Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Οι μαθητές του Γυμνασίου Βαλτινού στην κινητή μονάδα του “Χαμόγελου του παιδιού”

Οι μαθητές του Γυμνασίου Βαλτινού στην κινητή μονάδα του “Χαμόγελου του παιδιού”

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Γυμνασίου Βαλτινού επισκέφτηκαν την κινητή μονάδα «Οδυσσέας» του Χαμόγελου του Παιδιού. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή τους σχετικά με τους κινδύνους χρήσης του διαδικτύου και ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι υπεύθυνοι της μονάδας καθώς και οι εθελοντές του Χαμόγελου του παιδιού μας υποδέχτηκαν με ένα θερμό καλωσόρισμα στο ειδικά διαμορφωμένο και άρτια τεχνολογικά εξοπλισμένο κοντέινερ που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Η ψυχολόγος της ομάδας έκανε μια σύντομη παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας καθώς και των δράσεων του Χαμόγελου του παιδιού. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του μικρού Ανδρέα επιθυμία του οποίου ήταν η δημιουργία ενός εθελοντικού οργανισμού για τα παιδιά, κυρίως τα κακοποιημένα, και η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στη δύναμη της ψυχής του. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για την 24-ωρη και δωρεάν εθνική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης « 10 – 56» στην οποία μπορούν να απευθυνθούν, ακόμα και ανώνυμα, παιδιά για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Μάλιστα για να τους εντυπωθεί ο τηλεφωνικός αριθμός και να μην έχουν καμία αναστολή στην περίπτωση που θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την γραμμή αυτή, έκαναν κλήση και μίλησαν με κάποια υπεύθυνη της γραμμής υποστήριξης.
Κατόπιν μέσω ενός βιωματικού παιχνιδιού και παρουσίασης μιας σχετικής ιστορίας ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που κρύβει η έκθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έμαθαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύονται και για το τι πρέπει να κάνουν όταν νιώθουν ότι απειλούνται διαδικτυακά. Όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε η ψυχολόγος της ομάδας το Facebook είναι σαν το μπαλκόνι του σπιτιού μας: μας βλέπουν φίλοι και γνωστοί αλλά και πάρα πολλοί άγνωστοι. Οφείλουμε επομένως να προστατευόμαστε αποφεύγοντας να δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα, αποφεύγοντας να κοινοποιούμε μέρη στα οποία συχνάζουμε, να μην χρησιμοποιούμε εύκολα προβλέψιμους κωδικούς και να καλύπτουμε την κάμερα του υπολογιστή μας όταν δεν την χρειαζόμαστε. Στο τέλος της διάρκειας μιάμισης ώρας δράσης οι μαθητές συμπλήρωσαν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σχετικό με τους κινδύνους χρήσης του διαδικτύου. Φεύγοντας τους μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό του χαμόγελου του παιδιού καθώς και ένα αναμνηστικό mouse pad.
Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους της κινητής μονάδας «Οδυσσέας» για την άψογη οργάνωση της δράσης και την πολύτιμη ενημέρωση που προσέφεραν στους μαθητές μας.
Οι υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί
Παπαβασιλείου βασιλική, ΠΕ 19
Παπανικολάου Σπυρίδων, ΠΕ 03

Δες επίσης

Συνεχίζει ο Δ. Τρικκαίων το στεγαστικό πρόγραμμα «Κάλυψη» για μέλη ευάλωτων ομάδων – Δικαιολογητικά και αιτήσεις

Νέα πρόσκληση σε μέλη ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας για το πρόγραμμα «Κάλυψη» απευθύνει ο Δήμος ...

Αφήστε μια απάντηση