Κυριακή, 22 Μαΐου 2022
trikaladay.gr / Τοπικά / Δήμος Τρικκαίων: Μείναμε με… εκπαιδευτικά φιλοδωρήματα, όπως τα υπό ίδρυση Ινστιτούτα

Δήμος Τρικκαίων: Μείναμε με… εκπαιδευτικά φιλοδωρήματα, όπως τα υπό ίδρυση Ινστιτούτα

Για το ζήτημα των πανεπιστημιακών σχολών και της χρηματοδότησης ερευνητικών υποδομών στη Θεσσαλία, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Δυστυχώς επανερχόμαστε σε ένα θέμα που μόνον θλίψη και οργή μας φέρνει στο μυαλό, εξαιτίας των χειρισμών του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου.

Τότε που, και με την ανοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με περίεργες διαδικασίες και μεθοδεύσεις, οι οποίες απείχαν πολύ από πραγματικά εκπαιδευτικά κριτήρια και δεδομένα, ο Νομός Τρικάλων έμεινε χωρίς κρίσιμα για την τοπική ανάπτυξη Τμήματα, αυτά της Πληροφορικής ή/και των Νέων Τεχνολογιών.

Τμήματα που και μπορούσαμε να τα στηρίξουμε, αλλά και θα ενίσχυαν ένα τοπικό οικοσύστημα, το οποίο ο Δήμος Τρικκαίων με ενέργειές του έχει δημιουργήσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως μείναμε με… εκπαιδευτικά φιλοδωρήματα, όπως τα υπό ίδρυση Ινστιτούτα.

Aκόμη όμως και αυτά, βλέπουμε πως ναυαγούν μπρος σε συμφέροντα που ποτέ δεν ήθελαν και δε θέλουν τη Δυτική Θεσσαλία να αναπτύσσεται εκπαιδευτικά.

Με λύπη μας πληροφορούμαστε, ότι στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας για τη χρηματοδότηση ερευνητικών υποδομών των οργανισμών έρευνας και διάδοσης γνώσεων, στους οποίους ανήκει και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών & Αρωματικών Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας & Ανάπτυξης ΙΑΣΩΝ) με έδρα τα Τρίκαλα, προετοιμάζεται πρόταση για την ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του Τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Λάρισα.

Προφανώς και η ακαδημαϊκή έρευνα δεν έχει χωροταξικά όρια, αλλά είναι εντελώς παράλογο να επιδιώκεται να ενισχυθούν σε ερευνητικό εξοπλισμό και ανθρώπινους πόρους τα παραρτήματα ενός Ινστιτούτου, χωρίς να έχει δημιουργηθεί η παραμικρή υποδομή στην έδρα του.

Και όλα αυτά, την ώρα που ο Δήμος Τρικκαίων, έγκαιρα κι όταν του ζητήθηκε, υπέδειξε χώρους που θα μπορούσαν να το φιλοξενήσουν.

Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει επιτέλους η λογική και θα γίνουν τα βήματα με τη σειρά, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ισόρροπη διάχυση της ακαδημαϊκής έρευνας σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας, γεγονός που θα συμβάλλει στην άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία ανήκει ο τελικός λόγος σε σχέση με τον εξοπλισμό και την έγκριση των προτάσεων, θα πράξει τα δέοντα, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει.

Από το γραφείο Τύπου

Δες επίσης

Την Κυριακή 22/5 η παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Ψύρρα “Τι απομένει απ’ την φωτιά”

Το βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Θωμά Ψύρρα “ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΑΠ‘ ΤΗ ΦΩΤΙΑ“ την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 7:30 το βράδυ, στο Μουσείο Τσιτσάνη (Βενιζέλου και Καρδίτσης 1) στα Τρίκαλα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Αγαθοκλής Αζέλης και Φανή Μπαλαμώτη. Ο Θωμάς Ψύρρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Η εξιστόρηση της ζωής ενός Αρμενίου γεννημένου στην Ελλάδα, που υπέστη διωγμούς, εξορία, φυλάκιση, προσφυγιά και μετανάστευση και γίνεται η φωνή ...