Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Ένα σπάνιο Φιλοσοφικό απόγευμα στο Μεταθέατρο Κέντρο Τέχνης Τρικάλων

Ένα σπάνιο Φιλοσοφικό απόγευμα στο Μεταθέατρο Κέντρο Τέχνης Τρικάλων

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα ο Μπάμπης Πατζόγλου συγγραφέας, οικονομολόγος και ο Θανάσης Γιαπιτζάκης δημοσιογράφος, και ποιητής επισκέπτονται τα Τρίκαλα καλεσμένοι από το Μεταθέατρο Κέντρο Τέχνης, με σκοπό να μιλήσουν για την υλικότητα της ψυχής και τον θάνατο.
Τη διάλεξη θα κάνει ο Μπάμπης Πατζόγλου ιδρυτικό στέλεχος του Επικούρειου Κήπου των Αθηνών, ενώ ο Θανάσης Γιαπιτζάκης θα διαβάσει Επικούρεια ποίηση και μέλη της θεατρικής ομάδας ενηλίκων του Μεταθεάτρου θα ερμηνεύσουν ένα κείμενο για τη Φιλία και την αξία της, ενώ θα επακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Ο ίδιος ο Επίκουρος στην επιστολή του Προς Μενοικέα γράφει για το θέμα του θανάτου κατά τρόπο μοναδικό και συγκλονιστικό:
“Κοίτα να συνηθίζεις την ιδέα ότι ο θάνατος είναι ένα τίποτα για μας ( μηδέν προς ημάς) , διότι κάθε καλό και κακό βρίσκεται στην αίσθηση , ενώ ο θάνατος σημαίνει στέρηση της αίσθησης . Γι΄ αυτό , η ορθή γνώση ότι ο θάνατος δεν σημαίνει τίποτα για μας , μας κάνει να απολαμβάνουμε τη θνητότητα του βίου. Όχι επειδή μας χαρίζει άπειρα χρόνια , αλλά επειδή μας απαλλάσσει από τον πόθο της αθανασίας. Δεν υπάρχει, βλέπεις , τίποτα το φοβερό στη ζωή , για εκείνον που έχει αληθινά καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα το φοβερό στο να μη ζεί. Άρα είναι ανόητος όποιος λέει ότι φοβάται το θάνατο , όχι γιατί θα τον κάνει να υποφέρει όταν έρθει , αλλά επειδή υποφέρει με την προσδοκία του θανάτου. Γιατί ότι δεν σε στεναχωρεί όταν είναι παρόν δεν υπάρχει λόγος να σε στεναχωρεί όταν το περιμένεις. Το πιο ανατριχιαστικό , λοιπόν από τα κακά , ο θάνατος , είναι ένα τίποτα για μας , ακριβώς επειδή όταν υπάρχουμε εμείς αυτός είναι ανύπαρκτος, και όταν έρχεται αυτός είμαστε ανύπαρκτοι εμείς”.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του «Μεταθέατρο-Κέντρο Τέχνης» (Κεντρική Πλατεία «Πρώην Πανόραμα» Α’ όροφος και η είσοδος είναι 3 ευρώ.

Δες επίσης

“Εφυγε” από τη ζωή 64χρονος Τρικαλινός

“Εφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο Χρήστος Γκρέκος. Η κηδεία του θα ...

Αφήστε μια απάντηση