Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Η Ευρώπη ψήφισε το νόμο για την Ελευθερία του Τύπου – Τι προβλέπει, πώς θα εφαρμοσθεί

Η Ευρώπη ψήφισε το νόμο για την Ελευθερία του Τύπου – Τι προβλέπει, πώς θα εφαρμοσθεί

Κατά πόσο ο νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελευθερία του Τύπου μπορεί να λειτουργήσει και να χαλιναγωγήσεις το πλέον αυταρχικά κράτη – μέλη; Όσο κι αν οι νομοθέτες είχαν στο μυαλό τους χώρες όπως την Ουγγαρία ή τη Σλοβακία, το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην περίπτωση πρακτικών όπως αυτές στην Ελλάδα:

Για παράδειγμα, στο μοίρασμα κονδυλίων στα ΜΜΕ αλά «λίστα Πέτσα», στις ρουσφετολογικές προσλήψεις σε κρατικά ΜΜΕ όπως η ΕΡΤ, στην αδιαφανή διοχέτευση διαφημιστικών κονδυλίων από δημόσιους φορείς σε «αρεστά» μέσα ενημέρωσης….

Ο νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της ελευθερίας του Τύπου θα λειτουργήσει ή θα καταστεί «νεκρός» με βάση την προθυμία του μπλοκ να χαλιναγωγήσει τα πλέον αυταρχικά μέλη του, σημειώνει το Politico.

Οι νομοθέτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισαν τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, ενάμιση χρόνο μετά τη δημοσίευση της πρότασής της από την Επιτροπή για τον περιορισμό της «υφέρπουσας κρατικής επιρροής στα δημοσιογραφικά γραφεία».

Ο κανονισμός θα απαγορεύει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να παρεμβαίνουν σε συντακτικές αποφάσεις και να διώκουν δημοσιογράφους για να αποκαλύψουν τις πηγές τους.

Θα αναγκάσει επίσης τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να «ανακατεύονται» με τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, βάζοντας σαφέστερους κανόνες στην επιλογή και την απόλυση, ομάδες διαχείρισης και προβλέψεις για βιώσιμη χρηματοδότηση – απελευθερώνοντάς τους από τις «ιδιοτροπίες» των κυβερνήσεων και διασφαλίζοντας ότι το δημόσιο χρήμα για κρατική διαφήμιση θα διανέμεται δίκαια.

Ο νόμος «θα είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σήμα για τα κράτη μέλη», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιουρόβα σε συνέντευξή της στο POLITICO.

Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος – και πολιτικό θάρρος – για να αποκατασταθούν οι κανόνες για περιπτώσεις χρόνιας παραβίασης των ελευθεριών του Τύπου.

Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι

mme, μμε, καναλια, δημοσιογραφοι

Ο κανονισμός «προοριζόταν να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες υπονόμευσης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης από τον [σ.σ. Ούγγρο πρωθυπουργό] Orbán, τον [σ.σ. πρώην πρωθυπουργό της Σλοβενίας Janez] Janša και τον [σ.σ. πρώην αντιπρόεδρο της Πολωνίας Jarosław] Kaczyński», δήλωσε η Σλοβένα Irena Joveva.

Το πόσο εύκολα τέτοιοι πολιτικοί θα ευθυγραμμιστούν με τον νόμο «εξαρτάται από το πόσο βαθιά έχουν ήδη καταλάβει το κράτος και αν αυτό επηρεάζει το μελλοντικό έλεγχό τους στην εξουσία», πρόσθεσε, προβλέποντας ότι η Ουγγαρία – όπου το κόμμα Fidesz του Ορμπάν ελέγχει το 80% των μέσων ενημέρωσης της χώρας – αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση.

Υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος, προειδοποίησε η ίδια: «Όσο περισσότερο έχουμε αυταρχικές κυβερνήσεις που υπονομεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποκατασταθεί η ζημιά».

Οι υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου, όπως οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, καλωσόρισαν τον νόμο – αλλά αναμένουν ότι θα έχει εμπόδια στην εφαρμογή του.

«Προφανώς, θα είναι πολύ πιο δύσκολα στην Ουγγαρία από ό,τι αλλού», δήλωσε η επικεφαλής του γραφείου της ΜΚΟ στις Βρυξέλλες, Julie Majerczak. Ποτέ δεν είναι αργά, ωστόσο, και αν μη τι άλλο, ο νόμος θα αποτρέψει καταστάσεις όπως στην Ουγγαρία και αλλού, τόνισε.

Η Σλοβακία μπορεί επίσης να γίνει πρωταρχικός στόχος για το εγχειρίδιο κανόνων, καθώς ένα νέο σχέδιο νόμου που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο επιδιώκει να διαλύσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVS και να δημιουργήσει ένα νέο φορέα. Η νέα σλοβακική τηλεόραση και ραδιόφωνο (STaR) θα διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο του οποίου τα μέλη θα διορίζονται είτε από την κυβέρνηση είτε από το σλοβακικό κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, το συμβούλιο θα επιλέγει – και θα απολύει κατά βούληση – τον διευθύνοντα σύμβουλο του STaR.

«Θα παραβιάζει τον νέο νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης όταν τεθεί σε ισχύ, χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο Richard Burnley, νομικός και πολιτικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης, την ένωση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, στην οποία ανήκει το RTVS. Η Μπέρνλι χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως πισωγύρισμα.

«Σε κάθε χώρα, θα πρέπει να υπάρχει ένα πραγματικά ισχυρό δημόσιο μέσο ενημέρωσης και όχι ένα μέσο που θα χρησιμεύει ως φερέφωνο του κόμματος και της κυβέρνησης», όπως τονίστηκε στο Στρασβούργο.

Ελευθερία του Τύπου: Πέρα από ευσεβείς πόθους

Το μεγαλύτερο τμήμα του νέου νόμου της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ 15 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025.

«Το αναπάντητο ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα της επιβολής του νόμου, πιο συγκεκριμένα εάν η Επιτροπή θα συγκεντρώσει [την] απαραίτητη πολιτική βούληση για να ξεκινήσει πραγματικά τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά των κρατών μελών», όπως επισημαίνεται.

Η αποτελεσματικότητα των κανόνων θα εξαρτηθεί αρχικά από την καλή πίστη των εθνικών κυβερνήσεων προτού παρέμβει η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ. Δηλαδή, οι πρόσθετες και χρονοβόρες διαδικασίες που θα καθυστερούσαν τις νέες υποχρεώσεις σε χώρες που κωλυσιεργούν.

«Δεν αρκεί να βάλουμε ένα νομοσχέδιο στο τραπέζι, να το ψηφίσουμε και μετά να μείνουμε πίσω», τόνισε ο Majerczak, καλώντας η επόμενη Επιτροπή να διατηρήσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την αυστηρή επιβολή της ως κορυφαία προτεραιότητα, με έναν αφοσιωμένο αντιπρόεδρο να ηγηθεί των προσπαθειών.

«Ας μην έχουμε έναν Ούγγρο ή [Σλοβάκο] επίτροπο», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην Ελευθερία του Τύπου.

 

 

ieidiseis

Δες επίσης

Δημογραφικό: 1.000.000 λιγότεροι Ελληνες έως το 2050

Ως μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας χαρακτηρίζεται το δημογραφικό, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη ...