Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Μ. Κοντοτόλη: Άμεση επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας και ειδικότερα στις πληγείσες περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Λάρισας

Μ. Κοντοτόλη: Άμεση επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας και ειδικότερα στις πληγείσες περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Λάρισας

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, την άμεση ανάγκη να επεκταθούν τα σχολικά γεύματα στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της Θεσσαλίας και οπωσδήποτε σε αυτά των περιοχών που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πρόσφατες πλημμύρες στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Λάρισας.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσαν σήμερα 20 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, αναφορικά με την ανάγκη στήριξης με σχολικά γεύματα των μαθητών και των οικογενειών τους στη Θεσσαλία. Τα σχολικά γεύματα έχουν κριθεί ως ένα επιτυχημένο μέτρο που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 2016 και το οποίο έχουν ανάγκη ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι μαθητές και οι οικογένειές τους που έχασαν ολοσχερώς κάθε πηγή εισοδήματος στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σχολικά γεύματα το 2022-23 διανέμονταν μόνο σε 20 από τα 77 Δημοτικά Σχολεία και σε κανένα Νηπιαγωγείο. Κι ενώ μόλις προχθές υπογράφηκε η νέα Κ.Υ.Α. Αρ. Φύλλου 5620/22-9-2023 για τα σχολεία που θα λάβουν γεύματα το νέο έτος 2023-24, δεν προστέθηκε ούτε ένα σχολείο στο Νομό Τρικάλων, παρόλο που έχει χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες. Κανένα σχολείο δεν εντάχθηκε από τους Δήμους Φαρκαδόνας, Πύλης και Μετεώρων. Ούτε καν τα σχολεία των χωριών που έχουν πληγεί καθολικά από τις φονικές πλημμύρες, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως αυτό των Μ. Καλυβίων.

Γι’ αυτό, καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να απαντήσουν, γιατί δε μεριμνούν ώστε να διανέμονται  τα σχολικά γεύματα από την πρώτη μέρα των μαθημάτων, αν προτίθενται να εκδώσουν νέα συμπληρωματική ΚΥΑ κι αν θα επεκταθούν τα γεύματα στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία της Θεσσαλίας και κατ’ ελάχιστον στις πληγείσες περιοχές.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου  2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

1.       τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

2.       τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Να δοθούν άμεσα σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας και ειδικότερα στις πληγείσες περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Λάρισας».

Πριν από λίγες μέρες η Θεσσαλία καταστράφηκε από τις πλημμύρες «Daniel». Το κράτος κατέρρευσε και μαζί τους σπίτια, επιχειρήσεις, γέφυρες, δρόμοι, υδραγωγεία, υποδομές, κλπ. Μία άνευ προηγουμένου οικονομική, κοινωνική κι ανθρωπιστική κρίση ενέσκηψε σε χιλιάδες ανθρώπους στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και στα χωριά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μία πολλαπλή κρίση που θα κρατήσει χρόνια και κανείς δεν ξέρει πότε αυτοί οι άνθρωποι θα ορθοποδήσουν. Αν, βέβαια, κρίνουμε από την κυβερνητική αβελτηρία στην προ διετίας περίπτωση του «ΙΑΝΟΥ», όπου οι αποζημιώσεις βγήκαν σε ΦΕΚ δύο χρόνια μετά κι αφού είχαμε τις πρόσφατες πλημμύρες του 2023, δεν υπάρχει και πολύ περιθώριο αισιοδοξίας.

Η κυβέρνηση, κατόπιν εορτής, και κάτω από την οργή του κόσμου κινητοποίησε τον όποιο κρατικό μηχανισμό. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα ανακούφισης, τα οποία είναι πολύ μικρά μπρος στις πραγματικές ζημιές. Παρόλα αυτά όμως,  ακόμα υπάρχουν άνθρωποι άστεγοι, οι πληττόμενες περιοχές έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, πάρα πολλοί περιμένουν ακόμα τα κλιμάκια ελέγχου, αλλού δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένας κρατικός παράγοντας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Μπροστά σε αυτή την τεράστια καταστροφή η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί δε βρήκαν λέξη για τη στήριξη των μικρών μαθητών, για τους οποίους ακόμα δε χτύπησε το πρώτο κουδούνι και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δε χτυπήσει όλο το χρόνο. Στήριξη όχι μόνο υλική, μα και ψυχολογική.

Για παράδειγμα, ως προς την υλική στήριξη, τα σχολικά γεύματα είναι ένα μέτρο που δύναται να ανακουφίσει τις οικογένειες με παιδιά σε όλη τη Θεσσαλία και ειδικότερα στις πληγείσες περιοχές.

Τα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 κι είναι κατά κοινή ομολογία ένα επιτυχημένο πρόγραμμα κάλυψης βασικών διατροφικών αναγκών των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή και σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνικοποίηση των μαθητών, η αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής, η ανάπτυξη συμμετοχικού τραπεζιού, με στόχο την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης στη σχολική κοινότητα. Επίσης, αποτελεί μία καλή πρακτική για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Στο Νομό Τρικάλων από το Νοέμβριο του διδακτικού έτους 2022-23 διανέμονταν σχολικά γεύματα μόνο σε είκοσι (20) από τα εβδομήντα επτά (77) σε λειτουργία Δημοτικά Σχολεία. Μάλιστα, και τα είκοσι(20) σχολεία που έχουν ενταχθεί βρίσκονται αποκλειστικά στα όρια του Δήμου Τρικκαίων και κανένα στους Δήμους Μετεώρων, Πύλης και Φαρκαδόνας.

Χαρακτηριστική της προχειρότητας και της έλλειψης συνολικού σχεδιασμού από μία κυβέρνηση που δείχνει ενδιαφέρον μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, είναι πρόσφατη Κ.Υ.Α. που μόλις προχθές υπογράφηκε Αρ. Φύλλου 5620/22-9-2023 για τα σχολεία που θα λάβουν γεύματα το νέο έτος 2023-24. Δυστυχώς,  δεν προστέθηκε ούτε ένα σχολείο στο Νομό Τρικάλων, παρόλο που έχει χτυπηθεί ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες. Ούτε καν αυτό των Μεγάλων Καλυβίων που έχει πληγεί καθολικά, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Είναι σαφές,  ότι είναι πια επιτακτική ανάγκη η επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της Θεσσαλίας και κατ΄ ελάχιστον σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν. Ειδικότερα, στο Νομό Τρικάλων είναι αδιανόητο να μην έχουν σχολικά γεύματα τα σχολεία που είναι στις κατεστραμμένες περιοχές του  Δήμου Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Πύλης και Μετεώρων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.       Γιατί δεν έχουν προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη του προγράμματος από την πρώτη μέρα των μαθημάτων;

2.       Είναι στα άμεσα σχέδιά τους να εκδώσουν νέα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ώστε να συμπεριλάβουν νέα σχολεία;

3.       Προτίθενται να επεκτείνουν την εφαρμογή του προγράμματος στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία της Θεσσαλίας και κατ΄ελάχιστον στις πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Λάρισας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Κοντοτόλη Μαρίνα

Γαβρήλος Γιώργος

Τζούφη Μερόπη

Αναγνωστοπούλου  Αθανασία

Αυλωνίτης  Αλέξανδρος-Χρήστος

Γιαννούλης  Χρήστος

Δούρου  Ειρήνη

Ζαμπάρας  Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος  Αθανάσιος

Θρασκιά  Ουρανία

Καραμέρος  Γεώργιος

Κασιμάτη Ειρήνη

Κόκκαλης  Βασίλειος

Μαμουλάκης  Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος  Αλέξανδρος

Μπάρκας  Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος  Ανδρέας

Παπαηλιού  Γεώργιος

Φωτίου  Θεανώ

Ψυχογιός  Γεώργιος

Δες επίσης

Κάλεσμα της οικογένειας των τριών κοριτσιών από την Καλαμπάκα που χάθηκαν στο «τρένο χωρίς επιστροφή»

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, όπου ο χρόνος σταμάτησε για 57 ...