Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Γρίφος η πρωτιά στις εκλογές – «Μάχη» και για την τρίτη θέση

Γρίφος η πρωτιά στις εκλογές – «Μάχη» και για την τρίτη θέση

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, αφού επτά μόλις μέρες πριν φτάσουμε στις κάλπες οι πολίτες φαίνονται διχασμένοι, μην ξέροντας σε ποιον να δώσουν την πρωτιά. Ετσί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από τα ποσοστά που συγκεντρώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όσο και τα άλλα κόμματα η εκλογική μάχη της 20ής Σεπτεμβρίου προμηνύεται θρίλερ.
Public Issue: Από 31% ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Την απόλυτη ισοψηφία παρουσιάζει η δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για την Αυγή της Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου αποσπούν από 31%, τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 8%, η ΧΑ 7%, το ΚΚΕ 6,5%, το Ποτάμι 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3% και οι ΑΝΕΛ 2%.

MRB: Με 0,4% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews η διαφορά των δυο κομμάτων κυμαίνεται σε 0,4%. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 25,9%, η ΝΔ 25,5%, ακολουθεί η ΧΑ με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το Ποτάμι 4,9%, η Ένωση Κεντρώων με 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα 3,2%, ενώ εκτός βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ με 2,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 14,1% του δείγματος.

RASS: Τρίτο κόμμα η ΧΑ

Στις 0,3 μονάδες ανέρχεται η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για το Παρόν της Κυριακής. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 27,4%, η ΝΔ 27,1%, η ΧΑ 6,4%, το ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,8%, το Ποτάμι 3,8%, η Ένωση Κεντρώων 3,3%, η Λαϊκή Ενότητα 3%, οι ΑΝΕΛ 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 13,1%.

Pulse: Η απόλυτη ισοπαλία για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Στη δημοσκόπηση της Pulse για το Ποντίκι καταγράφεται απόλυτη ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνουν από 26,5% στην πρόθεση ψήφου.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5%, στην τέταρτη θέση ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ με 6% και ακολουθούν Ποτάμι και ΚΚΕ με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4% και ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή με την Ένωση Κεντρώων να βρίσκεται στο 3.5%.

Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝ.ΕΛ με 2.5%. Άκυρό ή αποχή επιλέγει το 5.5% ενώ αναποφάσιστο παραμένει το 6,5% του δείγματος.

Η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 79% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλά στο 57% με μεγάλο περιθώριο άυξησης μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Στην ερώτηση «Ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός» ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 35% και προηγείται με 2 μονάδες από τον αντίπαλό του, Βαγγέλη Μεϊμαράκη που βρίσκεται στο 33%. Τρίτος ο… «Κανένας» με 30%.

ΚΑΠΑ Research: Στο 0,5% η διαφορά

Παρόμοια εικόνα και στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research σύμφωνα με την οποία το οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξης του 0,5%.

Συγκεκριμένα στην έρευνα για το «Βήμα» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 26,7% έναντι 26,2% της Νέας Δημοκρατίας.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7% και ακολουθούν κατά σειρά το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,9%, το Ποτάμι με 5%, η Λαϊκή Ενότητα με 4,2%, η Ένωση Κεντρώων με 3,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,1%.

Public Issue: Ισοπαλία στο 31%

Το απόλυτο θρίλερ δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή της Κυριακής με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να συγκεντρώνουν το 31% των ερωτηθέντων.

Στην ίδια δημοσκόπηση ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες επί του Ευάγγελου Μεϊμαράκη (40% έναντι 37%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητά το 11% και «μεγάλο συνασπισμό» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ το 27%.
Metron Analysis: Στο 0,3% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Ντέρμπι με λιγότερο από μισή μονάδα διαφορά, δείχνει ακόμα μία δημοσκόπηση, σχεδόν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Μπορεί να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, αλλά η διαφορά δεν ξεπερνά το 0,3%, καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 25%, έναντι 24,7% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, εμφανίζει εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με 2,4%, και την Λαϊκή Ενότητα λίγο πιο ψηλά, με 2,6%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ 25%
ΝΔ 24,7%
Χρυσή Αυγή 4,9%
ΚΚΕ 4,7%
Ενωση Κεντρώων 4,6%
Ποτάμι 4,4%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,1%
Λαϊκή Ενότητα 2,6%
Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,4%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 8,5%.

Σύμφωνα με την αναγωγή για την εκτίμηση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων είναι αναλυτικά:
ΣΥΡΙΖΑ 31,7%
ΝΔ 31,3%
Χρυσή Αυγή 6,2%
ΚΚΕ 5,9%
Ενωση Κεντρώων 5,9%
Ποτάμι 5,5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,2%
Λαϊκή Ενότητα 3,3%
Ανεξάρτητοι Ελληνες 3%

Δημοφιλέστερος αρχηγός εμφανίζεται για ακόμα μια φορά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 46% έναντι 45% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 44% των πολιτών «απαιτεί» συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στην επόμενη κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει τη ρευστότητα του πολιτικού κλίματος. Στην ίδια έρευνα οι πολίτες τοποθετούνται σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, αλλά και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, όπως και έναντι των πολιτικών αρχηγών.
GPO: Προβάδισμα 0,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του Mega, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, το βράδυ της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% και ακολουθεί η ΝΔ με 25,8%. Στο 6,5% βρίσκεται η ΧΑ, στο 6% ο συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο 5,7% το ΚΚΕ, στο 4,4% το Ποτάμι, στο 3,6% η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο 3,3% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και στο 3% οι ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά στις θετικές γνώμες (δημοφιλία) των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με 45%.

Ακολουθούν:
– Αλέξης Τσίπρας 42,9%
– Φώφη Γεννηματά 40,2%
– Σταύρος Θεοδωράκης 40,2%
– Δημήτρης Κουτσούμπας 28,4%
– Πάνος Καμμένος 26,8%
– Παναγιώτης Λαφαζάνης 22,1%
– Νίκος Μιχαλολιάκος 11,5%
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Με μία μονάδα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Οριακό προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκοπική έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι. Σε δείγμα 2.000 ατόμων, στην έρευνα που διεξήχθη από την Τετάρτη πριν το ντιμπέιτ, έως την Παρασκευή μεσημέρι, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, έναντι 27,5% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 6%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,5%, το Ποτάμι με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 4,5%, ενώ 3% συγκεντρώνει η Λαϊκή Ενότητα, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μένουν εκτός Βουλής, μόλις με 2%.

Το 84% των πολιτών που παρακολούθησε το ντιμπέιτ, δηλώνει πως δεν επηρεάστηκε καθόλου από αυτό, σχετικά με το τι θα ψηφίσει. Στο ίδιο πνεύμα, η πλειοψηφία κρίνει πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν ξεχώρισε, αλλά δεύτερος έρχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 19% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αντίστροφη ερώτηση, για την χειρότερη παρουσία στο ντιμπέιτ, ο Πάνος Καμμένος πήρε την πρώτη θέση με 19% και δεύτερος ήρθε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων πάντως φαίνεται πως παραμένει αναποφάσιστο, καθώς ένας στους δύο κρίνει πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν ξεχώρισε στην τηλεμαχία.

Palmos: Εκτός Βουλής ΑΝΕΛ και ΛΑΕ

Επτακομματική Βουλή δίνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Palmos για λογαριασμό του tvxs.gr καθώς το όριο του 3% δεν πιάνουν η Λαϊκή Ενότητα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση της Palmos ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24,9% έναντι 23,7% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,7%, ΠΑΣΟΚ με 4,3%, ΚΚΕ με 3,8%, Ένωση Κεντρώων με 3,7%, το Ποτάμι με 3,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 2,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,2%.

Δες επίσης

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Γιατί διαμαρτύρονται – Δείτε φωτογραφίες

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν από το πρωί της Παρασκευής (17/05), δεκάδες αστυνομικοί εκφράζοντας τη διαφωνία ...

Αφήστε μια απάντηση