Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αφήνει ο Κ. Σκρέκας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αφήνει ο Κ. Σκρέκας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας άφησε σήμερα υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, «εάν χρειαστεί θα πάρουμε και επιπλέον μέτρα, αν δούμε ότι σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων οι τιμές στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητα υψηλότερες ».

Επίσης μίλησε και για το βρεφικό γάλα. «Κάνουμε κάτι το οποίο είναι πολύ δραστικό και πολύ ισχυρό. Βάζουμε ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών και πιστεύουμε ότι θα μειωθούν σημαντικά οι τιμές του βρεφικού γάλακτος» είπε και πρόσθεσε: «Ελέγχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ελέγξει και για αθέμιτη κερδοφορία τις εταιρείες αυτές τις συγκεκριμένες και θα δείτε ότι θα υπάρχουν και ευρήματα τα οποία θα ανακοινωθούν. Εμείς ελέγχουμε όλους τους κλάδους , έναν-έναν, δεν θα αφήσουμε κανέναν κλάδο, καμιά κατηγορία καταναλωτικών αγαθών την οποία δεν θα ελέγξουμε για πιθανές στρεβλώσεις».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για ποιο λόγο αφέθηκαν κάποιοι να κερδοσκοπούν. «Δεν αφήσαμε καθόλου, ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί από την Βουλή από την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ. Η  διαφορά είναι ότι το πρώτο διάστημα ο πληθωρισμός εμφανίστηκε επειδή αυξήθηκε το κόστος της ενέργειας, το κόστος των μεταφορικών, το κόστος των πρώτων υλών, το κόστος των αγροτικών προϊόντων. Στη συνέχεια όταν είδαμε να μειώνονται κάποια από αυτά τα έξοδα δηλαδή να μειώνεται το κόστος της ενέργειας ή να μειώνεται το κόστος των πρώτων υλών, εκεί είναι που εμφανίστηκε ο πληθωρισμός της απληστίας. Για αυτό ήρθαν οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, πραγματοποιούνταν και το προηγούμενο διάστημα αλλά τελικά κατέληξαν σε ευρήματα, όταν το 2023, το δεύτερο εξάμηνο, όπου είδαμε την ενέργεια να αποκλιμακώνεται, οι τιμές παρέμειναν ψηλά σε κάποια προϊόντα και εκεί βρέθηκε να υπάρχει παραπάνω κέρδος, να παραβιάζεται δηλαδή το πλαφόν του κέρδους που είχαμε θέσει εμείς και έτσι να επιβάλλονται πρόστιμα», απάντησε.

Και πρόσθεσε πως «με τα τέσσερα πολύ δραστικά μέτρα πετυχαίνουμε πρώτον να μειωθούν αυτές οι τιμές των προϊόντων που παρουσιάζονται στην Ελλάδα ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Να μειωθούν οι τιμές στα ράφια και μάλιστα σε ποσοστό το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και το 15% και να προσεγγίσει ακόμα και το 20% και δεύτερον με ένα επιπλέον δραστικό μέτρο που παίρνουμε περιορίζουμε, αποτρέπουμε επί της ουσίας, τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις» . 

 

Δες επίσης

Απολογισμός διετίας 2022-2024 για τη Ν.Ε ΤΕΕ Τρικάλων

Έπειτα από την συμπλήρωση 2 ετών από τη σύσταση της νέας Ν.Ε. ΤΕΕ Τρικάλων και ...