Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Νίκος Ξανθόπουλος: Αποχαιρετώντας το «παιδί του λαού»

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Νίκος Ξανθόπουλος: Αποχαιρετώντας το «παιδί του λαού»

Γέννημα θρέμμα της συνοικίας Ελευθερούπολη της Νέας Ιωνίας, ο Νίκος Ξανθόπουλος που πέθανε σε ηλικία 89 ετών, κέρδισε με το σπαθί του τον τίτλο «παιδί του λαού», κυρίως από τις ταινίες της ΚΛΑΚ ΦΙΛΜ της δεκαετίας του ’60 στις οποίες πρωταγωνιστούσε και τραγουδούσε.

Μελό ήταν οι ταινίες αυτές, όμως απεικόνιζαν τους καημούς, τα βάσανα και τις ελπίδες των φτωχών ανθρώπων που στο πρόσωπο του Νίκου Ξανθόπουλου αναγνώριζαν κάτι από τον εαυτό τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Νέα Ιωνία ήταν τότε μια προσφυγούπολη με πολλά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού και από την οποία βγήκαν πολλοί λαϊκοί τραγουδιστές και… ποδοσφαιριστές. Κοντά στο σπίτι του Ξανθόπουλου μεγάλωσε η Γιώτα Λύδια, όπως και η Σοφία Σιδέρη. Στα 500 μέτρα ο Στέλιος Καζαντζίδης και παραπέρα η Μαρία Φαραντούρη.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος ήταν μια πολυεδρική προσωπικότητα: με θητεία στο θέατρο, συγγραφέας και λάτρης του βιβλίου.  Όταν ήταν 9 ετών συνελήφθη μαζί με τη μητέρα του από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στη φυλακή, μια εμπειρία που τον σημάδεψε. Ο λαός τον αγάπησε γιατί αναγνώριζε την αυθεντικότητά του.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο «οι μάγκες δεν υπάρχουν πια» αλλά και ότι «τα παιδιά του λαού δεν υπάρχουν πια». Ή μάλλον υπάρχουν αλλά με άλλη μορφή, που δεν έχει αποτυπωθεί στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση.

Ας αποχαιρετήσουμε λοιπόν με σεβασμό το τελευταίο «παιδί του λαού».

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δες επίσης

Τι δεν πρέπει να κάνω 19 ημέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις

 Δεν λύνω συνέχεια νέα διαγωνίσματα. Βρίσκω τα παλιά, κάνω επανάληψη και εστιάζω σε θέματα ...