Ίσως δεν αγαπούσατε το μπρόκολο ως παιδί, αλλά οι γονείς σας κάτι γνώριζαν. Τα μπρόκολα είναι γεμάτα φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες και πολλά άλλα.
Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Κραμβοειδών (Σταυρανθών) του γένους Κράμβη (Brassica). Οι «συγγενείς» του μπρόκολου είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το σέσκουλο και το κάρδαμο. Αυτές οι τροφές έχουν έντονες γεύσεις και αναμειγνύονται καλά με κρέατα και άλλα λαχανικά.
«Το μπρόκολο στον ατμό δεν αρέσει σε όλους, αλλά είναι απίστευτα ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Λόγω της αφθονίας των θρεπτικών συστατικών που έχει, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση του», , αναφέρει η διαιτολόγος Beth Czerwony, RD, LD.
Διατροφικά στοιχεία για το μπρόκολο
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ωμό μπρόκολο έχει περίπου:
- 31 θερμίδες
- 6 γραμμάρια υδατάνθρακες.
- 0 γραμμάρια χοληστερόλης.
- 0,3 γραμμάρια λίπους.
- 2 γραμμάρια φυτικών ινών.
- 2,6 γραμμάρια πρωτεΐνης.
- 30 χιλιοστόγραμμα νατρίου.
- 1,6 γραμμάρια ζάχαρη.
Επιπλέον, ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο προσφέρει:
- 81 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ( το 90% της ημερήσιας πρόσληψης ή DV).
- 93 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (78% DV).
- 57 χιλιοστόγραμμα φυλλικού οξέος (11% DV).
- 288 χιλιοστόγραμμα καλίου (6% DV).
- 19 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (5% DV).
Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ