Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022
trikaladay.gr / Διατροφή / Γιατί χρειάζονται ασβέστη οι παλιές συνταγές των γλυκών του κουταλιού;

Γιατί χρειάζονται ασβέστη οι παλιές συνταγές των γλυκών του κουταλιού;

Ο ασβέστης σε κάποια παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού ήταν ένα πολύ συνηθισμένο υλικό, που ακόμη το συναντά κανείς σε παλιές, τοπικές συνταγές και σίγουρα «ξενίζει». Ας γνωριστούμε μαζί του.

Γιατί ασβεστόνερο

Σύκο, βερίκοκοκεράσι και μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού ανήκουν στις συνταγές που είναι πολύ πιθανό να δείτε στα υλικά τους να σας ζητούν και …ασβέστη. Ουσιαστικά τον θέλουν για να φτιάξουν ασβεστόνερο και να αφήσουν τα φρούτα για κάποια ώρα μέσα εκεί. Ο λόγος είναι ότι το ασβεστόνερο έχει την ιδιότητα να σφίγγει το φρούτο. Κι ένα σφιχτό, κρουστό φρούτο επιτρέπει στη διαδικασία του βρασμού να ολοκληρωθεί και αναβαθμίζει την τελική εικόνα του γλυκού. Γενικά ο ασβέστης και το ασβεστόνερο χρησιμοπούνται μόνο σε μαλακά κι ευαίσθητα φρούτα που αλλιώς δε θα άντεχαν την κατσαρόλα.

Πού βρίσκεις ασβέστη για γλυκά του κουταλιού

Τον ασβέστη τον προμηθεύεται κανείς κανονικά από μαγαζιά με οικοδομικά υλικά -δεν πρόκειται για μια ειδική κατηγορία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ζητήσει συγκεκριμένα «σβησμένο ασβέστη».Υπάρχει διαδικασία να σβήσετε μόνοι τον ασβέστη στο σπίτι, αλλά δε συντρέχει κανένας λόγος να μπλέξετε μ’ αυτό απ’ τη στιγμή που πωλείται έτοιμος στο εμπόριο.

Πώς γίνεται το ασβεστόνερο που προορίζεται για γλυκά κουταλιού

 

Δείτε τη μέθοδο πατώντας εδώ.

Δες επίσης

Εύκολο γιαουρτογλυκό ψυγείου με λεμόνι -Έτοιμο σε 5 λεπτά

Το γιαουρτογλυκό είναι ένα επιδόρπιο που πάντα κερδίζει τα θετικά σχόλια των καλεσμένων. Ένα γιουρτογλυκό ψυγείου, ιδίως ...