Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2025
trikaladay.gr / Ελλάδα / Η απάτη της δεκαετίας: Λεία ύψους 35 εκατ. ευρώ «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. – Αυτός είναι ο 33χρονος που έφυγε στο Περού

Η απάτη της δεκαετίας: Λεία ύψους 35 εκατ. ευρώ «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. – Αυτός είναι ο 33χρονος που έφυγε στο Περού

Δυσθεώρητο το μέγεθος της λείας της σπείρας των Ρομά που εξαπατούσε χιλιάδες πολίτες. Οι συνομιλίες του αρχηγού.

Στο «ζαλιστικό» ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. ότι ανέρχεται η πραγματική λεία των μελών του κυκλώματος που παρίσταναν τους λογιστές και τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ εξαπατώντας χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Οι έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής που συνέταξαν την ογκωδέστατη δικογραφία των χιλιάδων σελίδων υπογραμμίζουν προς τις εισαγγελικές Αρχές ότι αποκαλύφθηκε μόνο το 20% της δράσης τους, διότι χιλιάδες θύματα -κυρίως ηλικιωμένοι- δεν προχώρησαν σε καταγγελία «λόγω ντροπής και συναισθηματικής θλίψης».

Πάνω από 1.000 τα θύματα – Περίπου 150 τα «μέλη» της σπείρας

Οι ταυτοποιημένες περιπτώσεις μπορεί να είναι 1.100 με λεία 7,6 εκατ. ευρώ, εντούτοις, η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι απάτες που έκαναν είναι 5000 και η λεία 35 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος της δράσης του κυκλώματος. Οι συλληφθέντες είναι 45, οι κατηγορούμενοι 109, οι «τηλεφωνητές» της οργάνωσης 40 και τα κινητά που χρησιμοποίησαν για τις απάτες 150.

Η συντριπτική πλειονότητα των δραστών είναι Ρομά με στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Ο αρχηγός του κυκλώματος είναι Έλληνας με καταγωγή από την Αρμενία. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μία πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής με πολλά μετάλλια στο ενεργητικό της, όπως και ο 32χρονος αδερφός της ο οποίος πριν την αστυνομική επιχείρηση έφυγε ταξίδι στο Περού και έκτοτε αναζητείται.

Το iEidiseis παρουσιάζει φωτογραφία (κεντρική φωτό) που συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ. από κάμερα ασφαλείας, στην οποία απεικονίζεται ο 32χρονος την ώρα που μπαίνει σε πολυκατοικία για να πάρει χρήματα από ένα θύμα.

Το «αρχηγείο» του κυκλώματος είχε στηθεί σε συνοικισμό Ρομά στο Ζευγολατιό Κορινθίας, ενώ τα «επιχειρησιακά κέντρα» ήταν στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, στα Άνω Λιόσια και στο Ζεφύρι. Αίσθηση προκαλεί ότι οι δράστες -προκειμένου να είναι πιο κερδοφόρα τα «χτυπήματά» τους και να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από τα θύματα- λάμβαναν υπόψη τις κινήσεις της αγοράς και τις εξελίξεις, όπως χορήγηση επιδοτήσεων, επιδομάτων και κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε πλήθος συνομιλιών. Σε μία από αυτές -που παρουσιάζει το iΕidiseis- ο αρχηγός του κυκλώματος εξηγεί γιατί έστησε το «αρχηγείο» στο Ζευγολατιό, όπου «δουλεύανε» 150 άτομα.

Οι συνομιλίες 

  • Αρχηγός: Όχι, πιαστήκανε πολλά άτομα στην Αθήνα, έτσι. Δουλεύαν αυτή τη δουλειά…δουλεύαν αυτή τη δουλειά πάνω στην Αθήνα, στην… πως το λένε; Στα Λιόσια. Και δεν είχανε χώρο, καταλαβαίνεις τώρα, μπαμ η Ο.Π.Κ.Ε. Μπαμ τους πέθανε. Δεν είχανε να τρέξουνε, να κάνουνε, καταλαβαίνεις.
  • «Μέλος κυκλώματος»: Ναι, ναι.
  • «Αρχηγός»: Εδώ είναι ντάξει. Είναι χώρους κι αυτά δηλαδή βλέπουμε, φυλάμε. Καταλαβαίνεις τώρα.
  • «Μέλος κυκλώματος»: Μμμ
  • «Αρχηγός»: Εδώ δηλαδή να μπει η αστυνομία μέσα τους λέω φυγέτε γρήγορα. Καταλαβαίνεις τώρα πως σου μιλάω.
  • «Μέλος κυκλώματος»: Ναι, ναι. Έχεις που να κρύψεις τα πράγματα.
  • «Αρχηγός»: Ε αυτό είναι.
  • «Μέλος κυκλώματος»: Κατάλαβα.
  • «Αρχηγός»: Είναι λίγο δύσκολο στην Αθήνα. Μακάρι.. αν ήταν δηλαδή στα Μέγαρα…εεε να ήτανε…ποια Μέγαρα πάλι; Να ήταν σαν εδώ στο Ζευγολατιό, γύρω γύρω κι έχει και μεγάλους χώρους.
  • «Μέλος κυκλώματος»: Γιατί εκεί σ’ εσάς έχουν καταλάβει εκεί ότι κάτι γίνεται.
  • «Αρχηγός»: Μπράβο. Είναι πολλά. Δουλεύουν τα παιδιά και χτυπάνε πολύ σήμα ρε παιδί μου.
  • «Μέλος κυκλώματος»: Είναι πολλοί δουλεύουνε εκεί, ναι. Εκεί πολλοί δουλεύουνε.
  • «Αρχηγός»: Είναι πάνω από σαράντα άτομα δουλεύουνε. Πενήντα άτομα. Είναι κάπου εκατόν πενήντα κινητά δουλεύουνε.
ieidiseis

Δες επίσης

Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του έπειτα από μέρες αναζήτησης – Τι εξετάζουν οι Αρχές

Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία στην Αλεξανδρούπολη από την τραγική είδηση του θανάτου ενός ζευγαριού, ...