Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Δημιουργείται και δεύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λάρισα

Δημιουργείται και δεύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λάρισα

Με τις πρώτες χωματουργικές εργασίες ξεκίνησαν «αθόρυβα» από προχθές – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – οι προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός δεύτερου – «προσωρινού» κατά το Υπουργείο Άμυνας – κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο ανενεργό στρατόπεδο «Αργ. Ζώγα» λίγο έξω από την ευάριθμη κοινότητα Κυψελοχωρίου, πριν το Συκούριο του Δήμου Τεμπών.

Το στρατόπεδο (σ.σ. πρώην Αποθήκες Πυρομαχικών) που έκλεισε πριν χρόνια είχε εξετασθεί και στις αρχές του περασμένου Μαρτίου από το Υπουργείο Άμυνας ως ένας από τους χώρους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υποδομές για τη φιλοξενία προσφύγων, την περίοδο που βρισκόταν σε έξαρση οι προσφυγικές ροές για να επιλεγεί τελικά, ως ανοικτή δομή φιλοξενίας, το πρώην «στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου» στη Μάνδρα του Δήμου Λαρισαίων.

Η έναρξη των εργασιών, από συνεργεία της Διεύθυνσης Μηχανικού του Στρατού Ξηράς, αιφνιδίασε κατοίκους και δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Τεμπών Κων. Κολλάτο να ζητά απαντήσεις στα ερωτήματα εάν πρόκειται για ένα νέο (δεύτερο) κέντρο στον νομό, πόσους πρόσφυγες θα φιλοξενήσει και για πόσο διάστημα ή εάν πρόκειται για ένα προσωρινό κέντρο με δεδομένη την απόφαση της προσωρινής μεταφοράς προσφύγων από τη Μάνδρα αφού εκεί πρόκειται να τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι.

Όπως είναι γνωστό, μετά και την υπογραφή – στις 18 Μαΐου – στο ΓΕΕΘΑ «Μνημονίου Κατανόησης» (MοU) μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στον καταυλισμό της Μάνδρας θα τοποθετηθούν 200 προκάτ οικίσκοι σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών φιλοξενίας των 713 προσφύγων που φιλοξενούνται σήμερα.

Στους προκατασκευασμένους οικίσκους της Μάνδρας θα φιλοξενηθούν μόνο Σύριοι πρόσφυγες και ίσως για αυτό τον λόγο, τις τελευταίες ημέρες, οικογένειες Αφγανών σταδιακά εγκαταλείπουν οικειοθελώς τον καταυλισμό και, μέσω του ΟΣΕ, κατευθύνονται στην Αθήνα.

Ενδεικτικά της διαρκούς μείωσης του αριθμού των προσφύγων στη Μάνδρα είναι τα στοιχεία του διυπουργικού Συντονιστικού, σύμφωνα με τα οποία χθες φιλοξενούνταν 713 πρόσφυγες, όταν στις 5 Μαΐου φιλοξενούνταν 795 και, στις 31 Μαρτίου φιλοξενούνταν 1.440 πρόσφυγες. Σημειώνεται πως οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν το επόμενο δίμηνο, διάστημα που για λόγους ασφαλείας ο καταυλισμός της Μάνδρας θα πρέπει να εκκενωθεί, με Σύρους πρόσφυγες εξαίροντας τη φιλοξενία των Λαρισαίων να καταθέτουν αίτημα στο Τοπικό Συντονιστικό, να παραμείνουν στον καταυλισμό.

Είτε καθόσον εκτελούνται οι εργασίες – είτε να επιστρέψουν (οι ίδιοι) αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

Με το Υπουργείο Άμυνας να αναζητά συνεχώς χώρους για φιλοξενία προσφύγων (εκκένωση Ειδομένης κ.λπ.) η απόφαση για ίδρυση δεύτερου « προσωρινού» κατά το ΥΕΘΑ καταυλισμού στον νομό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και επισήμως έγινε γνωστή χθες όταν στον Δήμο Τεμπών, υποβλήθηκε αίτημα για υδροδότηση του πρώην στρατοπέδου, με στρατιωτικούς κύκλους να τηρούν «σιγή ασυρμάτου».

«Δεν ζητήθηκε καν η γνώμη μας, μπορεί τα στρατόπεδα να αποτελούν δικαιοδοσία του Στρατού, αλλά δεν είχαμε καμία ενημέρωση» τόνιζε ερωτηθείς χθες από την «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών Κων. Κολλάτος πληροφορούμενος την εκτέλεση χωματουργικών εργασιών στο «στρατόπεδο Ζώγα».

Για να προσθέσει πως, σήμερα Πέμπτη «θα συγκαλέσω έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις απόψεις δήμου και πολιτών θα τις μεταφέρουμε με επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημ. Βίτσα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» ο νέος καταυλισμός θα αναπτυχθεί με εγκατάσταση σκηνών σε τμήμα του «στρατοπέδου Ζώγα» ενώ με την πρόοδο των εργασιών, θα γίνει γνωστός και ο αριθμός των φιλοξενούμενων προσφύγων.

πηγή: εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας

Δες επίσης

Φυλάκιση σε 26χρονο Λαρισαίο για απόπειρα βιασμού 14χρονης – Ξέσπασε σε λυγμούς στο δικαστήριο: Πως έγινε το περιστατικό

Σε λυγμούς ξέσπασε ένας 26χρονος από τη Λάρισα που κάθισε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ...

Αφήστε μια απάντηση