Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / 21 ΜΑΙΟΥ: Αγιασμός αλόγων και η… πρώτη βουτιά στα Καλά Νερά!!!

21 ΜΑΙΟΥ: Αγιασμός αλόγων και η… πρώτη βουτιά στα Καλά Νερά!!!

Και ποιος Τρικαλινός/-ή δεν ξέρει το μαγευτικό τουριστικό θέρετρο των Καλών Νέρων (Ν. Μαγνησίας), που βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά του Βόλου, στο δυτικό παραθαλάσσιο τμήμα του Πηλίου. Εκεί, λοιπόν, επιχειρείται από τον οικείο Σύλλογο Επαγγελματιών, τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλεών η αναβίωση ενός εντυπωσιακού εθίμου: του Αγιασμού των αλόγων επί τη εορτή της Αναλήψεως.

Η παγιωμένη παραδοσιακή συνήθεια χάνεται στο βάθος του χρόνου. Οι ρίζες της απαντώνται στα τέλη του 17ου αι. μ.Χ. Τότε παρατηρούνται τα πρώτα δείγματα μετακίνησης των γηγενών πληθυσμών, οι οποίοι με την ευκαιρία μεγάλων, κυρίως, θρησκευτικών εορτών άλλαζαν τόπο για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, μα και για να βρεθούν σε κατάσταση φυσικής άνεσης & ψυχικής ηρεμίας. Έτσι, της Αναλήψεως οι ορεινοί -κατά βάση- πληθυσμοί κατέβαιναν στα παραθαλάσσια μέρη προκειμένου να εορτάσουν την άνοδο του Χριστού εις τους ουρανούς κατά την τεσσαρακοστή ημέρα από την Ανάστασή Του και, συνάμα, να εγκαινιάσουν την καλοκαιρινή περίοδο με τα πρώτα μπάνια…!!!

Τα τελευταία έτη, την εν λόγω ημέρα (σ.σ. φέτος εορτάζεται στις 21 Μαΐου μαζί με την μνήμη των Κωνσταντίνου κι Ελένης των ισαποστόλων), πραγματοποιείται αγιασμός των αλόγων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, φωτισμός των μεγαλόσωμων θηλαστικών και των αναβατών τους, μεγαλειώδης παρέλαση καθαρόαιμων και αμαξών. Κατόπιν, τα άλογα μπαίνουν στο… αλμυρό νερό για να «δροσιστούν» και ακολουθεί παρουσίαση τοπικών χορών από παραδοσιακό συγκρότημα. Μόλις τελειώσουν οι χορευτές, το… μαντήλι παίρνει ο απλός κόσμος υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά!! Και το πανηγύρι συνεχίζεται μέχρι την επόμενη ημέρα!!!

Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί τα Καλά Νερά την μεταπροσεχή Πέμπτη (21/05/2015) όχι μόνο για να χαλαρώσει, αλλά και για να δοκιμάσει τις ιππευτικές του ικανότητες!! Θα υπάρχουν άμαξες για ΔΩΡΕΑΝ βόλτες για όλους τους παρόντες και ιδιαιτέρως τους μικρούς μας φίλους.

Αξιοπρόσεκτη η παρουσία των αλόγων που συγκεντρώνονται ετησίως… Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι καταγράφηκαν συμμετοχές ακόμη και από ιππικούς ομίλους της γειτονικής Ιταλίας, που έδωσε το «παρών» με 35 άτια.

32

Δες επίσης

Λαρισαίος κυκλοφορούσε γυμνός σε αγροτικό δρόμο στον Τύρναβο – Τον οδήγησε σπίτι του στη Λάρισα η αστυνομία

Μία παράξενη υπόθεση με έναν 45χρονο ο οποίος εντοπίστηκε να κυκλοφορεί γυμνός τις πρώτες πρωινές ...

Αφήστε μια απάντηση