Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Αργεί ο ΕΝΦΙΑ -Στα τέλη του μήνα τα ραβασάκια στους ιδιοκτήτες

Αργεί ο ΕΝΦΙΑ -Στα τέλη του μήνα τα ραβασάκια στους ιδιοκτήτες

Στην πραγματικότητα, το σύστημα για την υποβολή Ε9 θα «κλείσει» την Πέμπτη 18 Αυγούστου, αλλά όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αμέσως η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Αν όλα πάνε καλά και δεν παρουσιαστούν προβλήματα, τα… ραβασάκια του φετινού φόρου ακινήτων θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS στο φεύγα του Αυγούστου, αν και οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι υπηρεσιακοί δεν αποκλείουν να χρειαστούν και οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Αυτό που δεν αλλάζει με τίποτε είναι η δοσολογία των βαρών, καθώς από τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι το 65% των ιδιοκτητών θα πληρώσει τα ίδια ή περισσότερα από πέρσι, παρά τη μείωση- έστω περιορισμένη- των αντικειμενικών αξιών. Γιατί θα λάβουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις;

Αυξήθηκαν ως και 25% οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων
Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων και μειώθηκε το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ, ενώ την τελευταία στιγμή εξαιρέθηκε τελικά η αξία των αγροτεμαχίων, που θα «φούσκωνε» τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 230 εκατ. ευρώ
Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Αυξήθηκε ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις από το 5 ‰ στο 5,5 ‰, ενώ για τα οριζόμενα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ο ίδιος συντελεστής αυξήθηκε από 2,5 ‰ στο 3,5‰.
Δεν ισχύει η απαλλαγή του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και πλέον φορολογούνται με συντελεστή 1‰ (ένα τοις χιλίοις) για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

Ανεξαρτήτως του πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου, με προσδοκία εσόδων τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ.

Πηγή:iefimerida.gr

Δες επίσης

Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ 2024 – 2025: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα για τα voucher

Μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή 21 Ιουνίου αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) τα προσωρινά ...

Αφήστε μια απάντηση