Η συμμετοχή του Δήμου Πύλης αυτή την περίοδο σε 2 διεθνή ερευνητικά προγράμματα (ΑΙΘΗΚΟΣ και URBACT III) έχουν ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την εξωστρέφειά του τόσο σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ιαπωνία και στην Αμερική!
Πρόσφατα (28-30/10/2016), στα πλαίσια του ερευνητικού έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ – Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών», που υλοποιείται στον Δήμο Πύλης από το Α.Π.Θ. το ΤΕΙ Θεσσαλίας, τον Δήμο Πύλης και το Νορβηγικό ερευνητικό ινστιτούτο ξύλου TRETEKNISK, δύο Τρικαλινοί επιστήμονες, οι: Δρ. Μάριος Τρίγκας, Επίκουρος Καθηγητής του Α.Π.Θ. και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, και ο Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος έλαβαν μέρος σε διεθνές συνέδριο στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.
Στο 2nd Los Angeles International Business and Social Science Research Conference 2016, παρουσιάστηκαν δύο (2) ερευνητικές εργασίες, στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος, στις οποίες συμμετείχαν και οι: Δρ. Γλυκερία Καραγκούνη, Καθηγήτρια Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η υποψήφια διδάκτορας του Α.Π.Θ. Δήμητρα Λαζαρίδου, ο Χρήστος Νάκος και Κων/να Μπέκου από το Δήμο Πύλης, καθώς και ο Δημήτρης Μπασδέκης, μεταπτυχιακός φοιτητής, με τους εξής τίτλους:
• Papadopoulos, I., G., Karagouni, M. Trigkas, C. Nakos and K. Bekou, 2016. Constraints and Facilitators of Social Entrepreneurship Development in Mountainous Areas: The Case of Pyli in Greece
• Trigkas, M, Papadopoulos, I., G., Karagouni, D. Lazaridou, 2016. Social Entrepreneurship in Selected Areas: The AITHIKOS Project in Greece
Οι εν λόγω επιστημονικές εργασίες παρουσιάστηκαν στη διεθνή κοινότητα σε επιστήμονες 12 διαφορετικών χωρών του κόσμου (Αμερική, Ιαπωνία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ινδία, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ταιβάν, Μπαγκλαντές & Ελλάδα), τα αποτελέσματα των ερευνών που προέκυψαν για την δημιουργία του μηχανισμού υποστήριξης, ανάπτυξης και υλοποίησης διαφόρων μορφών κοινωνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας στην ορεινή περιοχή του Δήμου Πύλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές επιστημονικές εργασίες βραβεύτηκαν ως οι καλύτερες καινοτόμες (Best Innovative Paper Award), ενώ ο Καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος είχε προσκληθεί ως Πρόεδρος του Συνεδρίου, ο οποίος έκανε και την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Το πρόγραμμα αυτό (ΑΙΘΗΚΟΣ) συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009 – 2014 στο πλαίσιο του Έργου «Ακαδημαϊκή Έρευνα στους Τομείς Προτεραιότητας» του Προγράμματος «Διαφορετικότητα, Ανισότητες και Κοινωνική Ενσωμάτωση.
Το ερευνητικό πρόγραμμα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και προσπάθεια, ενώ σχεδιάζεται το αμέσως προσεχές διάστημα (το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2016), η διοργάνωση διημερίδας για το αντικείμενο του προγράμματος με εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές, παρουσίαση καλών πρακτικών κοινωνικών επιχειρήσεων και πραγματοποίηση στρογγυλού τραπεζιού με συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρηματιών της περιοχής για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική και ευρύτερη κοινότητα του Δήμου Πύλης.