Κυριακή, 22 Μαΐου 2022
trikaladay.gr / Τοπικά / Κώστας Σκρέκας: Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη καθιερώνει Απάτητα Βουνά

Κώστας Σκρέκας: Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη καθιερώνει Απάτητα Βουνά

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το όρος Χατζή στο νομό Τρικάλων και άλλα πέντε σημαντικά βουνά εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής προστασίας όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρωπογενής παρέμβαση.

Αυτή η μεταρρύθμιση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ονομάζεται «Απάτητα Βουνά» και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Ειδικότερα, ως Απάτητα Βουνά ορίζεται η Περιοχή Άνευ Δρόμων με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου αυτής. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών παρεμβάσεων που μεταβάλλουν το φυσικό περιβάλλον. Επιτρέπεται μόνο η συντήρηση και η βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.

Τα οφέλη της πρωτοβουλίας αυτής είναι πολλαπλά καθώς θα συνεισφέρει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη θωράκιση των πλούσιων οικοσυστημάτων των έξι βουνών από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο Τρικαλινός Υπουργός υπογράμμισε σε δηλώσεις του: «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εντάσσει σε ειδικό καθεστώς προστασίας έξι σημαντικούς ορεινούς όγκους απαγορεύοντας την κατασκευή οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας στις περιοχές αυτές. Ο στόχος μας είναι το φυσικό περιβάλλον της χώρας και τα ελληνικά βουνά να παραδοθούν αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές και να εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικά καταφύγια βιοποικιλότητας. Είναι μία ξεχωριστή πρωτοβουλία για την κληρονομιά του τόπου μας».

                                                                                 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δες επίσης

Την Κυριακή 22/5 η παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Ψύρρα “Τι απομένει απ’ την φωτιά”

Το βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Θωμά Ψύρρα “ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΑΠ‘ ΤΗ ΦΩΤΙΑ“ την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 7:30 το βράδυ, στο Μουσείο Τσιτσάνη (Βενιζέλου και Καρδίτσης 1) στα Τρίκαλα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Αγαθοκλής Αζέλης και Φανή Μπαλαμώτη. Ο Θωμάς Ψύρρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Η εξιστόρηση της ζωής ενός Αρμενίου γεννημένου στην Ελλάδα, που υπέστη διωγμούς, εξορία, φυλάκιση, προσφυγιά και μετανάστευση και γίνεται η φωνή ...