Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Δημιουργοί κόμικς απ” όλη την Ευρώπη δίνουν ραντεβού στη Λάρισα
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δημιουργοί κόμικς απ” όλη την Ευρώπη δίνουν ραντεβού στη Λάρισα

Για 17 ημέρες στη Λάρισα χτυπά η καρδιά της ένατης τέχνης. Τα κόμικς και οι δημιουργοί τους βρίσκονται στο προσκήνιο. Η έκθεσης «Γέφυρες: Η Ευρωπαϊκή Γλώσσα των Κόμικς» εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στον ισόγειο χώρο του ΟΥΗΛ και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας δίνεται η δυνατότητα σε 28 δημιουργούς κόμικς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνομιλήσουν με το ελληνικό κοινό. Φυσικά στην έκθεση μετέχουν και Έλληνες δημιουργοί. Η έκθεση είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της Λάρισας να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος2021.

Εγκαινιάζοντας το βράδυ του Σαββάτου την έκθεση ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας τόνισε μεταξύ άλλων πως «η διοργάνωση αυτής της έκθεσης καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο γιατί αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ποιο ρόλο πιστεύουμε πως μπορεί να διαδραματίσει η Λάρισα στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής, ποια μπορεί να είναι η θέση της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Γιατί έτσι οραματιζόμαστε την πόλη μας, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ενδιαφέρουσα, όπου η παράδοση, η φαντασία, η ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια, εν τέλει η δημιουργία να είναι συστατικά της καθημερινότητας των πολιτών. «Με αυτή την έκθεση» πρόσθεσε ο κ. Σάπκας «τιμάμε τους δημιουργούς μιας πολύ δημοφιλούς και αγαπημένης τέχνης, της 9ης τέχνης, τα κόμικς». «Οσοι αγαπάμε τα κόμικς, αναγνωρίζουμε την εκπαιδευτική τους αξία. Εξάλλου για πολλούς λειτούργησαν και ως προθάλαμος για το χώρο του βιβλίου. Στην Ελλάδα τα κόμικς παρουσιάζουν συνεχή άνοδο ως τέχνη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Στην σπουδαιότητα του καλλιτεχνικού γεγονότος της έκθεσης των κόμικς αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Απ. Καλογιάννης για να επισημάνει με έμφαση πως «αυτό αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες της Λάρισας και στο πεδίο του πολιτισμού». Ακολούθως ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον στόχο αλλά και στα βήματα που έχουν συντελεστεί για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τόνισε πως «τέτοιας εμβέλειας εκδηλώσεις αποτελούν την «μαγιά» για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα».

Ακολούθως στην διεκδίκηση αναφέρθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λάρισας- Υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021» Γιώργος Βουλγαράκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα μια τέτοια έκθεση, μια εκδήλωση που θα αποτελέσει “χαρτί” για την υποψηφιότητα της Λάρισας». Πρόσθεσε ακόμη πως με την έκθεση δίνεται η δυνατότητα σε Λαρισαίους, Έλληνες και κομίστες από όλες τις χώρες της ΕΕ να βρεθούν κοντά, να συνομιλήσουν για την τέχνη τους αλλά και με το κοινό τους.

Ο ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Στη συνέχεια μίλησε ο Τ. Αποστολίδης, γνωστός για την σειρά των κωμωδιών του Αριστοφάνη σε κόμικς που «έστησε» σε συνεργασία με τον Γ. Ακκοκκαλίδη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην σχέση που τον συνδέει με την Λάρισα μιας και η μητέρα του γεννήθηκε στην πόλη μας εξέφρασε την ευχή μέσα από την καρδιά του, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Λάρισα να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας γιατί τον αξίζει» και έθεσε στην διάθεση της πόλης «τις όποιες δυνάμεις του» για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Ο κ. Αποστολίδης τονίζοντας πως «στην κουλτούρα των κόμικς μπήκα ως αναγνώστης» ανέφερε πως όλα ξεκίνησαν όταν ως καθηγητής μαθηματικών, εντόπισε τη δυσκολία των μαθητών να κατανοήσουν τους ρόλους τους, ανεβάζοντας τις «Όρνιθες» σε θεατρική παράσταση στο σχολείο τους. Έτσι επιχειρώντας να φτιάξει τις «εξηγήσεις» για τους ρόλους διαπίστωσε εκ των υστέρων, ότι είχε στα χέρια του, την πρώτη του δουλειά αυτού του είδους.

Περιέγραψε ακόμη τους σταθμούς της δουλειάς του, όπως και τις δυσκολίες που συνάντησε προκειμένου να εκδώσει τα κόμικς ενώ δεν παρέλειψε εκτενώς να αναφερθεί στο έργο του, δίνοντας έμφαση στις κωμωδίες του Αριστοφάνη.

Τις επόμενες ημέρες διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως ο D’ Israeli ( Μεγ. Βρετανία), Zoltan Fritz (Ουγγαρία), Alexandru Ciubotariu ( Ρουμανία), οι οποίοι μετέχουν στην έκθεση, θα φιλοξενηθούν τις ημέρες διεξαγωγής της στη Λάρισα για να μετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί. Στη διάρκεια της έκθεσης και εκ παραλλήλου περιλαμβάνονται ακόμη εκπαιδευτικά και δημιουργικά εργαστήρια, ομιλίες και διαδραστικά παιχνίδια γνωριμίας και εξοικείωσης με τα κόμικς.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Comicdom Press, διοργανώτρια του διεθνούς φεστιβάλ Comicdom Con Athens. Θα λειτουργεί καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο, από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

onlarissa.gr

Δες επίσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπή κυκλοφορίας στον Ε-65 την Κυριακή 21/4 και την Δευτέρα 22/4

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 και ...

Αφήστε μια απάντηση