Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Εφετείο Λάρισας: Αθωώθηκε για τον βιασμό, αλλά κρίθηκε ένοχος για αποπλάνηση

Εφετείο Λάρισας: Αθωώθηκε για τον βιασμό, αλλά κρίθηκε ένοχος για αποπλάνηση

Αθώος για την κατηγορία του βιασμού σε βάρος 14χρονου, κρίθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας ένας 50χρονος από την Καρδίτσα. Ο 50χρονοςτον περασμένο Νοέμβριο καταδικάσθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας κατηγορούμενος για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου, αλλά επί της απόφασης, από το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ασκήθηκε μερική αναίρεση και ειδικότερα για το σκέλος του βιασμού παραπέμποντας εκ νέου την υπόθεση στο ΜΟΕ Λάρισας.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες υποθέσεις που εξετάστηκαν στα δικαστήρια της περιοχής και μάλιστα μετά από αναιρετική απόφαση, η οποία βασίστηκε στο νέο Ποινικό Κώδικα και στο άρθρο 336 που αφορά τον βιασμό όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος».

Ο εισαγγελέας της έδρας και διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Σταμ. Δασκαλόπουλος κατά την αγόρευσή του χθες σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι το έγ­κλημα του βιασμού επανακαθορίστηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα και προβλέφθηκαν δύο τρόποι τέλεσής του. Ο ένας όπως ίσχυε στο παρελθόν όπου εκεί απαιτείται σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας για να καμφθεί η αντίσταση του θύματος και ο δεύτερος αποτελεί νέα μορφή κατά την οποία δεν απαιτείται να υπάρχει σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας, αλλά αρκεί να απουσιάζει η συναίνεση του θύματος στην ερωτική πράξη.

Για να προσθέσει ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά του δράστη υπάγεται στη νέα μορφή, εκείνη του βιασμού όπου δεν υπάρχει σωματική βία ή απειλή κατά της ζωής, αλλά λείπει η συναίνεση, όπου δηλαδή δεν συναινεί ο παθών στην πρά­ξη.

Σημειώνοντας τέλος ότι η σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας κατά του ανηλίκου δεν αποδείχθηκε, πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορουμένου επειδή αυτός ο νέος τρόπος στον Ποινικό Κώδικα δεν προβλεπόταν κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης του 2013.

Τελικά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας επαναλαμβάνοντας χθες τη διαδικασία με καταθέσεις μαρτύρων και Θύματος (σ.σ. ο κατηγορούμενος εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του) κήρυξε αθώο τον 50χρονο για βιασμό. Να αποσαφηνιστεί πως ο 50χρονος έχει αμετάκλητα κριθεί ένοχος για την κατηγορίας της αποπλάνη­σης, κατηγορία που δεν εξετάστηκε στο χθεσινό δικαστήριο αφού, όπως προαναφέρθηκε, η αναιρετική απόφαση αφορού­σε μόνο τον βιασμό.

Υπενθυμίζεται πως ο 50χρονος τον περα­σμένο Νοέμβριο είχε καταδικαστεί από το ΜΟΕ Λάρισας σε συνολική ποινή κάθειρ­ξή 7 ετών, εκ των οποίων τα έξι έτη αφορούσαν τον βιασμό και το ένα έτος στην αποπλάνηση ανηλίκου, οπότε μετά και τη χθεσινή εξέλιξη ο 50χρονος ουσιαστικά είναι ελεύθερος.

Πηγή: Ελευθερία

Δες επίσης

Τραγωδία στη Λάρισα: Έφυγε από κορωνοϊό 56χρονη φιλόλογος – Νόσησε δύο ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου!

Μία ακόμη ανείπωτη τραγωδία μέσα στην πανδημία λαμβάνει χώρα στη Λάρισα, με τον πρόωρο χαμό ...