Τρίτη, 21 Ιανουάριος 2020
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Την ίδρυση γραφείου Εθελοντισμού σχεδιάζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας

Την ίδρυση γραφείου Εθελοντισμού σχεδιάζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας

Είναι γνωστό ότι η μακροχρόνια κρίση που περνάμε έχει πολλές διαστάσεις. Παρατηρούμε από την μία την αύξηση των κοινωνικών αναγκών και από την άλλη την υπολειτουργία ατόμων με ικανότητες. Οικογένειες φτωχοποιούνται, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αυξάνονται σε πληθυσμό και σε ανάγκες, νεαροί μεταναστεύουν με αποτέλεσμα μεγάλοι άνθρωποι ηλικιακά να μένουν αβοήθητοι. Κρατικές κοινωνικές και άλλες δομές μένουν υποστελεχωμένες, ενώ ευνοούνται πρόωρες συντάξεις ανθρώπων που μπορεί να είναι και στην ακμή της παραγωγικότητάς τους, με αποτέλεσμα η συσσωρευμένη τους εμπειρία να μένει αχρησιμοποίητη. Το ανελαστικό μας σύστημα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση τέτοιων κοινωνικών κεφαλαίων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Υπάρχει επομένως μια ασυμβατότητα μεταξύ αυξημένων αναγκών και ανεκπλήρωτων δυνατοτήτων.

Ποια είναι η σωστή λύση αυτής της αδυναμίας να συνδεθούν οι δυνάμεις της κοινωνίας με την ζήτηση κοινωνικών υπηρεσιών; Ως ένας ενδιάμεσος ανάμεσα στις δύο αυτές πραγματικότητες θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα Περιφερειακό Γραφείο Εθελοντισμού. Ένα γραφείο στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται δομές πάσης φύσεως που θα ζητούν βοήθεια από εθελοντές για να στηρίξουν και να εμπλουτίσουν τις δραστηριότητές τους και στο οποίο ταυτόχρονα να απευθύνονται πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θέλουν αλτρουιστικά να βοηθήσουν τον πλησίον, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Οργανισμοί κοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων, τυφλών, παιδιών με δυσκολίες, αναπήρων, φυλακισμένων, εξαρτημένων, κακοποιημένων, χρονίως πασχόντων, πρόνοιας όλων των ειδών, αλλά και ομάδες και σύλλογοι δημιουργικοί όπως αθλητικοί, καλλιτεχνικοί, εκπαιδευτικοί, κοινωνικής δράσης κλπ θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα τέτοιο γραφείο και να προσκαλούν εθελοντές σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους.
Ο περιφερειακός συνδυασμός ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, με επικεφαλής τον Καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα δίνει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα. Ήδη έχει επικοινωνήσει με πολλούς εθελοντικούς οργανισμούς, έχει γνωρίσει τα διάφορα προβλήματα και προτίθεται να προωθήσει τον θεσμό του εθελοντισμού στην Περιφέρεια μας και να θεσπίσει ένα Περιφερειακό Γραφείο Εθελοντισμού το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στα πλαίσια του θεματικού στόχου 9 του ΠΕΠ 2014-2020.

Δες επίσης

Λάρισα: Τροχαίο με δύο αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ

Τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν τρία οχήματα σημειώθηκε νωρίς το πρωί σήμερα στο δρόμο Αμπελώνας ...