Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / “Φρένο” σε αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους

“Φρένο” σε αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους

Αλλαγή δεδομένων στους φορολογικούς ελέγχους φέρνει απόφαση του ΣτΕ. Το περιεχόμενο της εν λόγω απόφασης αφορά χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι έχουν δεχθεί φορολογικούς ελέγχους και τους έχουν επιβληθεί ήδη υψηλά πρόστιμα.

Η αμετάκλητη παραγραφή του προστίμου που έχει επιβληθεί στον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, ανοίγει παράθυρο για την παραγραφή εκατοντάδων χιλιάδων προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, αλλά και για τη διακοπή αναδρομικών φοροελέγχων πέραν της δεκαετίας.

Μετά την απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μπορεί να γίνει τακτικός έλεγχος προ 2011 και δεν μπορεί να γίνει έκτακτος ή επανέλεγχος προ του 2011, εφόσον ανακύψουν από τις φορολογικές αρχές νέα στοιχεία σε βάρος του φορολογουμένου.

Ακόμη, από το χρονικό διάστημα μεταξύ 2005 και 2011 δεν μπορεί να γίνει έλεγχος εάν δεν ανακύψουν νέα στοιχεία σε βάρος του φορολογουμένου.

Έτσι, χιλιάδες πολίτες στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παλαιότερες φορολογικές παραβάσεις, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την απόφαση ως όπλο, αφού κρίνει μεταξύ άλλων ότι οι συνεχείς παρατάσεις των ορίων παραγραφής αντιβαίνουν στις συνταγματικές αρχές ασφάλειας του δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, που επιβάλλουν τη σαφή διατύπωση των κανόνων δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητρόπουλος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να αναιρεθούν δύο αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου (677/2015 και 3792/2015), με τις οποίες είχε απορριφθεί η προσφυγή του κατά της υπ΄ αριθμ. 482/2013 πράξης του προϊσταμένου της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών με την οποία του επιβλήθηκε το επίμαχο πρόστιμο των 375.329,08 ευρώ για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά το έτος 1999.

Δες επίσης

Μαρία Καρυστιανού: Δεν θα κατέβω στις ευρωεκλογές, σεβαστείτε το πένθος μας

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Μαρία Καρυστιανού τα σενάρια που την ήθελαν να είναι υποψήφια στις προσεχείς ευρωεκλογές, κάνοντας ...

Αφήστε μια απάντηση