Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Ο Έβρος και η Ανατολική Μεσόγειος

Ο Έβρος και η Ανατολική Μεσόγειος

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά τι ακριβώς έγινε στον Έβρο τις προηγούμενες μέρες, όσον αφορά την περίφημη ιστορία με τα 16 στρέμματα. Παρόλα αυτά μπορούμε να σχολιάσουμε τη στάση της ελληνικής πλευράς και αυτής της Τουρκίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, τις πρώτες ώρες της «κρίσης» έμοιαζε ανενημέρωτο όσον αφορά την κατάσταση που επικρατούσε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Υπουργός Εξωτερικών, κύριος Δένδιας, με ένα τεράστιο επικοινωνιακό λάθος τόνισε στην ουσία πως «δεν έγινε και τίποτα για μερικές δεκάδες μέτρα», όμως σίγουρα δεν είναι ο ορθός τρόπος για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο. Την επομένη των δηλώσεων αυτών δήλωσε πως πρόκειται περί ψευδών ειδήσεων η εισβολή τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος.

Δυστυχώς δεν δόθηκε καμία εντολής κίνησης των ελληνικών δυνάμεων προς τα τουρκικά στρατεύματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η εντολή θα έπρεπε να ήταν να ανοίξουν πυρ προς τους εισβολείς, παρά μόνο στάλθηκε ένα διάβημα προς την τουρκική πλευρά διαμαρτυρόμενο για την κατάσταση που επικρατούσε. Η ελληνική πλευρά έδειξε να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό μέσα σε λίγες ώρες, σε αντιδιαστολή με τα γεγονότα του υβριδικού πολέμου που αντιμετώπισε στα τέλη του Φλεβάρη φέτος.

Όσον αφορά την Τουρκία, οι πρακτικές της είναι πλέον γνωστές. Η δημιουργία ενός τέτοιου σκηνικού στον Έβρο, είναι αποτέλεσμα των αρκετών μετώπων που έχει ανοιχτά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των συνόρων της Συρίας. Το «άνοιγμα» ενός μετώπου ακόμα, είναι πιθανώς μια πράξη που θα χρησιμοποιηθεί με την βοήθεια των τουρκικών ΜΜΕ, ως επίδειξη δύναμης στο εσωτερικού του, την ίδια ώρα που η Τουρκία χάνει έδαφος στη σύγκρουση με τη Λιβύη. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από την αναμετάδοση των ειδήσεων στην Τουρκία, της χρήσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας και τις προηγούμενες μέρες, όπως αντίστοιχα γινόταν και το Φλεβάρη.

Πρέπει η ελληνική πλευρά να σταματήσει να έχει σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό, αμυντική στάση όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, καθώς η συνέχιση αυτής της στάσης θα θέσει σε κίνδυνο την ισχύ της χώρας στα βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το ισχυρότερο κράτος της περιοχής και η πρωτοκαθεδρία της σε αυτό το υποσύστημα, εξαρτάται αποκλειστικά από τις κινήσεις της με τα γείτονα κράτη. Όσον αφορά την Τουρκία, όσο η λίρα συνεχίζει να υποτιμάται και ο Ερντογάν χάνει «πόντους» στο εσωτερικό του κράτους, τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να ανοίγει μέτωπα και να προκαλεί σύγχυση στο εξωτερικό του.

Το διάβημα δεν έπρεπε να σταλεί μόνο στην Τουρκία. Η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να δρα, ως το ισχυρό κράτος της περιοχής, σεβόμενο τις διεθνείς συνθήκες, υπερασπίζοντας με κάθε νόμιμο τρόπο την εθνική του κυριαρχία.

Δήμος Παναγιώτης

Τελειόφοιτος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πολιτικών Σπουδών και Διπλωματίας) – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δες επίσης

ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία: το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 με ψηφοδέλτιο Ανατρεπτικής Συνεργασίας 42 υποψηφίων από την Αττική και την ...