Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Κατσέλη για πλειστηριασμούς: Η απόφαση του Αρείου Πάγου βγήκε σε χρόνο dt – Τζόγος και κερδοσκοπία πάνω στα ακίνητα

Κατσέλη για πλειστηριασμούς: Η απόφαση του Αρείου Πάγου βγήκε σε χρόνο dt – Τζόγος και κερδοσκοπία πάνω στα ακίνητα

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς από ξένα funds αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, Λούκα Κατσέλη η οποία έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση η οποία «βγήκε σε χρόνο dt».

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Κατσέλη εστίασε σε τρία σημεία τονίζοντας αρχικά ότι ξεκινούν χιλιάδες πλειστηριασμοί σε μία πάρα πού δύσκολη περίοδο για την μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά. 700.000 ακίνητα μπορεί να βγουν σε πλειστηριασμό. Στη συνέχεια εξήγησε ότι το δημόσιο θα χάσει 59 δισ., ενώ ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του χωρίς να έχει κληθεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.

«Γίνεται ένας τζόγος, μία κερδοσκοπία πάνω στα ακίνητα», είπε ακόμα ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της νομοθετικής πρωτοβουλίας».

«Προτείνω στον κ. Σταϊκούρα άμεση νομοθετική παρέμβαση» είπε μεταξύ άλλων.

Η απόφαση «βόμβα» του Αρείου Πάγου

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (56-9), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όπως έγραψε το dikastiko.gr, και αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών – και όσων ακόμη προστεθούν – και εξετάστηκε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών.

Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

Όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες η απόφαση της Ολομέλειας είναι υπέρ των funds και θα αποτελέσει «μπούσουλα» για το ευαίσθητο αυτό θέμα, για το οποίο έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως η υπ’ αριθμόν 822/22 τμήματος του Αρείου Πάγου, που κατέληξε ότι οι εισπρακτικές – που επικαλούνται νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές έως και 38% και δεν δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες– δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς.

 

 

Δες επίσης

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό ΒΙΝΤΕΟ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης καθώς δελφίνια έκαναν μια… πρωινή ...