Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022
trikaladay.gr / Υγεία / Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή πάθηση των αρθρώσεων

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή πάθηση των αρθρώσεων

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή πάθηση των αρθρώσεων: 520 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν μια τέτοια κατάσταση. Η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης Οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνουν: το υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, προηγούμενος τραυματισμός της άρθρωσης ή χειρουργική επέμβαση ή ιστορικό υπερβολικής χρήσης των αρθρώσεων, γενετική. Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι: πόνος, ευαισθησία, δυσκαμψία,  κλείδωμα των αρθρώσεων.

  Τα παραπάνω αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος  Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), με πρωτοβουλία του οποίου έχει οριστεί για την Ελλάδα η 30η Σεπτεμβρίου, ως η Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας, με τον Σύλλογο να διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης που επικεντρώνονται στην Οστεοαρθρίτιδα. Οπως αναφέρει ο ΠΣΦ  όλος ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στην Φυσικοθεραπεία. Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, οι ανά τον κόσμο Φυσικοθεραπευτές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (World Physical Therapy Day), για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την καθοριστική συνεισφορά του επαγγέλματός τους στην υγεία των ανθρώπων. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωριστεί το έργο που οι φυσιοθεραπευτές κάνουν για τους ασθενείς τους και την κοινότητα.

Η φυσικοθεραπεία, με την χρήση διαφόρων θεραπευτικών τεχνικών, στοχεύει στην μείωση του πόνου, της δυσκαμψίας και την βελτίωση της λειτουργικότητας του θεραπευόμενου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιβλεπόμενη θεραπευτική άσκηση, η οποία σχεδιάζεται από φυσικοθεραπευτές. Η θεραπευτική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά στην πρόληψη, βοηθώντας στην καθυστέρηση της φθοράς μιας άρθρωσης, όσο και στην αποκατάσταση, όπως είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της λειτουργικότητας. Η άσκηση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως παθογένειας, αρκεί ένας φυσικοθεραπευτής να σχεδιάσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα, σχετικό με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής & Κυκλάδων του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με την υποστήριξη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, προγραμματίζει δύο εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για την Οστεοαρθρίτιδα.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι (στάση ΜΕΤΡΟ Περιστέρι) από τις 11πμ έως τις 2μμ, και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα από τις 11πμ έως 2μμ.

 

Δες επίσης

Khosta-2: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο κορονοϊό, ανθεκτικό στα εμβόλια – Είναι η νέα παγκόσμια απειλή;

Ερευνητές που κυνηγούν ιούς ανακάλυψαν έναν νέο κορονοϊό στις νυχτερίδες, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον ανθρώπινο ...