Δευτέρα, 21 Σεπτέμβριος 2020
trikaladay.gr / Τοπικά / Στην Φανερωμένη Τρικάλων βρέθηκε ο πασίγνωστος φωτογράφος Ηλίας Περγαντής

Στην Φανερωμένη Τρικάλων βρέθηκε ο πασίγνωστος φωτογράφος Ηλίας Περγαντής

Η Ελλάδα του μακρινού παρελθόντος ξεδιπλώνεται μέσα από το φακό ενός σημαντικού και ιδιαίτερα γνωστού ανά την Ελλάδα φωτογράφου. Ενός φωτογράφου που ανατρέχει στο παρελθόν, γυρίζει το χρόνο πίσω κι έρχεται να σταθεί σε πρόσωπα και καταστάσεις που άφησαν την δική του πινελιά στην Ελλάδα του χθες. Στην Ελλάδα που μέσα από αγώνες και θυσίες αναστήθηκε χάρη στην πυγμή των Ελλήνων. Γνωστών και αθέατων ηρώων, που προσπάθησαν και μόχθησαν, προβάλλοντας αρετές  και αξίες.

Ο Ηλίας Περγαντής περιηγείται με τον φωτογραφικό του φακό ανά το πανελλήνιο, μιας και προωθεί το πρότζεκτ «Φωτογραφίζοντας της Ελλάδα του Χθες». Στην ουσία πρόκειται για πρότζεκτ που σχετίζεται με την διαχρονική Ελλάδα όπως ξεπήδησε από την Αρχαιότητα, τα 400 χρόνια της Οθωμανικής κατοχής, την  Ελληνική Επανάσταση, τον καθημερινό βίο και τις πολεμικές περιπέτειες ανδρών και γυναικών, ως το Έπος του 1940 με αναφορά στις σημερινές προκλήσεις, όπως το Μακεδονικό.

Πρόκειται, λέει ο ίδιος, για ένα «φωτογραφικό project με ιστορική αναβίωση στην χώρα μας και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ζωντανεύει με φυσικά πρόσωπα, ενδεδυμένα με προσεγμένες εθνικές ενδυμασίες (χωρίς τις αντιαισθητικές νάυλον φόδρες), με αυθεντικά στοιχεία, που τα βλέπει κανείς μόνο στις προθήκες ιδιωτικών συλλογών. Αυτή είναι εξάλλου και η διαφορά.

Ο γνωστός ανά την Ελλάδα φωτογράφος δεν θα μπορούσε να μην επισκεφτεί και την περιοχή μας. Επισκέφτηκε την Φανερωμένη του Δήμου Φαρκαδόνας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Θεριστάδες» κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ. Κατά την παρουσία του ξεναγήθηκε στο χωριό, όπως και στο εργαστήριο κατασκευής Καραγκούνικης φορεσιάς ενώ αποθανάτισε μέσω του φακού του, πρόσωπα που έφεραν τοπικά χαρακτηριστικά ενδυμασίας. Φυσικά μέσω του φακού του αποτύπωσε στιγμιότυπα από την ζωή των αγροτών στο κάμπο, της ζωής των Καραγκούνηδων, τα οποία θα ενσωματώσει στο πρότζεκτ του.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες προκαλούν θαυμασμό, ενώ η έλευση του σημαντικού καλλιτέχνη, αποτελεί τιμή για την περιοχή μας, μιας και θα αναδειχτεί περαιτέρω μέσω της προβολής του φωτογραφικού υλικού που συγκέντρωσε ο Ηλίας Περγαντής.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό του καλλιτέχνη απο διάφορες περιοχές της χώρας μας:

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΡΗΤΗ

Πηγή: krinilive

Δες επίσης

Και σε ξενοδοχεία των Τρικάλων θα φιλοξενηθούν αν χρειαστεί, οι πληγέντες από την κακοκαιρία στο Μουζάκι

Η ανακοίνωση του Δήου Μουζακίου για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν ...