Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Η Κωνσταντοπούλου πέρασε από Ιερά Εξέταση το νέο ΔΣ της ΕΡΤ

Η Κωνσταντοπούλου πέρασε από Ιερά Εξέταση το νέο ΔΣ της ΕΡΤ

Ερώτηση Κωνσταντοπούλου προς υποψήφιους για την ΕΡΤ: “Όσο καιρό ήταν κλειστή η ΕΡΤ, τι κάνατε γι’ αυτό;”. Το μέλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε την αντικατάστασή του από την επιτροπή γιατί διαφωνεί με επιλογή Ταγματάρχη (Vid)

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τη διατύπωση γνώμης για την τοποθέτηση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και τριών μελών του Δ.Σ της ΕΡΤ.

Δεν θα υπάρξει “κανένας διπλοθεσίτης στο σπίτι της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εισήγησης του, ο Διονύσης Τσακνής και πρόσθεσε: “Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού”.
Το μαύρο πλήγωσε την ελευθερία του Τύπου και θα αποκατασταθεί με φως, ανέφερε από τη πλευρά του ο Λάμπης Ταγματάρχης.
“Θα είναι τιμή για εκείνους που θα το αποκαταστήσουν. Κατανοώ τις πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά πιστεύω πως το άνοιγμα της ΕΡΤ είναι πάνω από όλα αυτά”, υπογράμμισε ο κ. Ταγματάρχης.
Και πρόσθεσε: “Η ΕΡΤ να συμβάλλει στην συσπείρωση των Ελλήνων και να δώσει φωνή στην κοινωνία, σε όλες τις ομάδες της. Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους χωρίς ρεβανσισμό. Πρέπει να αποκατασταθεί η εικόνα και το όνομα της ΕΡΤ στη συνείδηση του κοινού”.
“Αν δεν κάνουμε όσα δεσμευόμαστε, να αντικατασταθούμε. Ευχαριστώ τον κ. Παππά που με εμπιστεύτηκε και σε αυτό το σημείο, κλείνει η συσχέτιση Διευθύνοντος Συμβούλου και αρμοδίου Υπουργού”, επεσήμανε ο κ. Ταγματάρχης.
“Τι κάνατε δυο χρόνια τώρα για το “μαύρο” στην ΕΡΤ;”

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Βουλής που συντόνιζε και τον διάλογο με τις ερωτήσεις των βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή, έθεσε το εξής ερώτημα προς όλα τα μέλη του νέου Δ.Σ. : “Όσο καιρό ήταν κλειστή η ΕΡΤ, τι κάνατε γι’ αυτό;”. Στάθηκε από μόνη της βέβαια στις αγωνιστικές, όπως είπε, πράξεις του Διονύση Τσακνή.

Ο κ. Τσακνής σημείωσε πως βρέθηκε στο πλευρό των αγωνιστών στο Ραδιομέγαρο με συναυλίες, ενώ υπέγραψε σειρά άρθρων και κειμένων για το “μαύρο”.
“Την 11η Ιουνίου είχα μια συναυλία την οποία διέκοψα για να βρεθώ εκεί. Από τότε νομίζω πως ήμουν καθημερινά μαζί με τους εργαζόμενους με τα τραγούδια μου, συμμετείχα σε εκπομπές στην ERT OPEN και στην ΕΡΤ πριν μπουν τα ΜΑΤ και όποτε μου ζητήθηκε φυσική μου παρουσία, έλεγα: Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;”.

Ο δε Λάμπης Ταγματάρχης σημείωσε πως ήταν στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου “στο πλευρό των διαδηλωτών και των απολυμένων” από τις πρώτες στιγμές μετά το “λουκέτο” του Ιουνίου του 2013.

“Ήμουν εκεί, στα πηγαδάκια της Μεσογείων μαζί με χιλιάδες που έκαναν αυθόρμητα το αυτονόητο. Δεν είναι τίτλος τιμής, το έκαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Με τη δημοσιογραφική μου δουλειά και τα κείμενα μου υπερασπίστηκα τη θέση μου και μίλησα για ένα φασιστικό μαύρο, αυτή ήταν η δράση μου”.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε επίσης διευκρινιστική ερώτηση, σχετικά με το αν θα κλείσουν υπάρχουσες δομές της ΕΡΤ και της ΕΡΑ με τον κ. Ταγματάρχη να απαντάει πως:
“Πρέπει να δούμε τι χρήματα έχουμε για να δούμε τι μπορούμε να παράγουμε και τον ακριβή αριθμό που θα επαναπροσληφθεί. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για απολύσεις γιατί δεν είναι στις αρμοδιότητες μας να διώξουμε κάποιον, το θέμα είναι να υπάρξει εξορθολογισμός. Δεν θα κλείσει καμία δομή στον βαθμό που μπορεί να υπηρετηθεί από το ανθρώπινο δυναμικό”.
Ερωτηθείς περί διαπλοκής, ο κ. Ταγματάρχης είπε πως δεν θα δεχθεί κανένα πολιτικό ή μικροπολιτικό παιχνίδι ή καθοδήγηση σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου του νέου Δ.Σ. για τη Δημόσια Τηλεόραση.
Κωνσταντοπούλου σε Τσακνή: Ελπίζω να μην επαληθευτούν οι στίχοι σας
Ακόμα ένα περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή:
“Ελπίζω να μην με αποκηρύξουν τα παιδιά μου. Βιολογικά και μη όπως τα 400 τραγούδια μου”, είπε ο Διονύσης Τσακνής, κατά την ομιλία του.
Η δήλωση αυτή του υποψήφιου για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, προκάλεσε το σχόλιο της Προέδρου της Βουλής.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε χαρακτηριστικά:
“Ελπίζουμε και εμείς να μην επαληθευτούν κάποιοι από τους στίχους σας”
Εννοούσε, βεβαίως, τους στίχους του τραγουδιού “Φορέας”:
“Εγώ είμαι το όνειρο που όλοι ζητάτε
μιας χώρας μεγάλης κι ωραίας
με θέση ακλόνητη και μην το γελάτε
είμαι ένας δημόσιος φορέας”
Κόντρες πριν την έναρξη και εξηγήσεις Παππά

Σύμφωνα με την εισαγωγική ενημέρωση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου, το μέλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε την αντικατάστασή του. Ο κ. Πετράκος ανήκει στην ομάδα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος που διαφωνούν με την τοποθέτηση του κ. Λάμπη Ταγματάρχη στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση απάντησε στην κριτική που έχει ασκηθεί από πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και από την ίδια την κ. Κωνσταντοπούλου.

“Έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές μου αρχές ή στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο. Ούτε πιστεύω ότι τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο”, είπε.
Και πρόσθεσε:
“Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ”.

Τέλος ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: “Εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε απλά ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Τα πρόσωπα που είναι ενώπιον της επιτροπής μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την λογική. Να γίνουν το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και για την συμφιλίωση των εργαζομένων ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ. Έχουν ικανότητα διοίκησης όπως ο κ. Ταγματάρχης που έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ”.

News247.gr

Δες επίσης

Ανεβαίνει η θερμοκρασία από σήμερα – «Εβδομάδα υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές εξαιτίας ζέστης – μελτεμιού και ξηρασίας…»

O Ιούνιος κυλάει με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σχεδόν 5 με 8 βαθμούς πάνω ...

Αφήστε μια απάντηση