Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023
trikaladay.gr / Ελλάδα / Ακίνητα: Έρχεται “τσουνάμι” πλειστηριασμών το φθινόπωρο

Ακίνητα: Έρχεται “τσουνάμι” πλειστηριασμών το φθινόπωρο

Έρχεται “τσουνάμι” πλειστηριασμών ακινήτων από Σεπτέμβριο για πολλούς δανειολήπτες όπως εξήγησε ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στο OPEN.

Πολλά funds δεν θέλουν να λύσουν το θέμα των πλειστηριασμών, σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς και επεσήμανε πως όταν λάβει ο δανειολήπτης το πρόγραμμα πλειστηριασμών, μετά μπορεί να υποβάλει αίτημα στο fund προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πώς μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο του.

Ωστόσο τα funds στις περισσότερες περιπτώσεις των δανειοληπτών δεν απαντούν στα αιτήματά τους γιατί η λογική τους είναι να πάρουν στην πράξη το real estate, πρόσθεσε. “Θα υπάρχει fund που σε λίγα χρόνια θα έχει το real estate της χώρας. Αυτός είναι ο σχεδιασμός “τόνισε με έμφαση.

Για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ωστόσο την ίδια ώρα εξήγησε ότι η μοναδική προστασία που υπάρχει τώρα είναι για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα μπουν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, όταν αυτό θα τεθεί σε λειτουργία.

Και συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο Φορέας αυτός για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό ευαλωτότητας. Κανονικά τα funds δεν πρέπει να προχωράνε στο πλειστηριασμό ακινήτων των δανειοληπτών που έχουν αυτό το πιστοποιητικό, είπε και πρόσθεσε πως αυτό αφορά ελάχιστους και ότι  μεταβατικά θα αναγκαστούν σε κάποιο άλλο στάδιο να παραδώσουν το ακίνητο τους.  Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν καμία προστασία παρά μόνο τα ένδικα μέσα, ξεκαθάρισε.

Επίσης μίλησε και για το πρόγραμμα πλειστηριασμού.

Με το που κοινοποιηθεί το πρόγραμμα πλειστηριασμού, οι  πολίτες έχουν 45 ημέρες στη διάθεση τους  “από την κατάσχεση για να κάνουν ανακοπή από τον πλειστηριασμό, 15 πλήρεις ημέρες  πριν το πλειστηριασμό για να κάνουν ανακοπή και να δοθεί η τιμή του πλειστηριασμού”. Αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι ήδη αργά διότι πάρα πολύ συχνά όταν βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια, οι τράπεζες ζητάνε από τους δανειολήπτες να δώσουν εφάπαξ ποσά της τάξεως των 30 χιλ. ευρώ, 40 χιλ.ευρώ klp  πρόσθεσε.

Για τις παλαιές διαταγές πληρωμής 

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα των παλαιών διαταγών πληρωμής.

Εάν ο δανειολήπτης λάβει μια παλιά διαταγή πληρωμής  σημαίνει ότι έρχεται κατάσχεση και πλειστηριασμός, σημείωσε. Συνεπώς μόλις βλέπουν οποιοδήποτε έγγραφο  οι δανειολήπτες θα πρέπει να μιλάνε με το δικηγόρο τους για να μην αιφνιδιαστούν και χάσουν το σπίτι τους διότι υπάρχουν προθεσμίες που πολύ συχνά χάνονται.Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

 

Πηγή: enikonomia

 

Δες επίσης

Διασωληνώθηκε 17χρονη μαθήτρια που υπέστη ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ σε σχολική εκδρομή στο Ηράκλειο

H 17χρονη διασωληνώθηκε σε νοσοκομείο στο Ηράκλειο μετά από αλλεργικό σοκ, που της προκάλεσε ανακοπή. Βρισκόταν στην πόλη ...