Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Προσοχή σε κακόβουλο λογισμικό που διακινείται στο διαδίκτυο. Μπορούν να υποκλέψουν τραπεζικούς λογαριασμούς
antivirus

Προσοχή σε κακόβουλο λογισμικό που διακινείται στο διαδίκτυο. Μπορούν να υποκλέψουν τραπεζικούς λογαριασμούς

Την προσοχή των πολιτών για την εμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού «Dridex Malware» εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης για την αποφυγή εξαπάτησης από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές κακόβουλων λογισμικών που διακινούνται μέσω του διαδικτύου.
Προσοχή σε κακόβουλο λογισμικό που διακινείται μέσω διαδικτύου

Πιο αναλυτικά, από τις έρευνες εξειδικευμένων αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα αποστέλλονται και διακινούνται μέσω διαδικτύου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), που περιλαμβάνουν κακόβουλο επισυναπτόμενο αρχείο (συνήθως της μορφής .doc, .xls, .pdf), το οποίο περιέχει μακροεντολή (macro).

Συγκεκριμένα, το επισυναπτόμενο αρχείο φέρεται να είναι τιμολόγιο ή άλλου τύπου λογιστικό έγγραφο, το οποίο αρχικά εμφαίνεται νόμιμο, με σκοπό να «ξεγελάσει» τον παραλήπτη και να τον οδηγήσει στο άνοιγμα του.

Προεπιλεγμένα, σε ένα έγγραφο «Word», οι μακροεντολές είναι απενεργοποιημένες. Ωστόσο, ανοίγοντας το επισυναπτόμενο έγγραφο, ο χρήστης ερωτάται αν θέλει να τις ενεργοποιήσει και σε θετική περίπτωση, η ενσωματωμένη κακόβουλη μακροεντολή εκτελείται, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μολύνεται και εγκαθίσταται σε αυτό ο ιός «Dridex».

Ο εν λόγω ιός έχει τη δυνατότητα να :

υποκλέπτει ιδιωτικά δεδομένα, όπως στοιχεία εισόδου σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, στοιχεία εισόδου σε email, ftp, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.,
ανεβάζει/κατεβάζει/εκτελεί αρχεία,
παρακολουθεί τη δικτυακή κίνηση,
λαμβάνει στιγμιότυπα της οθόνης (screenshots),
αφαιρεί από το χρήστη τα δικαιώματα διαχειριστή του ηλεκτρονικού υπολογιστή (botnet),
επικοινωνεί με servers ώστε να λαμβάνει αρχεία ρυθμίσεων (configuration files),
γίνεται επηρεάζει διεργασίες, όπως Internet Explorer, Chrome, Firefox προκειμένου να παρακολουθεί τις επικοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστάται οι χρήστες του διαδικτύου:

α. να μην ανοίγουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των οποίων η προέλευση ή το περιεχόμενο δεν είναι βέβαιο, ιδιαίτερα αν τα επισυναπτόμενα αρχεία απαιτούν την ενεργοποίηση μακροεντολών. Τα αρχεία αυτά θα πρέπει να διαγράφονται άμεσα.

β. αν είναι δυνατόν, να είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα ενεργοποίησης μακροεντολών σε επίπεδο κεντρικής διαχείριση και ρύθμισης λειτουργικού συστήματος (Group Policy), σε έναν οργανισμό.

γ. να χρησιμοποιούν αντι-ιική προστασία με προστασία σε πραγματικό χρόνο (real – time).

δ. να χρησιμοποιούν κατάλληλα φίλτρα για την προστασία από spam , ώστε τέτοιου τύπου μηνύματα, όπου βασίζεται η διάδοση του ιού « Dridex », να μην εμφανίζονται στα εισερχόμενα μηνύματα ή, αν εμφανίζονται, να αποτρέπεται τελείως το κακόβουλο περιεχόμενο.

ε. σε περίπτωση υπόνοιας μόλυνσης, να αλλάξουν άμεσα, με τη χρήση άλλου μηχανήματος, μη μολυσμένου, όλους τους κωδικούς πρόσβασης, ειδικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να καταγγείλουν τις σε βάρος τους πράξεις ή για να λάβουν οδηγίες – συμβουλές:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Στέλνοντας e – mail στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Android: CYBERKID
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalert

Δες επίσης

Σοκ στην Πάτρα: 25χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μέσα στο σπίτι της

Τέλος στη ζωή της προσπάθησε να βάλει μια 25χρονη σήμερα (25/04) το απόγευμα, στο κέντρο ...

Αφήστε μια απάντηση