Κυριακή, 20 Σεπτέμβριος 2020
trikaladay.gr / Επιχειρηματικότητα / Κάλεσμα Σταϊκούρα στις τράπεζες για μεγαλύτερες ελαφρύνσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων

Κάλεσμα Σταϊκούρα στις τράπεζες για μεγαλύτερες ελαφρύνσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων

Οι τράπεζες οφείλουν, πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που συμφωνήσαμε για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στις διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Σημαντικές χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τις χθεσινές διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών τονίζοντας πως θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών «στην επιβεβλημένη προσπάθεια τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται πως οι χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών για την τραπεζική αγορά και την κεφαλαιαγορά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Μέτρα αναφορικά με την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προέβη σε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Οι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών, στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενώ παρόμοια ανακοίνωση, ειδικά για λογιστικά θέματα, εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.

Επίσης, τονίζεται στην ανακοίνωση, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο. «Συνεπώς, οι χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών έρχονται να καταδείξουν τόσο τη σωστή κατεύθυνση, όσο και την ταχύτητα με την οποία κινείται το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους από τον κορονοϊό» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, και καταλήγει με το μήνυμα ότι «οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που συμφωνήσαμε».

 

ΕΘΝΟΣ

Δες επίσης

«Μπόνους» επιδότησης 200 ευρώ τον μήνα για μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ – Το σχέδιο για 100.000 θέσεις εργασίας

Το νέο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση εισφορών 100% για έξι μήνες ανακοινώνουν ...