μια νύχτα για τις αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού

Και φυσικά όπως ήταν ξεκάθαρο μετά και τις τελευταίες διασταυρώσεις το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη δικαιολογητικών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και το αν πληρούσαν οι δικαιούχοι ή όχι το κριτήριο της απασχόλησης αλλά έχουν εντοπιστεί και πολύ σοβαρότερες παραβάσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από το «φορολογικό δίκαιο» και εμπίπτουν στο ποινικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπόθεση του ελέγχου των μέτρων στήριξης την περίοδο της πανδημίας, δεν κλείνει με την έκδοση των εκκαθαριστικών της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, αλλά θα έχει συνέχεια, όσο προχωρούν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.

Το «Όσκαρ», ωστόσο, της πλέον «τραβηγμένης» κομπίνας με φόντο τις ενισχύσεις τα παίρνει ξεκάθαρα μια περίπτωση σε χωριό της Θεσσαλίας: Καφετέρια που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, να απασχολεί εγγεγραμμένους συνολικά 150 εργαζόμενους! Από αυτούς, οι  129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ!!!

Πώς «φούσκωναν» ως δια μαγείας τους τζίρους για τις Επιστρεπτέες

Τον δρόμο προς την δικαιοσύνη έχουν πάρει και άλλες υποθέσεις εκ των οποίων οι πλέον ενδεικτικές, είναι:

  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
  • ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Δες επίσης

Πρόσκληση του Επιμελητηρίου σε Τρικαλινούς επιχειρηματίες για συμμετοχή στην ΔΕΘ

Το Επιμελητήριο Τρικάλων ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του για τη διοργάνωση συμμετοχής με περίπτερο στην ...