Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023
trikaladay.gr / Άρθρα / 11 συμβουλές για καθαρό δέρμα

11 συμβουλές για καθαρό δέρμα

Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξέρεις τι πραγματικά χρειάζεται το δέρμα σου για να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιές. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες για διάφορα προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικών, καθώς και από συμβουλές από ανθρώπους γνωστούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους “γκουρού” ομορφιάς. Η κ. Τσακίρη Αμαλία (δερματολογος Θεσσαλονικη) μας δίνει 11 συμβουλές για ένα καθαρό, λαμπερό δέρμα

1. Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, υιοθετήστε το πλύσιμο του προσώπου σας ως μέρος της πρωινής και βραδινής ρουτίνας περιποίησης του δέρματος.

Σε μια μελέτη που επικεντρώθηκε ειδικά στο πλύσιμο του προσώπου, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πλένουν το πρόσωπό τους μία, δύο ή τέσσερις φορές την ημέρα για μια περίοδο έξι εβδομάδων. Στο τέλος της μελέτης, υπήρξε σημαντική βελτίωση στις βλάβες ακμής όσων έπλεναν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα. Οι συμμετέχοντες που έπλυναν το πρόσωπό τους μόνο μία φορά την ημέρα είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα σπυράκια.

2. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό

Οι διάδρομοι στα περισσότερα φαρμακεία είναι γεμάτοι με όλα τα είδη καθαριστικών προσώπου. Η προσπάθεια να καταλάβετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς μπορεί να είναι συντριπτική. Όταν πρόκειται για την επιλογή του «καλύτερου» καθαριστικού, το πιο φανταχτερό μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλύτερο.

Ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς πολλά συστατικά και αρώματα μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με τα πιο ακριβά.

3. Εφαρμόστε προϊόντα καταπολέμησης της ακμής

Ανάλογα με τον τύπο της ακμής που έχετε, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), συνιστά τα εξής:

α) Κομοδονιακή ακμή (μαύρα στίγματα και παρόμοια εξογκώματα). Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή όπως το gel adapalene.
β) Ήπια ακμή. Το τοπικό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ήπιας ακμής, είτε μόνο του είτε μαζί με ένα τοπικό ρετινοειδές.
γ) Φλεγμονώδης ακμή. Συνιστάται τοπική γέλη δαψόνης 5 τοις εκατό, ιδιαίτερα σε ενήλικες γυναίκες.
δ) Ακμή με ουλές. Τα παρασκευάσματα αζελαϊκού οξέος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ακμής και των κινδύνων δημιουργίας ουλών ακμής.

Η χρήση αυτών των θεραπειών μαζί μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας, επομένως φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

4. Βάλτε μια ενυδατική κρέμα

Μια ενυδατική κρέμα βοηθά να διατηρείται το δέρμα σας καθαρό, ειδικά αν είναι υπερβολικά ξηρό. Όπως τα καθαριστικά, οι ενυδατικές κρέμες δεν χρειάζεται να είναι ακριβές ή γεμάτες με φανταχτερά συστατικά. Το πιο σημαντικό είναι να αναζητήστε μια ενυδατική κρέμα που δεν είναι φαγεσωρογόνος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φράξει τους πόρους σας.

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, οι ενυδατικές κρέμες με την ένδειξη «ελαφριά» μπορεί να είναι οι καλύτερες για να αποτρέψουν μια αίσθηση βαρύτητας, λιπαρότητας.

5. Κάντε απολέπιση

Η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Εάν αυτά τα κύτταρα παραμείνουν στο δέρμα σας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να φράξουν τους πόρους σας και να οδηγήσουν σε εξάρσεις.

Η συσσώρευση νεκρών κυττάρων στο πρόσωπό σας μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται θαμπό, ξεφλουδισμένο ή πρόωρα γερασμένο.

Οι ακόλουθες μέθοδοι απολέπισης μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του ξηρού και νεκρού δέρματος:

α) μια μάσκα σαλικυλικού οξέος 2 τοις εκατό
β) μια μάσκα ή λοσιόν γλυκολικού οξέος 10 τοις εκατό ή λιγότερο
γ) μια μηχανοκίνητη βούρτσα προσώπου

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε απολέπιση; Εξαρτάται πραγματικά από το είδος της απολέπισης.

Για χημικά απολεπιστικά, όπως μάσκες ή λοσιόν, στοχεύστε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Για σωματικά απολεπιστικά, όπως scrub ή πινέλα, στοχεύστε τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Ξεκινήστε με λιγότερες συνεδρίες απολέπισης και προχωρήστε προς τα πάνω για να αποτρέψετε την υπερβολική απολέπιση.

6. Κοιμηθείτε όσο χρειάζεται

Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει θέματα στο δέρμα σας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, περισσότερο από το 65% των συμμετεχόντων στη μελέτη που δήλωσαν ότι ένιωθαν κουρασμένοι είχαν επίσης ακμή.

Οι συγγραφείς της μελέτης θεώρησαν ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει το σώμα να απελευθερώσει φλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν το δέρμα να ξεσπάσει ή να επιδεινώσει την ακμή.

Για να παραμείνετε υγιείς και ξεκούραστοι, στοχεύστε σε επτά έως εννέα ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

7. Επιλέξτε μακιγιάζ που δεν θα φράξει τους πόρους σας

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καλλυντικά φαίνεται να είναι πιο πιθανό να έχουν δερματικές παθήσεις. Για να διασφαλίσετε ότι το μακιγιάζ σας είναι φιλικό προς το δέρμα, φροντίστε να:

α) Χρησιμοποιήστε προϊόντα με την ένδειξη «noncomedogenic» ή «oil-free».
β) Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν εφαρμόσετε μακιγιάζ ή προϊόντα περιποίησης δέρματος.
γ) Πάντα να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας πριν πάτε για ύπνο ή πριν ασκηθείτε.
δ) Πλένετε τα πινέλα και τα σφουγγάρια μακιγιάζ σε εβδομαδιαία βάση.

Το μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει τη δική του μορφή ακμής που οι γιατροί ονομάζουν acne cosmetica. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μικρά, ανυψωμένα εξογκώματα που εμφανίζονται συνήθως στο πηγούνι, στα μάγουλα ή στο μέτωπο.

8. Μην πιέζετε το δέρμα σας

Είναι πραγματικά, πολύ δύσκολο να μην πειράζουμε συνέχεια το δέρμα μας. Ειδικά του προσώπου μας. Όμως, για την υγεία του δέρματός σας, είναι σημαντικό να αντισταθείτε. Η επιλογή ή το σκάσιμο ενός σπυριού εκθέτει τον πόρο σε ακόμη περισσότερα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τα χέρια σας. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης ή δημιουργίας ουλών.

Εάν έχετε ένα σπυράκι που πονάει πραγματικά, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Μπορούν να κάνουν εξειδικευμένες θεραπείες για να απαλλαγείτε με ασφάλεια από το σπυράκι, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης.

9. Χαλαρώστε

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του στρες και της ακμής. Εάν αντιμετωπίζετε ένα στρεσογόνο γεγονός ή κατάσταση, αναζητήστε υγιείς τρόπους για να απαλλαγείτε από το άγχος.

Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν:

α) Άσκηση σε υψηλή έως μέτρια ένταση για τουλάχιστον 30 λεπτά
β) Ασκήσεις αναπνοής
γ) Ασκήσεις γιόγκα
δ) Διαλογισμό για λίγα λεπτά
ε) Ηχοθεραπεία (όπως να παίζετε ένα μουσικό όργανο ή να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική)

10. Αποφύγετε τη ζάχαρη

Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής σας και του δέρματός σας, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να συνδέονται με την ακμή.

Σε μια μεγάλη μελέτη του 2009, περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες τέθηκαν σε δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Όχι μόνο έχασαν βάρος, αλλά το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη διαπίστωσαν επίσης ότι είχαν λιγότερη ακμή. Επιπλέον, το 91 τοις εκατό είπε ότι χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα για την ακμή.

Για να περιορίσετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προσπαθήστε:

α) Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα.
β) Μειώστε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα γλυκά.
γ) Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης.
δ) Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

11. Σταματήστε το κάπνισμα

Υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν το κάπνισμα με υψηλότερο κίνδυνο ακμής. Μια μελέτη περιελάμβανε γυναίκες από 25 έως 50 ετών που είχαν ακμή. Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 73 τοις εκατό των συμμετεχόντων που κάπνιζαν είχαν ακμή, ενώ μόνο το 29,4 τοις εκατό των γυναικών που δεν κάπνιζαν είχαν σπυράκια ή κάποια άλλη μορφή ακμής.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα βοηθήματα διακοπής που μπορεί να βοηθήσουν.

Καταληκτικά

Όταν πρόκειται για καθαρό δέρμα, προσέξτε τι βάζετε στο πρόσωπό σας – όπως καθαριστικά, ενυδατικές κρέμες, μακιγιάζ, βρώμικα πινέλα και σφουγγάρια.

Εάν βελτιώσετε ορισμένες συνήθειες, όπως ο ποιοτικός ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η διαχείριση του στρες, θα δείτε πραγματική διαφορά και στο δέρμα σας.

Δες επίσης

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων για την 25η Μαρτίου

Ο εορτασμός της 25 ης Μαρτίου, της μεγάλης διπλής γιορτής του Έθνους μας, αποτελεί μήνυμα ...