Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Κατανόηση και διαχείριση νευρολογικών διαταραχών που προκαλούνται από στρες

Κατανόηση και διαχείριση νευρολογικών διαταραχών που προκαλούνται από στρες

Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, με τους γρήγορους ρυθμούς διαβίωσης και τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην κοινωνία, έχουν κάνει πλέον την εμφάνιση τους παθήσεις που στο παρελθόν δεν τις συναντούσαμε συχνά, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Παθήσεις των νεύρων πλέον συναντάμε όχι μόνο στους γονείς, που είναι συνηθισμένο λόγω ηλικίας και καταπόνησης του σώματος, αλλά και σε νεαρούς ανθρώπους, από παιδιά μέχρι και ενήλικες.

Το αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον οδήγησε σε αύξηση των νευρολογικών διαταραχών που σχετίζονται με το στρες. Η κατανόηση και η διαχείριση αυτών των καταστάσεων δεν είναι απλώς θέμα των ιατρών  αλλά και της ιδίας της κοινωνίας. Η επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται στις σύγχρονες νευρολογικές διαταραχές που συναντάμε πλέον σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Ο εγκέφαλος, ένα πολύπλοκο και ευαίσθητο όργανο επηρεάζεται βαθιά από το στρες της σύγχρονης ζωής. Η παρατεταμένη έκθεση σε περιβάλλοντα υψηλού στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, αϋπνία, ημικρανίες και πονοκεφάλους. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου προκαλώντας σωματικά, συναισθηματικά και προβλήματα συγκέντρωσης. Με αυτές τις συνθήκες διαβίωσης οι περισσότεροι αναζητούν να έχουν έναν νευρολόγο ιατρόγια να μπορούν να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως ένα εγκεφαλικό ή μια νευρολογική κρίση.

Σε αυτά τα άτομα, οι νευρολογικές παθήσεις χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανησυχία και φόβο. Επίσης,οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκληθούν από τη συνεχή πίεση στην δουλειά λόγω του υψηλού ανταγωνισμού που υπάρχει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης και καρδιακές δυσλειτουργίες όπως αύξηση των καρδιακών παλμών και της πίεσης.

Επίσης, η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και χειριζόμαστε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η τελειομανία που επικρατεί σήμερα σε όλα τα επίπεδα της ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτό.

Η αϋπνία είναι ένα συχνό φαινόμενο που έχει αυξηθεί κατά πολύ. Η αδυναμία να κοιμηθούμε  συχνά προκαλείται από στρες και άγχος που οδηγεί σε υπερένταση  και σε αϋπνία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση, επηρεάζοντας τις γνωστικές λειτουργίες και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι, συχνά συνδέονται με το στρες. Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο και διαταραχές στις αισθήσεις, ενώ οι πονοκέφαλοι χαρακτηρίζονται από συνεχή ανεπαίσθητο πόνο.

Αναζητώντας στο διαδίκτυο ‘’νευρολόγος δίπλα μου’’γιαεπαγγελματική βοήθεια, μια πρώτη διάγνωση είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Αυτοί οι γιατροί ειδικεύονται στη θεραπεία διαταραχών του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Η θεραπεία των νευρολογικών καταστάσεων συχνά περιλαμβάνει μια πολύπλευρη προσέγγιση:

Για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του εγκεφάλου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι συχνά πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλλες μορφές θεραπείας.

Το τεστ Γνωσιακής Συμπεριφοράς (CBT) μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν και να αλλάξουν τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το άγχος και την κατάθλιψη.

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής: Οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο. Η τακτική αερόβια άσκηση όπως το περπάτημα ή το μπάνιο στην θάλασσα ακόμα και τον χειμώνα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα του άγχους και του στρες. Βρείτε τρόπους αποσυμπίεσης όπου το μυαλό και ο εγκέφαλος θα μπορούν να ξεχαστούν από την καθημερινότητα. Ακόμα και με ένα καθημερινό περπάτημα στην φύση θα κάνει πολύ καλό σε όσους υποφέρουν από νευρολογικές καταστάσεις. Ακόμα και  η αλλαγή επαγγέλματος και η αναζήτηση ενός πιο χαλαρού εργασιακού κλίματος θα φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην βελτίωση της κατάθλιψης και του στρες.

Δες επίσης

Δείτε πόσο πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα εάν θέλετε να δείτε διαφορά στην ζυγαριά

Αν και το περπάτημα πρόκειται για μια ήπια δραστηριότητα, οι ειδικοί τονίζουν ότι κι από ...