Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και προσλήψεις Τρικαλινών στο Δήμο Τρικκαίων

Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και προσλήψεις Τρικαλινών στο Δήμο Τρικκαίων

Σε ακόμη έναν τομέα, αυτόν της Κοινωνικής Πολιτικής, πρωτοπορεί ο Δήμος Τρικκαίων. Με τρία ισάριθμα προγράμματα, αποτέλεσμα της εξωστρέφειας του Δήμου και της γενικότερης ανασυγκρότησης, οι δημότες έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα και σε επίπεδο διαβίωσης.
Εκτός από το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και τις βάρκες στον Ληθαίο, το «σχέδιο Ασκληπιός» και τον Μύλο των Ξωτικών, τα ποδήλατα, την καινοτομία και τις πανευρωπαϊκές διακρίσεις στη βιώσιμη κινητικότητα, οι δημότες Τρικκαίων ωφελούνται και στην Κοινωνική Πολιτική. Αυτή η κοινωνική πολιτική εκφράζεται με άλλους τρεις τρόπους για τους τρικαλινούς:

1. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμπεριέλαβε τον Δήμο Τρικκαίων στους 30 ΟΤΑ της χώρας, στους οποίους άμεσα θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Εκτός από τα κοινωνικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν (ποσοστά ανεργίας, ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής -ΤΕΒΑ), ο Δήμος Τρικκαίων είναι πρωτοπόρος σε υποδομές και ενεργή παρουσία.
Συγκεκριμένα, στον Δήμο:
α) Υλοποιείται το πρόγραμμα «Συνεισφέρω», με τη συνδρομή της Συνειρμός αμκε», από το οποίο εκπορεύονται 5 Κοινωνικές Δομές (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Εστιατόριο, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Γραφείο Διαμεσολάβησης).
β) Η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας λειτουργεί με το 1/3 περίπου των υπαλλήλων, καλύπτοντας όλο το σχετικό φάσμα: Τρίτη Ηλικία, ΑμεΑ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, επιδόματα, Κέντρο Συμβουλευτικής Θυμάτων Βίας κατά Γυναικών κ.α.
γ) Ενεργοποιείται η Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων σε πλήθος παρεμβάσεων σε συνεργασία με τον Δήμο
δ) Η τρικαλινή κοινωνία (ιδιώτες και επιχειρηματίες) επέδειξε τη μέγιστη δυνατή προσφορά στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων
Πλέον, οι οργανωμένες δομές και η υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το ΤΕΒΑ, θα συμπληρωθούν από ένα ακόμη μέτρο. Αυτό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το οποίο άμεσα θα αφορά σε 40.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα. Κάθε οικογένεια θα ενημερωθεί χωριστά για τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται, από τον μόνο αρμόδιο φορέα υλοποίησης, το υπουργείο Εργασίας.
Η συνεργασία του Δήμου θα αφορά στην παροχή διευκολύνσεων, σε όσα μέλη ευπαθών ομάδων δεν διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο και θα αδυνατούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα για ένταξη στο ΚΕΑ, όπως περίπου συνέβη και με την κάρτα αλληλεγγύης. Για τον σκοπό αυτό, από το πρωί βρίσκονται στην Αθήνα, σε ενημερωτική εκδήλωση, οι διευθυντές των Δ/νσεων Κοινωνικής Μέριμνας και ΚΕΠ του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθούν για τη συνδρομή των υπηρεσιών στο όλο εγχείρημα. Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρχουν σύντομα.

2. Κοινωνική Κοινότητα
Ο Δήμος Τρικκαίων επελέγη και για μια ακόμη κοινωνική προσφορά. Υλοποιείται ο θεσμός της Κοινωνικής Κοινότητας. Μα δράση παράλληλη με αυτή της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας, που θα την υποβοηθά αλλά δεν θα την επικαλύπτει, αφού θα λειτουργεί μόνο για ενημέρωση. Ουσιαστικά, θα είναι μια Δομή πληροφόρησης, στο πρότυπο των ΚΕΠ, αλλά μόνο για προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, για συμβουλευτική, για δράσεις κοινωνικοποίησης κ.α. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει άμεσα και θα γνωστοποιηθεί ο ακριβής τρόπος λειτουργίας της Κοινωνικής Κοινότητας στα Τρίκαλα.

3. Κοινωφελής Εργασία
Η μετατροπή της διάρκειας της Κοινωφελούς Εργασίας από πεντάμηνη σε οκτάμηνη έχει θετικό αντίκτυπο στον Δήμο Τρικκαίων. Το υπουργείο Εργασίας εντάσσει τον Δήμο στα προγράμματα αυτά, προκειμένου, με τις διαφοροποιήσεις που έχουν ετοιμαστεί, να γίνουν οι σχετικές προσλήψεις. Ομως, υπενθυμίζεται και πάλι, ότι και σε αυτήν την περίπτωση, τη διαδικασία υλοποιούν άλλοι φορείς, με τον Δήμο να είναι μόνο ο τελικός αποδέκτης των προσλήψεων. Η σχετική ανακοίνωση για τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις θα αφορά συνολικά σε όλη τη χώρα.

Δες επίσης

Συνεχίζεται η συνεργασία Δήμου Πύλης και «Μαζί για το Παιδί» για τη στήριξη πλημμυροπαθών οικογενειών με ανήλικα τέκνα

Στις αρχές Ιουλίου, συνεχίστηκε η συνεργασία με το «Μαζί για το Παιδί», το οποίο παρέδωσε ...

Αφήστε μια απάντηση