Η Φανουρόπιτα είναι μια παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, την προσφέρουμε με ευλάβεια για να μας “φανερώσει” ο Άγιος κάτι που έχουμε χάσει ή που επιθυμούμε.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
-
400 γρ. χυμό πορτοκάλι (Ξύσμα)
- 300 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. καρύδια
- 80 γρ. σταφίδες
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 βανιλίνες
Για το πασπάλισμα
-
Ζάχαρη άχνη
-
Εκτέλεση
-
Καλή σας επιτυχία!!
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τα καρύδια, τις σταφίδες, τη κανέλα, το γαρίφαλο, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι που φουσκώνει χωρίς να ανακατέψουμε πολύ.
- Σε μια αλευρολαδωμένη φόρμα 25χ30 εκ. ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 1 ώρα στη κάτω σχάρα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα την αχνίζουμε.
Trikala Day Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα των Τρικάλων




