Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Η αλλαγή στα μάτια που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι καρδιακής νόσου, διαβήτη ή Πάρκινσον

Η αλλαγή στα μάτια που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι καρδιακής νόσου, διαβήτη ή Πάρκινσον

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα πρόβλημα στα μάτια μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Η κατάσταση που είναι κοινώς γνωστή ως «τεμπέλικο μάτι» ή αμβλυωπία, συχνά γίνεται αντιληπτή ως πρόβλημα όρασης που επηρεάζει μόνο τα μάτια. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η αμβλυωπία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλή διαταραχή της όρασης – θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη πιο σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με ειδικούς, το «τεμπέλικο μάτι» θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος, το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί απλώς με ένα νέο ζευγάρι γυαλιά. Εκπρόσωπος της Oakley δήλωσε: «Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις από οπτικό ή οφθαλμίατρο είναι απαραίτητες για την έγκαιρη ανίχνευση και την κατάλληλη αντιμετώπιση της αμβλυωπίας και των σχετικών προβλημάτων υγείας. Η αμβλυωπία δεν πρέπει να υποτιμάται ή να θεωρείται μόνο ως πρόβλημα όρασης. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελεί κόκκινη σημαία που θα μας ωθήσει σε περαιτέρω έρευνα για πιθανά υποκείμενα προβλήματα υγείας».

Παραδοσιακά, το «τεμπέλικο μάτι» θεωρείται ως αισθητικό ζήτημα ή πρόβλημα όρασης, όπου το ένα μάτι δεν μπορεί να επιτύχει φυσιολογική οπτική οξύτητα (διαύγεια όρασης) παρά την κατάλληλη οπτική διόρθωση, όπως γυαλιά ή φακοί επαφής. Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι η αμβλυωπία μπορεί να σχετίζεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος πέρα από τα μάτια.

Η αμβλυωπία έχει βρεθεί να συνδέεται με διάφορες χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις. Νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν συνδεθεί με το «τεμπέλικο μάτι», υποδηλώνοντας έναν πιθανό κοινό μηχανισμό στον εγκέφαλο, που περιλαμβάνει νευροεκφυλισμό ή εξασθενημένη νευρική σηματοδότηση.

Καρδιαγγειακές παθήσειςόπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν επίσης δείξει συσχετισμό με την αμβλυωπία, πιθανώς λόγω αλλαγών στη λειτουργία της καρδιάς που επηρεάζουν τη ροή του αίματος προς το μάτι και επιδρούν στην λειτουργία του.

Μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη «τεμπέλικου ματιού» μέσω συστηματικής φλεγμονής και καρδιακών επιπλοκών.

Επιπλέον, καταστάσεις που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, έχουν συνδεθεί με την αμβλυωπία.

Αμβλυωπία: Πώς να αναγνωρίσετε το «τεμπέλικο μάτι»;

Η αμβλυωπία, γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι», είναι μια διαταραχή της όρασης όπου ο εγκέφαλος ευνοεί το ένα μάτι έναντι του άλλου κατά τη διάρκεια της παιδικής ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μείωση της όρασης στο «τεμπέλικο μάτι», εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Σημάδια και συμπτώματα αμβλυωπίας:

  • Προβλήματα όρασης: Θολή όραση, διπλή όραση ή κακή αντίληψη βάθους είναι κοινά σημάδια αμβλυωπίας. Τα άτομα που πάσχουν μπορεί να δυσκολεύονται να διαβάσουν, να εστιάσουν ή να παρακολουθήσουν αντικείμενα με το ένα μάτι.
  • Στραβισμός: Ο στραβισμός συχνά συνδέεται με την αμβλυωπία. Το ένα μάτι μπορεί να στραβώνει προς τα μέσα ή προς τα έξω, οδηγώντας σε ανισορροπία στην ευθυγράμμισή τους.
  • Πονοκέφαλοι και κόπωση ματιών: Επίμονοι πονοκέφαλοι, ειδικά μετά από οπτικές εργασίες και κόπωση στα μάτια μπορεί να είναι ενδείξεις αμβλυωπίας. Τα άτομα μπορεί να βιώσουν δυσφορία ή κόπωση στο προσβεβλημένο μάτι.
  • Έλλειψη επαφής με τα μάτια: Άτομα με αμβλυωπία μπορεί να αποφεύγουν την οπτική επαφή ή να παρουσιάζουν κακή συντονισμό των ματιών κατά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά: Ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα, απογοήτευση ή δυσκολία στη συγκέντρωση, μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενα προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένης της αμβλυωπίας.
  • Ασύμμετρο μέγεθος κόρης: Σε ορισμένες περιπτώσεις αμβλυωπίας μπορεί να παρατηρηθεί άνισο μέγεθος της κόρης του ματιού. Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα είναι λιγότερο συχνό και απαιτεί ιατρική αξιολόγηση.

 

enikos

Δες επίσης

Φάρμακα: Σε ισχύ οι νέες αυξήσεις – Πόσα και ποια σκευάσματα ακριβαίνουν

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Δευτέρα (26.8.24) οι αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. ...