Η σημερινή παγκόσμια ημέρα για τις κλινικές μελέτες βρίσκει την Ελλάδα να κερδίζει μόνο 160 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Παρότι οι κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν οικονομικά σημαντικά το ΕΣΥαλλά και να ωφελήσουν τους ασθενείς, καθώς τους παρέχουν δωρεάν πρόσβαση σε νέες θεραπείες πριν αυτές κυκλοφορήσουν ευρέως, η χώρα μας εμφανίζει τα τελευταία χρόνια επιβράδυνση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.
Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που το ΕΣΥδιαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα ερευνητικά κέντρα στα νοσοκομεία.
Όπως επισημαίνει οΣύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των δυνατοτήτων της στις κλινικές μελέτες, με τις σχετικές επενδύσεις να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες για το 2025 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν περίπου στα 160 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται χαμηλό σε σχέση με το πραγματικό δυναμικό της χώρας, αφού ο ΣΦΕΕυπολογίζει ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να φθάσει και στα 500 εκατ. ευρώ.
Αγκάθι αποτελεί ακόμη και σήμερα το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και ο δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός που περιβάλλει το σύστημα υγείας.
Τα οφέλη για τους ασθενείς
Οι κλινικές μελέτες αποτελούν σήμερα μία σημαντική δυνατότητα για τους ασθενείς, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα φάρμακαειδικά όταν δεν υπάρχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές.
Ενώ στο παρελθόν υπήρχε φοβία των ασθενών απέναντι στις κλινικές μελέτες, σήμερα αρκετές δεκαετίες μετά, το ελληνικό κοινό φαίνεται πως είναι εξοικειωμένο.
Με βάση τον ΣΦΕΕ τα οφέλη για τους πάσχοντες αλλά και για το σύστημα υγείας από τις κλινικές μελέτες είναι:
– πρώιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες αρκετά χρόνια πριν από την κυκλοφορία τους,
-ενισχύουν οικονομικά και επιστημονικά τα δημόσια νοσοκομεία και τους ερευνητές,
-συμβάλλουν στη συγκράτηση υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα,
– δημιουργούν σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας, μέσω της δωρεάν παροχής ακριβών θεραπειών και διαγνωστικών/εργαστηριακών εξετάσεων στο πλαίσιο υλοποίησης των μελετών.
Πάντως ο υπουργός Υγείας ΆδωνιςΓεωργιάδης μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Μanagement (ΕΕΦΑΜ), δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή της σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.
Πηγή: ethnos
Trikala Day Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα των Τρικάλων

