Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ;

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ;

Αρθρο του πρωτοπρεσβύτερου Αθανασίου Π. Τύμπα

Γιατί η ζωή είναι δύσκολη και πολλές φορές βρισκόμαστε σε αδιέξοδα. Η πείρα του πνευματικού θα μας γλυτώσει από πολλές κακοτοπιές στη ζωή. Δυστυχώς ο άνθρωπος, μετά το προπατορικό αμάρτημα, έχει τη ροπή προς την αμαρτία. Αποτέλεσμα των αμαρτιών είναι το ρίζωμα των παθών μέσα στην καρδιά μας. Πολλές φορές, αν δεν τρέξουμε στο μυστήριο της μετανοίας, την Ιερά Εξομολόγηση, έρχεται ο ψυχικός θάνατος.
Ο Κύριός μας είπε στους Αποστόλους: «…Λάβετε Πνεύμα Άγιον, αν τινων αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς, αν τινών κρατήτε, κεκράτηνται »(Ιω.κ’,22-23). Όπως για τις σωματικές αρρώστιες έχουμε τον ιατρό του σώματος, έτσι και για τις ψυχικές αρρώστιες έχουμε τον πνευματικό ιατρό. Ούτε οι ιερείς έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στο χώρο της ιατρικής, ούτε η ιατρική έχει το δικαίωμα να μπαίνει στα χωράφια των ιερέων και της θεολογίας. Το σώμα για να θεραπευτεί θέλει φάρμακα και η ψυχή του ανθρώπου για να θεραπευτεί θέλει τα Μυστήρια. Οι ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές συνήθως, καταπιέζουν ένα πρόβλημα στο υποσυνείδητο χωρίς να το θεραπεύουν. Πολλοί από αυτούς δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής και πολλοί άλλοι δεν μπορούν να δώσουν έναν ακριβή ορισμό, όπως η θεολογία, για το τι είναι ψυχή. Επίσης κανείς τους δεν πιστεύει στη δαιμονική επήρεια.
Έλεγε ο Άγιος γέροντας Πορφύριος :«Ο διάβολος, όταν το επιτρέπει ο κακός μας εαυτός, παίρνει από τη μπαταρία της ψυχής μας την ενέργεια και την κάνει θλίψη, κατάθλιψη και διάφορα άλλα που τα λένε οι λεγόμενοι ψυχολόγοι. Εμείς δεν τα λέμε έτσι, τα λέμε σατανική ενέργεια. Λέμε ο διάβολος της ακηδίας, ο διάβολος της πορνείας, ο διάβολος, ο διάβολος, ο διάβολος. Υπάρχουν διάφοροι διάβολοι για κάθε σατανική ενέργεια που μας δημιουργούν».
Προσοχή, οι ψυχαναλυτές δε χρειάζονται για την θεραπεία της ψυχής μας. Όμως οι νευρολόγοι- ψυχίατροι, οι οποίοι με φάρμακα προσπαθούν να καθησυχάσουν τα διαταραγμένα νεύρα, ή τις διάφορες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες είναι απαραίτητοι. Χρήσιμοι είναι και οι ενδοκρινολόγοι οι οποίοι φροντίζουν για την ορμονική ισορροπία του ανθρώπου και τις παθήσεις του θυρεοειδούς που συχνά δημιουργούν καταθλίψεις στον άνθρωπο.
Η ψυχή μας είναι θείο δώρο. Προέρχεται από τις άκτιστες ενέργειες του Θεού, γι’ αυτό είναι αθάνατη. Εάν πεθάνει η ψυχή πεθαίνει και το σώμα. Εάν ασθενεί το σώμα υποφέρει και η ψυχή αλλά δεν πεθαίνει. Ο διάβολος που έχει την ίδια φύση με την ψυχή μας προσπαθεί, χωρίς αργίες, ακατάπαυστα, να τη ρίξει στην αμαρτία. Ένας αόρατος πόλεμος γίνεται κάθε ημέρα και νύχτα, γι’ αυτό ο καλός πνευματικός πρέπει να είναι άνθρωπος της προσευχής και της αρετής, άνθρωπος που γνωρίζει τους πνευματικούς και αόρατους νόμους. Άλλο
οι επιστημονικές γνώσεις και άλλο οι πνευματικές. Μεγάλο λάθος κάνουν όσοι θεωρούν ότι ο καλός πνευματικός πρέπει να είναι μορφωμένος και να έχει γνώσεις ψυχολογίας. Η καθαρότητα της καρδιάς είναι που ελκύει τη χάρη και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και όχι οι γνώσεις. Δυστυχώς ο ορθολογισμός μας δεν μας αφήνει να κατανοήσουμε τα μυστήρια του Θεού. Εκεί που σταματά η λογική αρχίζει η πίστη.

Εάν σκύψουμε με ταπείνωση στο πετραχήλι ενός πνευματικού, παραδεχτούμε τα λάθη μας και εφαρμόσουμε τις συμβουλές του, τότε θα νοιώσουμε μια ανείπωτη χαρά και ελευθερία που έχουν ως πηγή τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Δες επίσης

«Κόα Ταξίδι για τη διάσωση των κόσμων» – Η Μαγεία του Νέου Παιδικού Μυθιστορήματος από τις σελίδες στις νότες…

Συναντήστε τον Ζώη Κατσίκη, έναν νεαρό συγγραφέα, που όνειρο του ήταν να γίνει μπασκετμπολίστας και… ...

Αφήστε μια απάντηση