Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές στο Βόλο

Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές στο Βόλο

Θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές που θα προσεγγίζουν το λιμάνι του Βόλου κρουαζιερόπλοια στο Βόλο, ζητούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κυβέρνηση το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Ν. Ιωνίας και ο Σύλλογος Χρυσοχόων – Ωρολογοποιών Μαγνησίας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα στο Επιμελητήριο, ενώ επιτέθηκαν κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τους κατηγόρησαν ότι δεν ασχολήθηκαν με τα ζητήματα της τοπικής αγοράς.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης χαρακτήρισε την κρουαζιέρα πολύ σημαντική για την περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου να συντονίσει όλους τους φορείς εδώ και ένα μήνα και σημείωσε πως έχουν γίνει δύο συναντήσεις και θα γίνει και μία τρίτη την επόμενη Τετάρτη.
Όπως ανέφερε, μεθαύριο Κυριακή, θα φτάσουν στο Βόλο τρία κρουαζιερόπλοια με άφιξη 5.000 τουριστών και την Κυριακή 18/10 άλλο ένα (Costa Neoromantica) με 2.500 τουρίστες. «Θα πρέπει η Περιφέρεια Θεσσαλίας να αναλάβει πρωτοβουλίες να συμπεριληφθεί η πόλη, όλο το εμπορικό κέντρο, στις έξτρα Κυριακές όταν θα έρχονται κρουαζιερόπλοια, κατ’ εξαίρεση στην υπουργική απόφαση που ορίζει ότι τα καταστήματα θα μένουν ανοιχτά επτά Κυριακές ανά έτος».

Ζήτησε δε να εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα για την πόλη του Βόλου και το κέντρο της ώστε να ανοίξει αγορά τις δύο Κυριακές του έτους που απομένουν για τα κρουαζιερόπλοια.
«Ένας πελάτης κρουαζιέρας δίνει 10.000-20.000 ευρώ για κάθε εβδομάδα. Άρα έχουν χρήματα για να ξοδέψουν. Εμείς στείλαμε έγγραφο στο υπουργείο ήδη για το θέμα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι από τώρα η πόλη πρέπει να εξετάσει πως θα χειριστεί το θέμα των κρουζιερόπλοιων για το 2016.

Ο κ. Μπασδάνης είπε ακόμη πως για την ερχόμενη Κυριακή ανέλαβαν πρωτοβουλία να υπάρχει περίπτερο υποδοχής από Δήμο Βόλου στο τέρμιναλ και ο σύλλογος Αργοναυτών να ενημερώσει τους τουρίστες για την Αργώ, ενώ διευκρίνισε πως υπάρχει πρόβλημα να ανοίξουν τα μαγαζιά χωρίς νομοθετική ρύθμιση γιατί θα επιβληθούν πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη, ο εμπορικός κόσμος ζητά παρέμβαση των βουλευτών του νομού διότι «δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόζει μόνο εισπρακτικούς νόμους και να μην κοιτάζει την αγορά. Η πόλη μας αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται από ανεργία νέων που είναι κοντά στο 60%».

«Να σκύψουν στα προβλήματα της πόλης»
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επιτέθηκε κατά των βουλευτών κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τους έχει απευθύνει πρόσκληση για να συζητήσουν τα προβλήματα της αγοράς από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν και δήλωσε ότι πρέπει να σκύψουν στα τοπικά προβλήματα και να ακούσουν τον εμπορικό κόσμο, τονίζοντας ότι ρόλος τους δεν είναι «η παρουσία, μόνο στη Βουλή και η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τέλης Μπασδάνης είπε σε έντονο ύφος «ζητήσαμε από τους βουλευτές του νομού να συναντηθούμε και να πούμε και για την κρουαζιέρα και για τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε απάντηση. Είμαστε θυμωμένοι από τη μη ανταπόκριση των βουλευτών του νομού».
Ζήτησε δε από τους βουλευτές να ασχοληθούν με τα προβλήματα της αγοράς ή να παραιτηθούν. «Δεν μπορούν να ζητούν φόρους να απειλούνται με κατασχέσεις έμποροι και να μην σκύβουν στα προβλήματα της αγοράς. Από το Μάρτιο του 2014 ενημερώθηκαν όλοι οι βουλευτές του Νομού. Μόνο ο βουλευτής της αντιπολίτευσης δραστηριοποιήθηκε αλλά είναι μόνος. Από τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε κανείς», είπε αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Επιτέθηκε δε και κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι θεωρεί τους επιχειρηματίες κλέφτες και διερωτήθηκε αν ενημερώνεται κανείς για τα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, αναφέρθηκε στις ενέργειας του Επιμελητηρίου για την κρουαζιέρα, που άρχισε να αποδίδει αι κάλεσε τους φορείς της πόλης να βρουν από πού η αγορά μπορεί να αντλήσει χρήματα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων
Το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Αποστόλης Οντόπουλος εξήγησε πως ο ΕΣΒ δεν έχει ομόφωνη απόφαση για να ανοίξουν τα καταστήματα Κυριακή, αφού υπάρχουν παρατάξεις που διαφωνούν και ζητούν να μη λειτουργήσουν τα καταστήματα καμία Κυριακή.
Επειδή ο Εμπορικός Σύλλογος, όπως ανέφερε, λειτουργεί δημοκρατικά και επειδή η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. και των καταστηματαρχών ζητούν να ανοίξουν τα καταστήματα όταν έρχονται τα κρουαζιερόπλοια, ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει να ανοίξουν τα καταστήματα στο κέντρο του Βόλου μεταξύ Αργοναυτών – Γαλλίας και Μεταμορφώσεως – Φιλελλήνων. Τις δύο Κυριακές που κρουαζιερόπλοια θα φέρουν επισκέπτες στην πόλη.

Τέλος ο πρόεδρος Συλλόγου Χρυσοχόων – Ωρολογοποιών Μαγνησίας Γεράσιμος Μαρκόπουλος, δήλωσε όι απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου, είναι τις Κυριακές που έρχονται κρουαζιερόπλοια, τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τουριστικό πράκτορα κρουαζιερόπλοιων, από τα στοιχεία ερωτηματολόγιων που συγκεντρώθηκαν, προκύπτει ότι οι τουρίστες προτιμούν το Βόλο γιατί οι Βολιώτες καταστηματάρχες είναι φιλικοί, εξυπηρετικοί και η πόλη είναι καθαρή, σε σχέση με άλλες. «Το Βόλο προσέγγισαν 67 κρουαζιερόπλοια το 2015 ενώ τη Θεσσαλονίκη μόλις 23. Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας και σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε ομοιώματα της Αργούς και του Κενταύρου για να μοιράσουμε στους επισκέπτες».

magnesianews.gr

Δες επίσης

Λάρισα: Δύο χρόνια φυλακή σε 38χρονο που χτύπησε άγρια με γροθιές και κλωτσιές 44χρονη για μία θέση… στάθμευσης

Ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας σε ...

Αφήστε μια απάντηση