Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Έρχονται κονδύλια για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις

Έρχονται κονδύλια για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις

Την αξιοποίηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα μας, υποσχέθηκε στους Έλληνες συνομιλητές του κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα Μάρος Σέφκοβιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε ειδικότερα στις θετικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τέτοια προγράμματα, αφενός μεν για την επίτευξη των στόχων της χώρας στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την ενεργειακή αποδοτικότητα, αφετέρου δε στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των καταναλωτών.

Πρόκειται για κονδύλια πέραν εκείνων που απορροφά η χώρα μας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, και τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα αντίστοιχα του γνωστού «εξοικονόμηση κατ΄οίκον», αλλά και τη δημιουργία ταμείων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των λεγόμενων εταιρειών ESCOs (Energy Service Companies). Πρόκειται για εξειδικευμένες σε ενεργειακά θέματα εταιρείες με κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, ο ρόλος των οποίων βασίζεται στη διασφάλιση συγκεκριμένου ποσού εξοικονόμησης ενέργειας και η αμοιβή τους συνδέεται με το ποσοστό επιτυχίας της εγγυώμενης εξοικονόμησης ενέργειας.

Το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τέτοιων εταιρειών υπάρχει στη χώρα μας, ωστόσο δεν έχει βρει εφαρμογή καθώς το κόστος του χρήματος παραμένει ακριβό και η τραπεζική μόχλευση δύσκολη. Γι αυτό το λόγο είναι κρίσιμη η δημιουργία επενδυτικών ταμείων με κοινοτικά κονδύλια που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εκκίνηση τέτοιων πρακτικών.

Όσον αφορά τα θέματα της ενεργειακής ενοποίησης που αποτελεί πλέον κεντρική στόχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σέφκοβιτς είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει πολλά, αλλά απομένουν ακόμη και πολλά που πρέπει να γίνουν», και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις.

Πρέπει να τονιστεί πάντως η ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υποδομές που μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση πολλαπλών διόδων ενεργειακής τροφοδοσίας. Πέραν της υποστήριξης που έδωσε ο Αντιπρόεδρος στους αγωγούς TAP (θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη) και IGB (θα συνδέει τη χώρα μας με την Βουλγαρία), είχε ενδιαφέρον η επίσκεψή του στη Ρεβυθούσα όπου κατασκευάζεται και τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου αερίου (LNG).

Ο ρόλος του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας είναι πολύ σημαντικός, ειδικά αυτή την περίοδο που αυξάνουν οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, καθώς διευρύνει τις πιθανές πηγές τροφοδοσίας με LNG.
news247

Δες επίσης

Θεσσαλονίκη: 7 χρόνια κάθειρξη αλλά ελεύθερα τα δυο αδέλφια που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ιδιοκτήτη γραφείου τελετών

Σε κάθειρξη 7 ετών ο καθένας καταδικάστηκαν δύο αδέλφια που κρίθηκαν ένοχα για τον θάνατο ...

Αφήστε μια απάντηση