Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Γιατί οι Τρικαλινοί λατρεύουν το crossfit;

Γιατί οι Τρικαλινοί λατρεύουν το crossfit;

O personal – crossfit trainer Ακης Αζιζ μας εξηγεί τι ακριβώς είναι το crossfit και γιατί το προτιμούν όλο και περισσότεροι Τρικαλινοι. O personal – crossfit trainer ασχολείται με αυτή την μέθοδο προπόνησης τα τελευταία 4 χρονια και διατηρεί το γυμναστήριο Station 92 έναντι του κολυμβητηρίου Τρικάλων.

Τι είναι το crossfit, είναι ιδανικός τρόπος άσκησης για να αποκτήσεις μυϊκό όγκο, καλή φυσική κατάσταση ή γράμμωση;

Το crossfit, με ένα «μαγικό» τρόπο, θα βρει και θα βελτιώσει τις αδυναμίες του καθενός μας. Στόχος του είναι να βελτιώσει τις δέκα παρακάτω αρετές: Ακρίβεια, ισορροπία, συντονισμό, ευλυγισία, επιδεξιότητα, αντοχή, ταχύτητα, ισχύ, δύναμη και καρδιοαναπνευστική αντοχή. Και το πετυχαίνει μέσα από τα πολλά και διαφορετικά προπονητικά ερεθίσματα που προσφέρει σε κάθε ασκούμενο
Τελευταία όλο και περισσότερος κόσμος κολλάει με το crossfit. Ποια είναι η λογική του; Είναι ένα καινούριο άθλημα, με ασκησιολόγιο απεριόριστο, που προέρχεται από οποιαδήποτε άσκηση ή προάσκηση υπάρχει στον αθλητισμό, κυρίως όμως από την άρση βαρών, την ενόργανη γυμναστική, την κωπηλασία και το στίβο. Η κάθε προπόνηση είναι μοναδική (δηλαδή ο συνδυασμός των ασκήσεων και η δομή του ημερήσιου workout δεν επαναλαμβάνεται ξανά) και ο ασκούμενος καλείται να εκτελέσει τις ασκήσεις του WOD όσο πιο γρήγορα μπορεί ή όσο πιο πολλές μπορεί μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο.
Ο κόσμος λοιπόν κολλάει, γιατί το crossfit έχει το στοιχείο του ανταγωνισμού –κυρίως με τον εαυτό σου– και ο ασκούμενος δεν βαριέται ποτέ, αφού κάνει κάθε μέρα κάτι διαφορετικό, γιατί βάζει στόχους και τους πραγματοποιεί, κάνει πράγματα που δεν πίστευε ποτέ ότι είναι ικανός να κάνει και, τέλος, γιατί είναι γρήγορο (κάθε προπόνηση διαρκεί μόνο μία ώρα) και τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης γρήγορα. Όμως, για μένα, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μέσα στο box (όπως λέγεται το γυμναστήριο στη γλώσσα του crossfit) όλοι γίνονται, όχι απλώς μια μεγάλη παρέα, αλλά μια «οικογένεια».

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει κάποιος να γυμνάζεται για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει το American College οf Sports Medicine, το ιδανικό είναι 3-4 φορές την εβδομάδα, με ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τόσο αερόβιες όσο και ασκήσεις με αντίσταση (βάρη, λάστιχα, ασκήσεις με το βάρος του σώματος) και άλλες δύο φορές την εβδομάδα active rest (μια μέρα active resting μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε μας κάνει λίγο πιο δραστήριους: από τις ασχολίες στον κήπο μέχρι μια βόλτα στο πάρκο με το σκύλο μας ή, Αυτό, βέβαια, εξαρτάται και από το μοντέλο της εργασίας μας. Η παραπάνω έρευνα έγινε σε ανθρώπους που είχαν καθιστική δουλειά..

Σε ποιους απευθύνεται το crossfit ;

Το crossfit απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση, καθώς το κάθε πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου ως προς τη δυσκολία των ασκήσεων, αλλά και ως προς τον όγκο και την ένταση του workout. Τα περισσότερα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο προέρχονται από αγώνες επαγγελματιών αθλητών πολύ υψηλού επιπέδου.

Δες επίσης

“Εφυγε” από τη ζωή 61χρονος Τρικαλινός

“Εφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών οΑθανάσιος Ακρίβος. Η κηδεία του θα γίνει ...

Αφήστε μια απάντηση