Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Υπεξαίρεση 8,4 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΔ Λάρισας

Υπεξαίρεση 8,4 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΔ Λάρισας

Υπεξαίρεση – «μαμούθ» από τα ταμεία του ΟΑΕΔ με «πρωταγωνιστή» τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στη Λάρισα, αποκαλύπτει πόρισμα του Σώματος της Διεύθυνσης Επιθεωρητών του Οργανισμού, πόρισμα που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Ο έλεγχος έγινε τον περασμένο Αύγουστο στη Λάρισα, αφού προηγήθηκε «έφοδος» των Επιθεωρητών, που αλλάζοντας ακόμη και κλειδαριές στο Λογιστήριο, αναζητούσαν παραστατικά για να εντοπίσουν – όπως έγραψε η «Ε» τον περασμένο Ιούνιο – πως εκταμιεύθηκαν από τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, περί τις 85.000 ευρώ.

Ο προϊστάμενος του Λογιστηρίου τέθηκε σε αργία με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι ελεγκτές εντόπισαν περί τις 400 πλαστές υπογραφές για εκατοντάδες εντάλματα πληρωμής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης άλλη ΕΔΕ για να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο ο προϊστάμενος του Λογιστηρίου «καρπωνόταν» χρήματα που αφορούσαν στις αποζημιώσεις εκπαιδευτικών στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, την ώρα μάλιστα που οι εκπαιδευτικοί πληρώνονταν κανονικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προϊστάμενος του Λογιστηρίου κατέθεσε τότε στο Ταμείο Παρακαταθηκών το ποσό των 85.000 ευρώ αλλά η διοίκηση του ΟΑΕΔ απαιτεί και την καταβολή του ποσού των 8,444 εκατ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από το πόρισμα των Επιθεωρητών.

Το πόρισμα των Επιθεωρητών αφορά σε ελέγχους που έφθασαν μέχρι και το 2007 αλλά το βέβαιο είναι πως οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλες πτυχές, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν «κάνει φτερά» χρήματα που αφορούσαν στην εξόφληση δημοτικών τελών ή αν ακόμη με χρήματα του Οργανισμού αγοράσθηκαν δώρα για τα παιδιά – μελών του Συλλόγου Εργαζομένων, παρότι ο Σύλλογος κατέβαλλε κανονικά τα χρήματα.

Στην υπόθεση της Λάρισας, αναφέρεται και χθεσινό δημοσίευμα του «Έθνους» όπου τονίζεται πως «σύμφωνα με το πόρισμα, τα χρήματα «έκαναν φτερά» κατά το διάστημα 2007-2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συναδέλφους του, ο προϊστάμενος ήταν συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ. Ένα τυχαίο γεγονός οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Ο προϊστάμενος τελούσε εν αδεία όταν πάνω στο γραφείο του ένας υφιστάμενος του εντόπισε ένα ένταλμα πληρωμής.

Ο συνεπής υπάλληλος θέλησε να το τακτοποιήσει και το «πέρασε» εντός του συστήματος πληρωμών. Το παράτυπο όμως ένταλμα χτύπησε «καμπανάκι» στον ΟΑΕΔ και ενημερώθηκε η διοίκηση η οποία και διέταξε εξονυχιστική έρευνα.

Ο πρώτος έλεγχος εντόπισε επτά χρηματικά εντάλματα πληρωμής, στα οποία ο εν λόγω προϊστάμενος εμφανιζόταν ως δικαιούχος δανείων προσωπικού συνολικού ύψους 84.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε σειρά παρανομιών τόσο ως προς την έκδοση όσο και ως προς την εκτέλεση των ενταλμάτων.

Ο προϊστάμενος τμήματος είχε στήσει το κόλπο για να αποσπά τα χρήματα πλαστογραφώντας ή υποκλέπτοντας τη σφραγίδα της διοίκησης.

Για τα χρηματικά εντάλματα δεν είχε γίνει απολύτως καμία νόμιμη διαδικασία, δεν υπήρχε σύμβαση δανείου ή απόφαση διοικητικού συμβουλίου. Ο συνδικαλιστής είχε πάρει το ποσό των 84.000 ευρώ με την αιτιολογία ότι ήταν «δάνεια προσωπικού» και εξαργύρωσε τα εντάλματα στην τράπεζα.

Μετά τον έλεγχο και την αποκάλυψη της παράνομης ενταλματοποίησης το κλιμάκιο των επιθεωρητών τον κάλεσε σε απολογία, όπου παραδέχθηκε τις πράξεις του και προσπάθησε να πέσει στα μαλακά επιστρέφοντας ολόκληρο το ποσό που είχε υπεξαιρέσει.

Όμως, η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έκανε αποδεκτή την επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στον έλεγχο όλων των ενταλμάτων που είχε διαχειριστεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος, προκειμένου να φτάσει το «μαχαίρι» στο κόκκαλο.

Έναν μήνα μετά την αποκάλυψη του πρώτου σκανδάλου υπεξαίρεσης, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τρύπα στα ταμεία ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Εκτός όμως από αυτή την υπόθεση, ο προϊστάμενος είχε στήσει ένα πολύ μεγαλύτερο κόλπο. Τέσσερις αναφορές της αναπληρώτριας προϊσταμένης της περιφερειακής διεύθυνσης του ΟΑΕΔ προς τη διοίκηση του οργανισμού ανέφεραν ότι παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Ο πρώτος έλεγχος έγινε την 1η Ιούλιου του 2015 και στη συνέχεια έγινε ανάθεση της υπόθεσης στη διεύθυνση επιθεώρησης του ΟΑΕΔ. Κατά το διάστημα 7 με 9 Ιουλίου 2015 έγινε έκτακτος έλεγχος και επαληθεύτηκε το τεράστιο κενό στα ταμείο του οργανισμού. Στις 24 Ιουλίου απεστάλη το τελικό πόρισμα – έχει σταλεί και στην εισαγγελία – το οποίο αναφέρει ότι για τα έτη 2007-2014 εντοπίστηκαν παράτυπα εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν διπλά χρηματικά εντάλματα μισθοδοσίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών, εντολές πληρωμής από αναρμόδια υπηρεσία, απουσία μέρους παραστατικών, παρατυπίες, αλλά κυρίως καταβολή μετρητών από τραπεζικά ιδρύματα στον προϊστάμενο, ο οποίος εμφανιζόταν ως δικαιούχος των εκπαιδευτικών.

Επίσης, βρέθηκαν εντάλματα πληρωμής προερχόμενα από δικαστικές αποφάσεις, για τα οποία δεν βρέθηκαν παραστατικά κατάθεσης των χρημάτων στο λογαριασμό των δικαιούχων, ενώ όπως προέκυψε ήταν υπάλληλοι που είτε είχαν πάρει σύνταξη είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν πάρει μετάθεση.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο προϊστάμενος φέρεται να είχε προβεί σε σειρά παράτυπων ενεργειών εκδίδοντας περισσότερα από 700 εντάλματα πληρωμών που συνοδεύονταν από χαρτιά που έφεραν πλαστογραφημένες ή υποκλαπείσες σφραγίδες διευθυντών ή αναπληρωτών.

Ως δικαιούχοι των ποσών είχαν επιλεγεί υπάλληλοι του οργανισμού που κατά τον έλεγχο των επιθεωρητών δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί εάν αυτοί είχαν όντως εισπράξει τα χρήματα ή αν υπεξαιρέθηκαν από τον προϊστάμενο του τμήματος.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι από την ΕΔΕ που διενεργεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει προκύψει ότι η τράπεζα που πλήρωσε τα εντάλματα έχει απαντήσει στους επιθεωρητές ότι όλα τα χρήματα τα εισέπραξε μετρητοίς ο προϊστάμενος.

Η επόμενη κίνηση των εισαγγελικών αρχών είναι να προχωρήσουν σε άρση του τραπεζικού απορρήτου και να διαπιστωθεί αν στους λογαριασμούς υπάρχουν τα 8,5 εκατ. ευρώ που έγιναν καπνός» καταλήγει το «Εθνος της Κυριακής».

«ΔΑΝΕΙΑ»

Υπενθυμίζεται πως ο προϊστάμενος του Λογιστηρίου, σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών του πρώτου ελέγχου που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, πλαστογραφώντας αποφάσεις του ΔΣ του ΟΑΕΔ «ενέκρινε» δάνεια με δικαιούχους εργαζομένους εν αγνοία τους.

Έτσι εντοπίσθηκε η «τρύπα» των 85.000 ευρώ για να ακολουθήσει ο δεύτερος έλεγχος, με το πόρισμα των Επιθεωρητών να καταγράφει υπεξαίρεση 8.444 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Οργανισμού.

πηγή: εφημερίδα Ελευθερία / Β. Κακάρας

Δες επίσης

Ανακήρυξη υποψηφιοτήτων – Εκλογές ΤΕΕ 19ης Μαΐου 2024

Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, προχώρησε ανακήρυξη των ...

Αφήστε μια απάντηση