Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Κινητοποίηση της δημοτικής αρχής κατά του καπνίσματος στα Τρίκαλα, μετά τα …ντουμάνια των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ

Κινητοποίηση της δημοτικής αρχής κατά του καπνίσματος στα Τρίκαλα, μετά τα …ντουμάνια των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ

Πρωτότυπη και συμβολική η διαμαρτυρία σπουδαστών της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων το βράδυ της Τρίτης 12 Απριλίου 2016 στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων για το κάπνισμα, με τον Δήμαρχο να ανακοινώνει σκέψεις για πιθανά κίνητρα σε καταστήματα.
Μεσούσης της κρίσιμης συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό του και το πρόγραμμα έργων του Δήμου, πάνω από 80 φοιτητές και φοιτήτριες μπήκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, ξαφνιάζοντας τους πάντες. Μετά από λίγη ώρα, ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ, συνοδευόμενος και από εκπαιδευτικό προσωπικό, άναψαν τσιγάρο! Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, πάνω από 80 τσιγάρα δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός γέμισε την αίθουσα, τα ανοιχτά παράθυρα δεν μπορούσαν να ανανεώσουν τον καθαρό αέρα και η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Ηταν μια κίνηση συμβολική: οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό θέλησαν να καυτηριάσουν τα όσα άσχημα συμβαίνουν με τη εφαρμογή του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφετέριες) και στους δημόσιους χώρους. Το κείμενο το οποίο μοίρασαν, ανέγραφε χαρακτηριστικά: ο «αντικαπνιστικός νόμος έγινε έφηβος (ψηφίστηκε το 2002) και, όπως οι περισσότεροι έφηβοι, αντιδρά, μη θέτοντας τον εαυτό του σε εφαρμογή στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους! Και ας γνωρίζουν οι πάντες, ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με το παθητικό κάπνισμα, στο οποίο πολλοί νέοι αναγκαστικά υποβάλλονται, είναι συνταγή καταστροφής». Και παρακάτω: «Η προάσπιση της υγείας και της ποιότητας ζωής ΔΕΝ είναι μόνο ιδιωτική υπόθεση, αλλά και των αρχών – τουλάχιστον στις λεγόμενες ευνομούμενες κοινωνίες». Οπότε, σε σχέση με το «καλό όνομα για πολλά και ωραία» που έχει αποκτήσει η πόλη των Τρικάλων, όπως σημείωσαν, ζητούν: ας γίνει η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που συνειδητά ακολουθεί το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα προς τη νέα γενιά και όχι μόνο!».
Το κείμενο συνοδευόταν από φωτογραφία κοπής δέντρου σε δημοτική έκταση, όπως καταγγέλθηκε, παραλληλίζοντας την ανάγκη, η προστασία του περιβάλλοντος να μη σταματήσει μόνο στο «κυνήγι» παράνομης υλοτόμησης.
Μετά από λίγα λεπτά και εν μέσω διαφωνιών με δημοτικούς συμβούλους, για το αν θα πρέπει ή όχι να διακοπεί η – κρίσιμη – συνεδρίαση του Σώματος, οι φοιτητές αποχώρησαν.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σε δηλώσεις του για το ζήτημα, τόνισε ότι καλώς οι φοιτητές έκαναν τη διαμαρτυρία τους, παρά τη δυσλειτουργία που δημιούργησαν στη συνεδρίαση. Θα μπορούσαν, τόνισε, να αναμένουν λίγα λεπτά και να την πραγματοποιήσουν αργότερα.
Επί της ουσίας, πάντως, τόνισε ότι ο Δήμος Τρικκαίων δεν είναι ο μόνος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα. Ζήτησε συστράτευση κι συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου, όπως είπε, να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για μια πιο ανθρώπινη ζωή στην πόλη των Τρικάλων.
Και μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Σκεφτόμαστε, τόνισε, να παράσχουμε κίνητρα σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Στόχος μας, είπε, είναι να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες σε αυτή την πόλη. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2015, μαζί με τον κοσμήτορα και καθηγητές της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, προχώρησαν σε εκστρατεία ενημέρωσης εντός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με μοίρασμα φυλλαδίων σε όσους κάπνιζαν.
Και μίλησε με στοιχεία. Από τον Ιούλιο του 2015, όταν επανασυστάθηκε η Δημοτική Αστυνομία Τρικκαίων, το προσωπικό της – παρότι δεν επαρκεί και είναι το απολύτως αναγκαίο – πραγματοποίησε 189 ελέγχους, επιβάλλοντας κυρώσεις σε 7 από αυτές.
Επομένως, τόνισε, ο Δήμαρχος Τρικκαίων, έχει σημασία η συνεργασία όλων μας, διότι το η στάση μας και απέναντι στο κάπνισμα, είναι δείγμα πολιτισμού.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Δες επίσης

Οι «Φουστανελοφόροι Τρικάλων» στην 195η Επέτειο Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Ιδιαίτερη τιμή για τους Φουστανενοφόρους των Τρικάλων η πρόσκληση και συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις της ...

Αφήστε μια απάντηση